
Am avut bucuria de a ajunge la iSaloni 2023 și imi face o deosebită plăcere să împărtășesc cu voi impresiile mele de la unul dintre cele mai mari târguri de design interior, acolo unde se nasc tendințele în design interior pentru următoarele luni și chiar ani.
Salone del Mobile, găzduit în fiecare an în capitala modei a Italiei, Milano, se numără printre cele mai importante evenimente din industria designului interior, atrăgând producători, designeri renumiți la nivel internațional, retaileri și cumpărători din întreaga lume.
Ce noutăți a adus Salone del Mobile din acest an
Desfășurat pentru prima dată în 1961, târgul a devenit de atunci un eveniment de neratat pentru orice pasionat de design și interesat de tendințe și inovații în materie de mobilier, textile și accesorii. Anual, târgul prezintă cele mai noi colecții de produse de la unele dintre cele mai importante companii de mobilier și accesorii din lume, precum și talente recunoscute din industrie. Noile colecții au reflectat acel echilibru între noua gândire filozofică bazată pe un mod de viață relaxat, sociabil și confortabil și evoluția tehnologică.
Produse sustenabile
La ediția din acest an am remarcat interesul pentru sustenabilitate, pentru folosirea materialelor naturale sau reciclate și reducerea consumului de energie prin oferirea unor soluții smart pentru locuințe. Luxul s-a regăsit în materiale durabile, subliniind astfel ideea sustenabilității. Toate brandurile mari participante la eveniment s-au înscris în acest trend, aducând în atenție produse versatile, multifuncționale, unele dintre acestea realizate din materiale reciclate. De exemplu, au fost prezente piese de mobilier din lemn recondiționat, obiecte decorative din materiale ecologice precum bambus sau plută (vaze, lămpi etc.), obiecte din sticlă reciclată sau plastic reciclat, dar și țesături organice precum bumbac, in sau cânepă.
O altă tendință este iluminatul eficient din punct de vedere energetic, cum ar fi becurile LED. Am observat la acest eveniment accentul pus pe controlul digital al elementelor unei locuințe pentru a eficientiza resursele (energie, costuri). Ca o direcție generală, designerii se concentrează pe reducerea amprentei de carbon prin utilizarea surselor de energie regenerabilă și minimizarea deșeurilor în procesul de fabricație.


Stiluri decorative prezente la Salone del Mobile 2023
Stilurile modern și minimalist au fost tendința dominantă în designul interior în ultimii ani, iar această tendință s-a regăsit și la Salone del Mobile 2023. Cu alte cuvinte, au fost dominante piesele de mobilier cu linii curate, în culori neutre, într-un stil modern-minimalist. Chiar și producătorii de mobilier clasic și-au prezentat aici colecțiile moderne, doar anumite branduri păstrând eleganța clasică așa cum o știm. Cu toate acestea, o parte dintre designerii prezenți la eveniment au dezvăluit o deschidere căre stilul maximalist, prezentând piese cu modele și culori îndrăznețe care au ajuns în centrul atenției.


Culori-vedetă la Salone del Mobile 2023
În ceea ce privește culorile, monocromiile au fost în top. Majoritatea brandurilor au adus în atenție produse în culori pământii și, în general, bej. Cu toate acestea, au existat și excepții, putând fi admirate colecții de produse în tonuri vii care transmit bucuria de a trăi. Aici aș include diverse tipuri de tapet care înfățișează forme geometrice luminoase și peisaje imaginate, picturi în culori vibrante, covoare cu modele captivante.
Principalele accente de culoare au constat în roz închis, cărămiziu, galben muștar și verde, în special verde măslină. Designerii au remarcat efectul liniștitor al acestei culori, cât și capacitatea sa de a fi integrată în camere orientate atât spre nord, cât și spre sud. Astfel, verdele în diversele sale nuanțe a fost popular la Salone del Mobile.

