Cum piesele croșetate au devenit elemente de design interior
Sunt sigură că majoritatea doamnelor și domnișoarelor au încercat măcar o dată în viață să croșeteze, poate din plăcere, curiozitate sau nevoie (la școală). Unora dintre noi ne ieșea, altora, mai puțin. Eu, recunosc că la croșetat nu am fost niciodată expertă, deși mereu mi-a placut să o admir pe bunica și pe mama mea care stăteau și migăleau la ochiuri de lanț sau piciorușul mic sau mare cu croșeta și ața.
Deși, am devenit designer, nu mi-a trecut vreodată prin minte că aceste piese croșetate pot deveni obiecte de artă și de design! Dar recent, am descoperit-o pe doamna Silvia Junjan, care face lucruri excepționale.
Însă, de unde până unde, această doamnă în vârstă de 57 ani a ajuns să înceapă o afacere cu piese de mobilier și corpuri de iluminat unicat? Haideți să-i descoperiți povestea:
„Ca și majoritatea femeilor din România, care au plecat la muncă în străinătate pentru a-și ajuta copii să-și termine studiile, am fost plecată și eu în Italia unde am lucrat pe postul de cameristă la Hotel în perioada 2008-2013. Dar în anul 2013 m-am decis să mă întorc acasă și să fac ceva în țara mea. Îmi plăcea dintodeauna să croșetez, dar o făceam mai mult ca hobby, pentru nepoatele mele. Întâmplător am gasit obiecte de dantelă croșetată manual, create de alți artizani străini, însă cu un design total diferit de ceea ce fac eu. Știind să croșetez încă de mică, mi-a venit ideea să încerc să fac și eu obiecte din dantelă și așa a început totul.”
Cu banii câștigați din ultima plecare, Silvia și-a cumpărat bumbac și rășini și a început să facă primele teste de rigidizare a dantelei până când a gasit formula cea mai bună cu cea mai mare rezistență. Un prototip de piesă a fost trimis la o firmă autorizată din Cluj, care a testat rigiditatea produsului și au confirmat rezistența acesteia. În așa fel a putut obține certificatul ISO 9001 pentru calitate.
Din pasiune, dar și cu sprijinul familiei, a deschis în 2013 atelierul J.S. ArtDesign. Primele piese create au fost două fotolii, masă de cafea, masă semirotundă de perete cu oglindă, tabureți și câteva lămpi (sub denumirea – colecția „Fusion – între tradiție și nou”).
Sunt adresate „celor care apreciază frumosul, celor care-și doresc produse unicat, celor care prețuiesc designul și munca manuală – adică celor care-și permit să învestească în lucruri de calitate care vor deveni foarte valoroase în timp.” ne povestește Silvia.
Mobila croșetată poate fi personalizată în funcție de client – de la aspectul culorii dantelei, a dimensiunii și a formei – piese masive sau piese de mic mobilier. Iar timpul de execuție depinde însă de mărimea și complexitatea pieselor alese de client.
Deși, la prima vedere, mobilierul pare foarte fragil, în realitate este destul de rezistent și stabil. „Odată ce te-ai așezat, ești uluit de duritatea materialului și de stabilitatea sa.” Acest aspect face ca piesele să fie utilizate atât în interior, dar și în exterior (curte, terasă, balcon etc).
Colecția Fusion se pretează foarte bine în orice interior romantic, clasic, dar de ce nu și unul eclectic cu influențe moderne ? Cu siguranță o astfel de piesă de design ar fi un accent important în amenajare.
Și cum toate afacerile în familie sunt cele mai productive, am aflat că și fiica Silviei, Lavinia (Lavinia ART) este o artistă. Tablourile ei expresive sunt expuse în multe galerii naționale și internaționale, dar pe lângă asta se poate lăuda că a realizat și primele tablouri din lume la care și rama este croșetată manual din dantelă rigidizată și patinată în ton cu fondul tabloului, fiecare tablou în parte fiind unic. Lavinia ART.
V-am convins că țara noastră are mulți artiști talentați? Atunci, căutați-o pe Silvia Junjan pe pagina de Facebook: J.S. ArtDesign. Iar dacă vreți să testați rezistența pieselor, atunci de ce să nu faceți o excursie prin Transilvania, în localitatea Decebal, str.Pocăiților, nr.333 și chiar să o întâlniți pe Silvia. O parte din produse se pot cumpăra și de pe magazinul online Decolux Satu Mare.
Vă las mai jos și datele de contact. Sunt convinsă că aveți curiozități 🙂
E-mail: silvia_junjan@yahoo.com
Tel: 0756365643