Târgul de mobilă de la Milano – iSaloni 2017

by

Art Deco-ul modern

LAITMOTIVUL SALONULUI DE MOBILĂ DE LA MILANO 2017

Dupa 3 zile intense de la targul iSaloni de la Milano, am adunat informatii si inspiratie pentru cel putin o jumatate de an! Recunosc ca aceasta experienta m-a facut sa-mi dau seama cat de talentati sunt cei care creaza si concep mobilierul, acei oameni care se implica 100% in meseria asta si o duc din generatie in generatie mai departe.

Am vazut multe lucruri impresionante, multi oameni care vorbeau despre mobilier ca fiind opere de arta. Si sa va zic ceva: chiar sunt niste opere de arta! Totusi, entuziasmul meu a fost deceptionat putin analizand cultura strainilor acumulata de-a lungul anilor si a poporului nostru romanesc care a trecut printr-o perioada „neagra” numita comunism, ce ne-a afectat perceptia de a intelege pretul care se plateste pentru un lucru de calitate. Iar ieftin si mult nu intotdeauna inseamna si bine.

Atunci am ajuns la concluzia ca daca vrei sa schimbi fluxul de dezvoltare in directia corecta, trebuie sa intervii cumva, altfel vor mai trece multi ani pana sa ne aliniem cu cei care acum ne sunt popoare model. Mi-am propus sa contribui la aceasta prin crearea blogului The Famous Design, un concept de educare online in domeniul designului interior. Acum lucrez la el si sper sa va placa!

Si totusi ce am vazut, ce mi-a placut si ce as vrea sa impartasesc cu voi..

Expozitia a fost impartita in trei directii stilistice – clasic, modern si xLux. Insa, asa cum am avut la dispozitie doar 3 zile, trebuia sa ne stabilim prioritatile. Astfel am vizitat pavilionul xLux, clasicul si in ultima zi o parte din modern.

Am observat ca multi producatori de mobilier, atat al stilului clasic dar si modern, au inceput sa creeze produse in gama de lux, care reprezinta o sinteza a celor doua stiluri – pe de o parte, formele sunt destul de simple avand linii drepte, pe de alta parte – se folosesc materiale si finisaje de lux cu ornamente bogate. Stilul predomintant este Art Deco cu influente glamour si elemente din diferite culturi. Acest stil elegant il abordeaza mai multe case de moda, printre care Fendi, Gian Franco Ferre, Paul Mathie, Roberto Cavalli si Versace, precum si renumitele branduri internationale – Aston Martin, Tonino Lamborghini sau Clan Milano.

Noutatile si tendintele in design

Chiar daca fiecare producator a venit cu ceva nou, pot accentua cateva caracteristici  pe care le-am observat in acest an:

  • Geometria complexa putea fi observata in formele pieselor de mobilier, pe imprimeurile textilelor si a finisajelor.
  • Culorile si materialele. Chiar daca si anul trecut culorile naturale au fost prezente in finisajele pieselor de mobilier, pot spune ca si anul acesta designerii au optat pentru culori calde si naturale de verde sau marouri profunde. Alte nuante reprezentative sunt albastru, culoarea mustarului si a teracotei. Ca si materiale se folosesc: piatra naturala, in special marmura, ardezia, granitul in completare cu lemnul masiv si metalul. Aceasta combinatie este deja o tendinta, asa cum anii trecuti a atras asupra sa atentia vizitatorilor.
  • Fototapetul care imita pictura murala. Multi expozanti au integrat foarte interesant pereti incarcati care reprezentau plante exotice sau peisaje in tehnica picturilor murale cu mobilier simplu, cu forme drepte si elegante;
  • Spatii verzi sau decor natural. Multi expozanti au folosit ca decor plante vii (sau chiar artificiale) pentru a integra spatiul verde din exterior in spatiile de locuit din interior.
  • Daca caracterizam directia designului de mobilier, putem spune ca producatorii se axeaza foarte mult pe mobilier ecologic, dar cu elemente retro, minimaliste, dar si Art Deco. Se pune accent pe calitate si functionalitatea obiectelor.

 

Pentru cei interesati de noutatile in domeniul designului de interior le recomand sa viziteze acest targ, organizat in fiecare an, in luna aprilie la Milano.

Inspiratie placuta si haideti sa aducem eleganta si confort in casele noastre!

Sursă poze: portofoliu personal

Articol scris pentru Forbes Life.

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *