Designul interior este un domeniu creativ, fascinant și foarte dinamic. La fel ca și în fashion sau artă, fiecare an aduce în designul interior ceva nou, ceva inedit. Și cum ar putea fi altfel când lumea e într-o schimbare continuă? Îmi place să cred că și voi încercați să fiți la curent cu tendințele actuale în materie de design interior, dar și cu ceea ce trebuie lăsat în urmă…
Când vă gândiți la trenduri în design interior, probabil aveți în minte culorile, materialele și stilurile de amenajare care sunt preferate în prezent. Însă trend înseamnă mai mult de atât și include obiceiurile pe care le avem și alegerile pe care facem ghidați de filozofia de viață actuală. Așadar înainte de a vorbi despre stilurile de amenajare la modă, voi enumera câteva concepte care s-au infiltrat și în designul interior.
Designul sustenabil: o tendință puternică
Încălzirea globală, cantitatea mare de deșeuri și poluarea au produs o schimbare de mentalitate, în sensul de a fi mai responsabili cu mediul în care trăim, ceea ce a condus la apariția designului sustenabil. Dar ce înseamnă sustenabilitate în design? Este vorba despre un design inteligent și creativ, gândit să ofere soluții de amenajare fără a epuiza resursele disponibile și fără a distruge mediul. Producătorii de mobilier și accesorii care aderă la acest concept și îl implementează menționează pe etichetele produselor că materialele utilizate provin din surse sustenabile și atestă acest lucru prin numeroase certificări. Sintetizând, puteți să vă aliniați la acest trend cumpărând produse home & deco provenite din surse sustenabile.
Designul ecologic sau eco-designul
Un alt trend care prinde din ce în ce mai mult și la noi este designul eco sau, cum mai este denumit, eco-designul, un concept foarte strâns legat de cel de sustenabilitate. Prin design eco se înțelege, pe de o parte, dorința omului de a apropia interioul casei de condițiile naturale, iar pe de altă parte, de a trăi înconjurat de obiecte care nu dăunează sănătății. Prin urmare, cei care aleg un design eco aleg produse fabricate din materiale naturale, reciclabile, care nu conțin substanțe chimice și toxice.
Designul inspirat de natură
Ca o continuare la ceea ce am afirmat mai sus este designul inspirat de natură, un trend a cărui voce devine tot mai puternică. Dacă în urmă cu ceva ani erau preferate piesele de mobilier și accesoriile realizate din materiale sintetice, cu design abstract, în ultimii 2 ani tendința este spre un design inspirat de natură și în armonie cu natura. Pe de o parte sunt preferate materialele naturale și trainice precum piatra și lemnul, iar pe de altă parte se manifestă un interes crescut față de patternuri inspirate de natură și culorile pământii, pe lângă pasteluri și tonurile vibrante. Cum se reflectă acest lucru în design? De exemplu, producătorii aleg culori naturale pentru finisaje în locul nuanțelor reci, iar pentru mobilier aleg tapițerii din țesături naturale în locul celor sintetice. Materiale precum sticla și metalul nu ies din schemă, ci își găsesc la fel de mult loc în designul interior actual.
Stiluri de amenajare în trend
În ceea ce privește stilurile de amenajare, există unele trenduri la nivel global, dar și câteva la nivel național și local. Schimbarea majoră a fost produsă de pandemie, de unde și întoarcerea la stiluri mai complexe și bogate. În urmă cu câțiva ani erau vedete stiluri precum cel minimalist sau scandinav, în timp ce în ultimii doi ani se remarcă un interes pentru stiluri expresive (contemporan, eclectic, maximalist) sau exotice (boho chic, oriental etc.). Petrecând mai mult timp acasă, oamenii renunță la ambianțele reci preferând în locul lor interioare mai calde și mai personalizate. În concluzie, stilurile mai sofisticate revin în atenție, dar și tendința puternică de personalizare a spațiului interior.
Culori în trend în designul interior
Este greu de precizat o paletă de culori în trend, deoarece există mai multe direcții în ceea ce privește cromatica. Unul dintre trenduri constă în introducerea de culori luminoase în designul mobilierului și al accesoriilor. Anul acesta ies la lumină și nuanțele pastelate, tipice stilului scandinav. De asemenea, se folosesc cu succes și culorile naturale, precum și contrastele care se completează reciproc, iar ca exemplu avem culoarea anului 2021, galben și gri.
Luxul accesibil
Un trend care se impune în designul interior, inclusiv în cel din România, este luxul accesibil, implementat prin combinarea unor stiluri de amenajare elegante (clasic, contemporan, art deco, Art Nouveau etc.) și a unor elemente și materiale specifice: țesături scumpe precum catifeaua, materiale nobile precum metalul și marmura și culorile pietrelor prețioase, cum ar fi: safir, smarald, ametist etc.
Individualizarea
Proiectarea și amenajarea spațiului interior pornind de la lucrurile personale și dragi este încă o tendință care își face loc în designul interior actual. Acest concept este, de asemenea, legat de schimbările majore produse de pandemie, și recaptarea interesului pentru interiorul casei.
Anti trenduri în designul interior
În rândurile următoare voi trece în revistă ce nu se mai poartă în designul interior. Cred că pe primul loc ar fi utilizarea unui singur stil de amenajare, așa cum se obișnuia în trecut. Cu alte cuvinte, mult mai rar vom întâlni un design interior 100% clasic sau 100% minimalist. Tendința actuală este de a îmbina cel puțin 2 stiluri de amenajare dacă nu chiar mai multe. Un alt anti trend ar fi stabilirea riguroasă a funcțiunilor: living, dormitor, bucătărie etc. Nevoile actuale sunt altele, acum avem nevoie de mai multă flexibilitate. De exemplu, un living este în același timp și loc de joacă și birou. Cu alte cuvinte, spațiile devin multifuncționale, la fel și mobilierul. În prezent, oamenii au nevoie de interioare calde, confortabile, dar și flexibile.
O altă modă care dispare treptat este utilarea spațiilor interioare cu mobilier la set. În prezent, designerii de interior propun clienților mai degrabă o combinație de piese provenind din surse diferite (cumpărate și pe comandă) și chiar în mai multe stiluri pentru a acoperi nevoile punctuale ale clienților. Renunțarea la mobilierul standard a pornit inițial de la particularitățile interioarelor care făceau imposibilă acomodarea perfectă a unui mobilier la set. Așadar, în prezent această soluție de amenajare cu mobilier standard la set a devenit un anti trend.
Din categoria ce nu se mai poartă sunt și monocromiile, care în urmă cu ceva ani erau foarte apreciate. Nu în ultimul rând, un anti trend este și lăsarea obiectelor inestetice la vedere, cum ar fi cablurile și multe alte mărunțișuri. Dimpotrivă, în prezent există tendința de camuflare chiar a aparatelor electronice sau electrocasnice, cum ar fi mascarea televizorului.
Sper ca cele scrise mai sus să vă ajute să luați decizii inteligente de amenajare și în conformitate cu tendințele în designul interior. Să aveți inspirație!
Sursă poze: pinterest.com, unsplash.com, pexels.com, estliving.com