Cele mai populare materiale
Preocuparea pentru sustenabilitate a adus după sine și o preocupare pentru materialele naturale, reciclate, iar acestea s-au regăsit în colecțiile prezente la eveniment. De departe, lemnul a fost materialul-vedetă în acest an, urmat de materialele reciclate, fie că vorbim de plastic sau sticlă, și teracotă. Obiectele din fibre naturale au ocupat, de asemenea, o poziție de top la această ediție a târgului. Piesele din alamă au fost aproape inexistente, însă piesele de mobilier cu cadru din metal s-au evidențiat. La capitolul țesături, au fost prezente cele din lână, pânză, bambus, mai puțin catifea. Textilele expuse la acest eveniment reflectă o serie de concepte precum sustenabilitate, eco-inspired, natural, sofisticat. Încă un detaliu pe care l-am observat a fost prezența foarte redusă a imprimeurilor.
În ceea ce privește materialele de finisaj, fototapetul și vopseaua decorativă au fost o prezență constantă la mulți dintre expozanți.
Vezi videoclipul de mai jos – un rezumat al experienței la iSaloni 2023, Milano
Mobilier modular, multifuncțional
Colecțiile de mobilier care au captat atenția în acest an reflectă accentul pus de designerii de produs pe creativitate, inovație și durabilitate, așteptându-se ca utilizatorii finali să fie la fel de inventivi în folosirea lor. Multe branduri au expus piese de mobilier modulare și multifuncționale, care pot fi ușor de reconfigurat și adaptat la diferite tipuri de spații și nevoi. Mobilier modular înseamnă versatilitate și flexibilitate și a devenit o tendință populară pe măsură ce oamenii au început să caute modalități adaptabile și durabile de a mobila interiorul și de a maximiza spațiul de acasă. De exempu, mi-au atras atenția seturile de scaune modulare care pot fi rearanjate astfel încât să corespundă unor unor situații sau nevoi noi, de la o întrunire mai intimă și până la o petrecere mai mare.
La Salone del Mobile 2023 mi-a atras atenția și mobilierul “plutitor”, de exemplu canapele, noptiere, scaune cu picioare mici, minuscule, ascunse și aproape invizibile, care oferă senzația că piesele plutesc deasupra solului. În spațiile interioare, aceste piese creează un aspect luminos și aerisit, permițând camerelor să “respire”. Anticipez că acest tip de mobilier va fi una dintre tendințele anului 2024.
Așa cum poate era de așteptat, majoritatea brandurilor de mobilier au adus în atenție seturi de mobilier de exterior pentru a se alinia și mai mult cu direcția actuală de petrecere a timpului în natură și de relaxare într-un mediu mai puțin riguros. Nevoia omului modern de conectare cu natura s-a reflectat la acest eveniment prin prezența elementelor naturale precum plante, mușchi, licheni, chiar și copaci naturali.
Piese de artizanat și obiecte handmade
Suntem obișnuiți cu produse de masă, dar pentru cei care caută acel “altceva”, Salone del Mobile a fost locul potrivit pentru a-l găsi. Aici au putut fi admirate piese artizanale, de la mobilier lucrat manual prin tehnici tradiționale la textile care reflectă creativitatea producătorului sau abajururi personalizate. Aceste produse sunt căutate pentru capacitatea lor de a oferi farmec, frumusețe și unicitate spațiilor interioare.


Soluții digitale
Pe măsură ce tehnologia avansează, devine tot mai firesc să ne dotăm casele cu echipamente avansate și dispozitive digitale inteligente, iar la Salone del Mobile 2023 au fost prezente soluții digitale care ne pot face viața mai ușoară și confortabilă. Integrarea sistemelor inteligente de iluminat pentru a crea o atmosferă personalizată (în funcție de stare) și pentru a spori eficiența energetică va fi cu siguranță o preocupare în următoare perioadă. De exemplu, am remarcat sisteme de iluminat care pot fi programate pentru a regla culoarea și intensitatea luminii pentru a se potrivi cu starea de spirit și activitățile persoanei care îl folosește. De asemenea, au fost expuse și alte soluții, cum ar fi termostate inteligente, sisteme de securate și multe altele care pot fi controlate de la distanță prin intermediul unui spartphone. Acest lucru permite un control mai mare asupra mediului unei case pentru o experiență personalizată. Desigur, aceste instrumente ultra moderne contribuie și la reducerea consumului de energie, aliniindu-se la preocuparea generală privind sustenabilitatea.


Concluzii: Salone del Mobile 2023 a fost și rămâne un eveniment-cheie în designul interior, ediția 2023 aducând în prin plan principalele tendințe din această industrie, de la sustenabilitate și până la sistemele digitale inteligente împreună cu ele mai noi și inovatoare soluții de amenajare a spațiilor. Cu certitudine a fost un eveniment care i-a inspirat pe toti iubitorii de design interior și va inspira industria designului interior în perioada următoare.
Sursă poze: portofoliu personal
Articol scris pentru Forbes Life.
1 Răspuns
cardrecenziigoogle
februarie 27, 2024Revenirea culorilor pastelate a fost, de asemenea, remarcata la anumite branduri, precum si utilizarea noilor combinatii de nuante precum rosu si roz sau albastru si galben.