Stilul tradițional românesc reinterpretat. Cum îl aplicăm în designul interior

by
stilul-traditional-romanesc-reinterpretat_thefamousdesign

Am cunoscut persoane care își iubesc foarte mult patria și sunt mândre de moștenirea culturală, dar și de tradițiile și obiceiurile strămoșești care au dat naștere unui stil care ne reprezintă: cel tradițional românesc.

Vedem adesea spații publice de tip muzee, case memoriale, dar și construcții private gen pensiuni și cabane de munte de care ne îndrăgostim și de care nu am vrea să ne desprindem. Ceea ce ne cucerește este de fapt stilul tradițional cu ale sale elemente specifice pe care nu le mai întâlnim în casele actuale. Și totuși putem aduce tradiționalul în prezent, amenajând spațiile interioare în stil tradițional românesc reinterpretat. Unii o fac deja, iar rezultatele sunt puțin spus fermecătoare.

Ce este stilul tradițional românesc

Pentru cei mai puțin cunoscători menționez că stilul tradițional românesc este strâns legat de tradiție, adică la acele obiceiuri, datini, credințe și evenimente specifice unui popor, transmise prin vriu grai de la o generație la alta. Stilul tradițional românesc nu înseamnă stil rustic (care redă atmosfera locuințelor rurale de altădată), ci îl include. Stilul tradițional este un concept mai amplu și aduce la un loc trăsături specifice ale mai multor zone din România (brâncovenesc, moldovenesc, oltenesc etc.). Desigur, există elemente comune, deoarece toate aceste trăsături își au izvorul în viața și obiceiurile rurale. Acum, că am definit acest stil, să vedem și prin ce se distinge.

Prin ce se caracterizează stilul tradițional românesc 

Stilul tradițional românesc este unul expresiv, atât prin culorile intense, cât și prin motivele bogate și sugestive. O caracteristică a stilului tradițional este folosirea materialelor brute, și este de înțeles: strămoșii noștri nu aveau la dispoziție materiale și soluții moderne de amenajare. Printre acestea se numără lemnul, piatra, obiectele din lut etc. Lemnul brut și/sau șlefuit stă în componența multor elemente de decor în stil tradițional (podele, stâlpi, grinzi, tâmplărie, mobilier, obiecte casnice). Țesăturile în stil tradițional sunt realizate din materiale naturale (bumbac, in, pânză de diferite grosimi), brodate sau croșetate pe margini. O categorie aparte sunt țesăturile grele executate manual ce prezintă motive tradiționale sau elemente din natură (frunze, flori).

stil-traditional-reinterpretat_thefamousdesign

De la stilul tradițional autentic la stilul tradițional reinterpretat

Deoarece este dificil de redat într-un spațiu modern un design 100% tradițional, treptat s-a făcut trecerea la o versiune mai accesibilă și totodată mai aerisită a acestui stil, și anume: stilul tradițional românesc reinterpretat. Cu alte cuvinte, elementele tipice stilului tradițional românesc sunt păstrate, dar integrate moderat în amenajările interioare sau folosite ca accente.

Cum poate fi aplicat stilul tradițional românesc reinterpretat?

Stilul tradițional românesc are mult farmec, iar aducerea sa în modernitate necesită delicatețe și multă pricepere. Câteva sfaturi vă pot fi de folos în amenajarea unui spațiu în stil tradițional românesc reinterpretat. În primul rând, folosiți cât mai mult alb și tonuri deschise la finisaje, deoarece ambianța se va închide prin introducerea lemnului. De exemplu, puteți zugrăvi pereții în vopsea lavabilă albă (ca alternativă la var) și să alegeți o pardoseală din lemn masiv. Dacă spațiul nu este prevăzut cu grinzi, puteți adăuga ulterior grinzi false din lemn pentru a acentua atmosfera tradițională. În cazul în care nu vă surâde ideea de a avea în casă o sobă, chiar și în scop decorativ, puteți alege o variantă modernă, și anume un șemineu placat cu plăci ceramice ce prezintă motive tradiționale.

În ceea ce privește mobilierul, alegeți piese din lemn masiv, fie realizate printr-o îmbinare de linii drepte cu linii curbe, fie însoțite de detalii sculptate. Mobila din lemn oferă căldură interiorului și contribuie la nota de autenticitate a spațiului. Accesoriile textile sunt esențiale pentru a reda atmosfera tradițională. Un farmec deosebit ar avea un set de dining cu scaune tapițate din material textil ce prezintă motive tradiționale. În living și dining, accentul tradițional poate fi introdus printr-un covor mare, tradițional. În dormitor se pot folosi 2 covorașe, de o parte și de alta a patului, iar în spațiile mici (bucătărie sau holuri) sunt binevenite preșurile țesute în casă sau din comerț (care le imită foarte bine).

Poate credeți că bucătăria, datorită dotărilor moderne, este greu de amenajat în stil tradițional românesc reinterpretat, însă există foarte multe soluții. De exemplu, puteți opta pentru aparate electrocasnice în stil rustic (aragaz, hotă etc.) sau să le încorporați în mobilier. De asemenea, pentru un contrast cromatic și textural, puteți alege blat de bucătărie din marmură sau granit. Nu în ultimul rând, cumpărați cât mai multe ustensile și recipiente din lemn sau fibre naturale (coșuri din împletituri), ștergare rustice, vase din ceramică pentru a obține efectul decorativ dorit.

motive-traditionale-romanesti_the-famous-design
decor-traditional-romanesc-reinterpretat-thefamousdesign

Să aveți inspirație!

Sursă poze: Pinterest, Marama, creativ-interior.ro

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *