Cum stabiliți și folosiți inteligent bugetul de amenajare a casei

by

Mutarea într-o casă nouă sau renovarea celei vechi este în majoritatea cazurilor un motiv de bucurie și entuziasm, dar reprezintă totodată un episod din viață stresant, care solicită eforturi fizice, psihice și financiare neașteptat de mari. Adesea, bugetul de amenajare/reamenajare a locuinței este calculat greșit și depășit, m-am gândit ca în rândurile următoare să ofer câteva ponturi care să vă ajute la stabilirea corectă a bugetului de amenajare și la utilizarea inteligentă a banilor pe care îi veți folosi în acest scop.

Cum stabiliți bugetul de amenajare a casei

Primul pas corect în acest demers constă în a vă răspunde la o întrebare simplă: ce vă doriți de la viitoarea amenajare? Intenționați o amenajare/reamenajare completă sau mai degrabă una de împrospătare a decorului? În funcție de răspuns, veți realiza o direcție, un plan de amenajare, în care veți ști dacă alocați o sumă mai mare (amenajare completă) sau una mai mică. Și într-un caz și în altul, la suma stabilită mai adăugați încă 10% pentru situațiile neprevăzute.

Al doilea pas constă în stabilirea priorităților și alocarea unei sume mai mari de bani în elementele decorative pe care le alegeți pe termen lung, cum ar fi finisajele și mobilierul. Și e de înțeles: mult mai ușor se înlocuiește un covor decât parchetul sau plăcile ceramice.

Al treila pas constă în analizarea și compararea prețurilor la produsele pe care doriți să le cumpărați. Nu vă grăbiți să cumpărați din primul magazin și nici nu ignorați ofertele, perioadele de promoție sau discounturile pe care le oferă comercianții atunci când achiziționați o cantitate mare de produse. De asemenea, studiați serviciile pe care le oferă magazinele, deoarece unele dintre acestea pot asigura gratuit transportul produselor sau montajul să fie inclus în prețul de achiziție. Și nu uitați: luați în calcul toate produsele pe care intenționați să le cumpărați, de la materialele de finisaj, mobilier, corpuri de iluminat și până la obiectele mici, cum ar fi decorațiunile. Includeți și manopera în cazul în care apelați la echipe de muncitori care să execute lucrările de amenajare.

Cum calculați propriu-zis bugetul de amenajare a casei

Pixul și hârtia sunt la îndemână. Și calculatorul. Dar ce faceți dacă nu știți să estimați cantitățile de materiale pe care doriți să le cumpărați. În acest caz vă recomand să apelați la aplicațiile online sau să cereți ajutorul unor specialiști în domeniu. Aplicațiile online vă ajută la calcularea costurilor pe camere. Puteți introduce dimensiunile încăperii, să alegeți materialele de finisaj, serviciile, iar calculatorul de costuri socotește cheltuielile, conform cu prețurile reale.

Și încă un pont! Dacă tot am scris de aplicațiile online, puteți încerca cu încredere și aplicațiile care simulează mobilarea unei camere, poziționarea pieselor de mobilier ca să vedeți în ce măsură corpurile de mobilier care vă plac se integrează și se potrivesc în spațiul de amenajat.

Cum folosiți inteligent bugetul de amenajare a casei

Așa cum spuneam și mai sus, cel mai bun sfat constă alocarea unei sume mai mari în achizițiile pe care le faceți pe termen lung sau care se înlocuiesc greu, iar pentru obiectele de necesitate redusă sau ușor de înlocuit să alocați un buget mai mic.

Nu vă zgârciți la plata manoperei. Este tentant să alocați un buget mic pentru echipa de muncitori care execută lucrările de montare a finisajelor și/sau mobilierului, însă de cele mai multe ori manopera ieftină este egală cu munca de calitate slabă. Așadar, mizați pe recomandările prietenilor, documentați-vă și alegeți meseriași buni care lucrează cu prețuri decente.

Cum puteți reduce costurile de amenajare a casei

În cazul în care aveți piese de decor achiziționate mai demult sau primite moșternire de la părinți și bunici, nu le aruncați. Schimbați-le aspectul prin recondiționare, vopsire sau decorare și integrați-le în decor. Acestea pot deveni adevărate piese statement în amenajare, fără să mai luăm în calcul că vor oferi și o notă mai personală amenajării.

Costurile de amenajare pot fi reduse, de asemenea, și prin măsuri alternative, dar care vă permit să obțineți aproximativ aceleași rezultate. Iar aici mă refer la piesele de mobilier care vă plac, dar sunt prea scumpe și pe care le puteți face la comandă, la prețuri mult mai rezonabile, păstrând tototadă modelul de design original.

Dacă timpul nu vă presează, așteptați perioadele de promoții pentru achiziționarea aparatelor electronice și electrocasnice. Black Friday este una dintre perioadele în care găsiți produse la prețuri mai mici. În ceea ce privește decorațiunile, puteți găsi obiecte interesante la preț de chilipir în magazinele mici, mai puțin cunoscute. Sau, de ce nu, realizați singuri decorațiuni în stil cu amenajarea.

Acum sunteți în etapa în care scăpați de cheltuieli și matematică :), în schimb trebuie să vă folosiți de imaginație și creativitate.

Spor la amenajat și decorat!

Dacă renovarea vă dă bătăi de cap, să știți că v-am pregătit un planificator foarte util în acest sens – Interior Design Planner. Și mai am și un studiu de caz pe acest subiect: Cum amenajăm un apartament cu buget redus

Sursă poze pexels.com

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *