Încet, dar sigur ne întoarcem la origini! Într-un mod mai modern, reinterpretat, dar ne-am dat seama că avem o cultură frumoasă în spare și e păcat să nu o accentuăm.
Astăzi vorbim despre stilul care ne caracterizează ca popor – stilul tradițional românesc, care a devenit deja un trend în tot ce înseamnă modă, de la haine, accesorii sau încălțăminte, până la identitatea vizuală a multor branduri ce au colecții cu o influență tradițională. Nici designul interior nu a rămas în urmă.
Totuși haideți să vă povestesc de ce ar fi original să aduceți puțină „tradiție” în locuințele voastre:
Dacă stilul amenajării predominant este un contemporan sau poate chiar scandinav, retro, câteva accente tradiționale românești într-un interior, contribuie la crearea unei atmosfere confortabile și „spirituale”.
Ce puteți face?
Dacă nu v-ați propus o nouă renovare, în care să placați pereții și tavanul cu lemn (conform caracteristicilor stilului), puteți utiliza piese de mobilier masiv sau brut, sculptate, având simboluri tradiționale ca motive. Aceste obiecte le puteți cumpăra de la târguri cu produse autentice sau să restaurați, de exemplu, un bufet sau cufăr, găsit în casa bunicii de la țară.
Pentru tapițarea mobilierului se pot folosi textile cu imprimeuri și ornamente tradiționale, însă trebuie să țineți cont că aceste elemente sunt destul de puternice și este de preferat să vă limitați doar la câteva din ele. Textilele utilizate sunt din materiale naturale (bumbac, tricot, in) regăsite în prosoape, pături, cuverturi sau draperii. Fețele de pernă, lenjeria de pat sau fețele de masă sunt croșetate pe margini și brodate cu motive tradiționale.
Obiectele populare vor arăta foarte bine într-un astfel de interior. Dar să vă limitați doar la câteva elemente, ca să nu ajungeți la extrema de a transforma casa într-un muzeu. Un ulcior mare de lut, farfurii pictate sau câteva suveniruri sculptate din lemn sunt suficiente pentru a decora o bibliotecă sau o comodă.
Pardoselile sunt de obicei acoperite cu țoluri sau covoare cu flori sau alte elemente abstracte stilizate. Puteți opta atât pentru covoarele originale sau la covoare moderne create de designerii români, dar care au păstrat idea de tradițional.
Acest stil „iubește” natura și florile, asta înseamnă că pe mese și pervazurile geamurilor vom avea ghivece din lut cu mușcate, ficuși sau plante de aloe. Chiar și florile naturale (cele mai reprezentative sunt florile de câmp) vor arăta bine atunci când decorați un spațiu într-un stil tradițional.
Cum a luat naștere Colecția Marama?
Iar eu ca designer, nu am stat prea mult pe gânduri și am venit cu o completare la ceea ce poate deveni un element reprezentativ într-un interior tradițional. Și a rezultat – colecția MARAMA, prin care am încercat să readuc frumoasa tradiție și istorie, de care suntem atât de mândri noi românii, și să creez posibilitatea de a folosi aceste simboluri într-un mod reiterpretat prin profile decorative care se pot monta atât pe perete, tavan, dar și mobilier.
Simbolurile folosite în colecție nu au fost alese întâmplător, fiecare element are o semnificație culturală; crucea , care înseamnă credință și religie, iar frunza de trifoi cu patru foi – norocul. Iar cei de la Fabrica de Profile au fost deschiși să-mi materializeze idea și de luna trecută, le-am lansat oficial.
Și ca o concluzie: Stilul tradițional românesc va fi mereu un stil inedit și reprezentativ poporului nostru. Iar reinterpretarea acestuia este o cale importantă de a transmite tradiția următoarelor generații!
Dar voi cum ați aduce tradiția în casa voastră?
Articol apărut în revista Forbes Life nr.67