Trucuri pentru a mări vizual o cameră îngustă

by

Cum amenajăm o cameră îngustă ca să arate mai mare?

Asta este o problemă des întâlnită în compartimentarea apartamentelor, iar noi designerii și arhitecții mereu avem aceste provocari de a mări vizual spațiu și de a scoate tot ce e mai bun dintr-un interior. Așa că acest articol îl dedic unor sfaturi utile și ușoare care vă pot soluționa elegant problema.

Să începem: Când amenajam o cameră îngustă, există două sarcini principale de care să țineți cont:

  1. Prima este de a încerca “să extindeți” vizual spațiul îngust și lung;
  2. A doua, necesită o atitudine atentă pentru a poziționa corect mobilierul de mari dimensiuni.

Și cum facem asta?

„Iluminăm” camera îngustă

Și aici ne referim nu doar la lumina propriu-zisă, dar și la gama cromatică utilizată în amenajare, care în mod indirect ne influențează psihologic.

  • Estee mai bine să renunțăm la culorile prea întunecate și puternice si să apelăm la o gamă cromatică deschisă și mult alb;
  • Dacă camera îngustă este și destul de înaltă, atunci puteți folosi o pardoseală închisă la culoare, iar ca „să aduceți” tavanul la o înălțime confortabilă: puteți construi un tavan fals sau scafe decorative din gips carton;
  • Pereții cei mai lungi (pe lungime), de preferat să fie vopsiți în culori luminoase de lila, bleu, verde sau gri, toate în tonuri pastelate și foarte deschise. Se știe că nuanțele reci crează sentimentul de spațialitate;
  • Pentru ceilalți pereți (pe lățime) dimpotrivă, puteți aplica o nuanță de culoare mai caldă – vizual „scurtează” cameră. În așa fel spațiul va părea mai pătrat.

Află și ce culori vom avea pe pereți în 2018!

 Utilizam elementele transversale

Pentru ca spațiul, dintre pereții longitudinali, să pară mai larg, este necesar sa aplicam un truc, prin utilizarea elementelor orizontale: grinzi transversale pe tavan, covoare cu dungi orizontale sau montarea parchetului pe orizontal.

Dar și pereții înguști vor fi decorate cu motive orizontale: dungi, modele în zig-zag sau valuri etc.

Poziționarea corectă a mobilierul

Până și obiectele dintr-o cameră îngustă, trebuie să fie selectate cu atenție.

Alegeți un mobilier cu o formă simplă (fără relier sau decor) și culoare deschisă. Adâncimea acestora să fie cât mai mică posibilă, dar totuși confortabilă.

Un alt truc pentru a mări spațiul îngust este ca ușile dulapurilor sau a comodelor poziționate pe pereții longitudinali să fie placați cu oglindă (și nu neapărat oglindă clară, puteți folosi oglindă fumurie cu o nuanță de bronz sau argintiu, în funcție de stilul amenajării).

 “Extindem” spațiului cu ajutorul oglinzilor

Dacă tot am atins subiectul oglinzilor, știm cu toții că prin reflexia acestui material putem mări vizual spațiul. Dar mulți dintre noi uită acest detaliu. Haideți să vă spun ce putem face?

Să folosim oglinda în spațiile de zi, sub formă de panouri decorative (oglindă clară sau fumurie, oglindă simplă sau fațetată, oglindă fragmentată în mai multe elemente pentru a crea o compoziție pe perete). Soluții sunt nelimitate, mult contează imaginația voastră.

Pentru dormitoare, folosirea oglinzilor este o întrebare destul de contraversată, din cauza sentimentului de anxietate, mai ales pe timp de noapte. De aceea evit să recomand folosirea acestora în dormitoare sau zone de noapte. În schimb, puteți folosi materiale mai lucioase sau sidefate, care prin reflexia luminii va mări spațiul.

 Utilizăm lumina uniform

O cameră bine iluminată va crea un sentiment de confort și relaxare. Dar senzația complet opusă apare atunci când vă aflați într-un spațiu îngust și întunecat. Lumina este factorul cheie în crearea unei ambianțe armonioase și funcționale, iar un iluminat bine gândit încă de la început vă poate atenua lipsa spațiului. Este bine să aveți o lumină generală suficientă, dar și cea de accent sau de lucru să fie generoasă.

Folosiți spoturi din tavan, care se pot orienta în așa fel ca să iluminață pereții din față și pardoseala.

Aplicăm iluzia vizuală

Și decorul vă poate ajuta să schimbați aspectul încăperei. Asta înseamnă că puteți folosi o tematică anume, dar imaginile folosite să creeze o iluzie optică. De exemplu puteți avea tablouri sau un fototapet cu o perspectivă pronunțată, în așa fel se va crea senzația că ești prezent în imagine. Iar suprafața pereților capătă profunzime și textură.

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *