Designul interior și superstițiile cotidiene din întreaga lume

by

Superstiții, voi credeți în ele? Să știți că în diferite țări ale lumii oamenii din timpuri străvechi au crezut în diferite semne, inclusiv când se mutau într-o locuință nouă. Așa că astăzi mi-am propus să vorbesc despre cele mai interesante și ciudate superstiții legate de casă și viața de zi cu zi. La urma urmei, acasă petrecem cel mai mult timp. Și cine știe, poate trucurile recomandate vă vor ajuta să vă faceți casa și mai perfectă 🙂

Pisicile – pentru atragerea bogăției

Pisicile sunt reginele superstițiilor. De exemplu, în Rusia, pisica trebuie să intre prima în noua locuință și doar apoi, proprietarii. Se zice că odată cu pisica intră în casă și spiridușul cel bun care va păzi casa de cele rele. Și în Japonia, pisicile sunt iubite și ținute acasă. Ei au și multe simboluri și talismane sub formă de pisică – de exemplu: figurina Maneki-neko care are o lăbuță ridicată. Se crede că o pisică atrage bani cu laba dreaptă, iar oamenii – cu stânga. Maneki este atât de populară încât mulți poartă imaginea acesteia ca pe un talisman.

O toaletă curată – pentru succes

În Japonia, se crede că păstrarea toaletei curate aduce noroc. Poate că această idee a venit de la cultura budistă Feng Shui, unde curățenia este unul dintre cele mai semnificative ritualuri. De asemenea, conform Feng Shui, toaleta este controlată de elementul apă, care este asociat cu belșug și abundența, motiv pentru care este atât de important să mențineți toaleta curată. Potrivit lui Junko Kawakami, editor al site-ului Houzz din Japonia, tradiția legată de toaleta curată, precum și atenția sporită pentru accesorii de curățat, există în Japonia de mulți ani. Credeți sau nu, această superstiție este susținută de statistici foarte obiective.

Potrivit unui studiu realizat de Lion (unul dintre cei mai mari producători de produse chimice de uz casnic și produse de igienă din Japonia), 42% dintre persoanele care au spus că păstrează întotdeauna toaleta curată sunt cei care au venituri peste medii. 22% – sunt cei care venituri mai mici și nu își permit să curețe în fiecare zi toaleta. În plus, conform aceluiași sondaj, venitul mediu anual pentru toaletele curate este de 5,42 milioane de yeni, în timp ce prostituția – 4,54 milioane de yeni.

Oglinzile – ușa către cealaltă lume

În unele țări, se crede că oglinda este un fel de trecere către rai, iad sau altă lume. De exemplu, spaniolii cred că nu ar trebui să spui cu voce tare dorințele în fața oglinzii pentru a nu trezi spiritele rele. Contradictoriu la această superstiție este că psihologii ne învață să ne încurajăm încă de dimineață în fața oglinzii. În culturile estice, precum Singapore și Japonia, persoanele în vârstă cred că trebuie să evitați oglinzile în dormitor, deoarece aceasta poate confunda sufletul atunci când se întoarce în corp după somn. Iar în Marea Britanie există o zicală: „Să-ți fie frică de ziua în care spargi oglinda”. Această superstiție are rădăcini încă din Roma Antice, când oamenii credeau că fragmentele unei oglinzi sparte ar putea captiva sufletul și ar putea aduce șapte ani de suferință

De fapt, înainte de invenția aparatelor foto și a camerelor video, doar oglinda le oferea oamenilor o idee clară despre cum arătau din exterior. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că multe credințe atribuie, acestui element, putere mistică.

Ananas în casă – pentru belșug și noroc

Există multe reguli și credințe în practica Feng Shui legate de atracția banilor. De exemplu, în dialectul Hok-Kien, care este răspândit în sudul Chinei și în țările cu o populație predominant chineză, cuvântul ananas (ong lai) sună la fel ca „noroc rapid”. În Singapore, unde se vorbește și dialectul Hok-Kien, există obiceiul de a rostogoli ananasul într-o casă nouă, în speranța că norocul va veni și la noii proprietari. O altă modalitate de a atrage norocul este să arunci un ananas adevărat de pe prag la intrare în casă și totodată să ții la vedere simbolul acestui fruct: ca decorațiune, motive pe textile sau tapet etc.

Pâinea ca simbol al morții

Dintre toate camerele din casă, bucătăria are probabil cele mai multe reguli, tradiții și, desigur, superstiții.

În Franța, o pâine are două fețe – cea „bună” (partea convexă) și „cea rea” (partea plată). Se spune că dacă pui pâinea cu partea plată în sus pe masă, duce spre o nenorocire și din contra, dacă puneți pâinea cu partea convexă, veți alunga răul din casă și viața voastră.

Cheile nu se pun pe masă

Dacă locuiți în Suedia sau decideți să urmați semnificația acestei superstiții, va trebui să faceți rost de niște cârlige sau cuiere la intrare pentru a putea agăța cheile sau cel puțin să le puneți într-un bol sau coș decorativ, dar nu direct pe masă. Se zice că dacă pui cheile pe masă, vei atrage numeroase eșecuri.

Păstrăm sau nu vasele sparte?

În Danemarca nu este nici o problemă dacă păsrezi vesela spartă sau ciobită, la fel și în Rusia, unde se crede că orice vas spart aduce fericire. Cu toate acestea, dacă aveți o ceașcă crăpată, atunci nu ar mai trebui să beți din ea, astfel veți atrage probleme. Prin urmare, orice vas crăpat trebuie aruncat imediat. Iar România, există o vorbă dacă spargi un pahar: „ S-a spart ghinionul”. Cioburile aduc nororc căci alungă spiritele rele.

Talismane preferate ca obiecte de decor

Unele obiecte simbolice sunt atât de atractive din punct de vedere estetic încât nu sunt folosite în casă doar ca talismane, ci și pentru decorarea interiorului. Trifoiul cu patru foi este un simbol al norocului în Irlanda, dar forma sa este utilizată pe scară largă pe plan internațional sub formă de motiv decorativ pe țesături, covoare sau tapet.

În Rusia și alte culturi occidentale, potcoava este un simbol al norocului și al bogăției. Dar este foarte important cum se agață aceasta. Regula este ca să fie aplasată deasupra ușii de intrare cu marginile în sus pentru a „aduna” norocul.

În Marea Britanie, oamenii cred că monedele găsite pe podea sunt norocoase. Britanicii au chiar un cântec: „Vezi un penny – să-l ridici, atragi norocul pentru o zi”.

Iar dacă vorbim de țara noastră, avem o cultură plină de simboluri care încă din timpuri străvechi se aplicau în decorarea casei. Știm cu toții motivele tradiționale românești regăsite în eleementele sculptate care făceau parte din casă, dar și fețele de masă, covoarele, ulcioarele din lut etc. Soarele, este unul din simboluri des întâlnire care reprezintă izvorul vieţii, luminii şi căldurii. Crucea – simbolizează credința, triunghiul – Sfânta treime. Chiar dacă puțini dintre noi aplică aceste elemente în decorarea casei, vă recomand totuși să citiți despre cultura noastră tradițională și poate o să găsiți și voi talismanul vostru.

Apropo, mai țineți minte colecția mea de profile tradiționale românești MARAMA create împreună cu Fabrica de Profile? Da da, ele au fost concepute în urma studierii simbolurilor!

Dar voi în ce superstiții credeți? Sunt curiosă dacă s-au și indeplinit.

 

Articol scris pentru revista Forbes Life nr. 92

Sursă poze: Pinterest

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *