Majoritatea proprietarilor de case și apartamente depășesc bugetul realist alocat amenajării locuinței. Dacă nu v-ați confruntat personal cu această situație, cel mai probabil ați auzit prieteni plângându-se de acest lucru și v-ați pus întrebarea unde au greșit.
Ei bine, principala cauză pornește de la așteptări nerealiste, estimări de costuri superficiale fără documentare și fără luarea în considerare a costurilor suplimentare. În rândurile următoare voi explica ce înseamnă de fapt un buget realist de amenajare a casei și cum îl stabiliți.
Cum stabiliți un buget realist de amenajare?
Analizarea spațiului de amenajat reprezintă primul pas în stabilirea unui buget realist de amenajare. Aveți un apartament dificil de amenajat, ce necesită implicarea unui designer de interior sau puteți face totul în regie proprie? Multi proprietari pornesc singuri în această aventură, iar pe la jumătatea amenajării constată că au nevoie de suport și solicită sprijinul unui designer. Această acțiune va conduce în mod sigur la creșterea costului total de amenajare și a depășirii bugetului alocat. În cazul în care vă gândiți să apelați la un designer de interior, acesta poate percepe un cost pe metru pătrat de amenajat sau pe tip de locuință. Puteți solicita oferte de preț pentru a vedea dacă puteți alege această opțiune.
Un alt pas important constă în stabilirea corectă a cantității de materiale de finisaj necesare în amenajarea locuinței. Dacă nu puteți face singuri aceste calcule, folosiți aplicații disponibile pe Internet sau solicitați ajutorul unor specialiști în domeniu. Chiar și câteva vizite în magazinele de profil vă pot clarifica într-o oarecare măsură. Despre calculatorul de costuri, am mai vorbit și într-un alt articol.
Documentați-vă temeinic pentru a afla costurile de manoperă. Este o etapă importantă în stabilirea unui buget realist de amenajare. Chiar dacă ați contractat o firmă anume și vă doriți să lucrați cu ea, tot este necesar să vă documentați. Echipa de muncitori poate percepe un preț piperat pe manoperă sau să adauge treptat costuri nejustificate care nu sunt prevăzute în contract. La aceeași calitate a manoperei puteți găsi o echipă mult mai rezonabilă la preț.
O altă etapă importantă este legată de costurile elementelor de decor. Cu cât știți mai bine ce vă doriți de la amenajare și care sunt piesele decorative care vă trebuie și cât costă, cu atât veți fi mai aproape de un buget realist pentru achiziția mobilierului, accesoriilor și decorațiunilor.
Adăugați un procent de 10% la bugetul de amenajare. După ce ați făcut toate calculele sugerate mai sus, adăugați la bugetul de amenajare un procent de 10% pentru situații neprevăzute. Cu alte cuvinte, rotunjiți bugetul de amenajare adăugând 10% și nu tăind atât. Greșeala de a rotunji suma tăind și nu adăugând este una dintre cele mai frecvente și vă sfătuiesc să nu cădeți în această capcană.
Estimarea costurilor de amenajare
Un cost mediu pe mp al unui proiect de design interior realizat de către un designer, este în jur de 20 E/mp. Iar dacă vorbim despre costurile unui proiect complet, ceea ce presupune și implementare, atunci avem următoarele estimări:
Preț mediu de amenajare a unei garsoniere (în jur de 35-40 mp) – de la 7.000;
Preț mediu amenajare apartament cu 2,3 sau 4 camere – pornește de la 18.000 euro;
Preț mediu amenajare penthouse (în jur de 150 mp) – de la 50.000 euro;
Preț mediu amenajare casă, vilă (în jur de 100-150 mp) – de la 50.000 euro;
Amenajarea unei garsoniere în regie proprie costă în medie 7000-10000 de euro, în acest buget intră înlocuirea tâmplăriei, electricii, a finisajelor, mobilierului, obiectelor sanitare și a aparatelor electrocasnice. Dar și aici contează calitatea produselor și a finisajelor care se aleg, inclusiv mâna de lucru pentru partea de implementare. În cazul unui apartament cu 2 camere suma poate ajunge și la 25.000 de euro, dacă se optează pentru finisaje mai bune. Pentru apartamentele de 3 sau 4 camere, bugetul pornește de la 18.000 de euro, iar pentru case, care au suprafețe mult mai mari, costurile pot ajunge și la 70.000-100.000.
Sper ca informațiile de mai sus să vă ajute să vă faceți o idee despre ce presupune o amenajare a locuinței. Iar dacă aveți nevoie de ajutor pentru a planifica renovarea și bugetul acestuia, atunci folosiți cu încredere Interior Design Planner în acest sens!
Sursă poze: pexels.com