Stilul Neoclasic, din punctul meu de vedere, este cel mai elegant și sensibil stil de design interior. Pur și simplu îl ador – îmi place spațialitatea acestuia, finețea și detaliile care îl fac atât de special. Dar, din cauza că este mai mereu confundat cu alte stiluri clasice asemănătoare (de exemplu stilul clasic contemporan despre care vom vorbi în articolele viitoare), propun să explic în amănunte care sunt caracteristicile acestuia și cum se poate aplica într-o amenajare.
În căutarea armoniei
Se știe că stilurile clasice sunt inspirate din operele de artă ale Greciei și Romei antice, de aceea și stilul Neoclasic poate fi descris ca un stil elegant, prețios, sobru și uneori pompos. Deși caracteristicile de bază ale acestui stil au fost preluate din stilul clasic, totuși această notă de grandoare și de inaccesibil nu se regăsește în totalitate și în stilul Neoclasic. Nu este ieftin, în schimb se poate reinterpreta sub o formă mai accesibilă.
Stilul neoclasic. Elemente definitorii
Stilul neoclasic este un stil al eleganței și bunului gust, potrivit iubitorilor de artă, pentru cei care apreciază calitatea și valoarea obiectelor de design. Se potrivește locuințelor mari, aerisite, cum ar fi casele interbelice unde sunt păstrare elementele clasice originale (stucaturi, parchet sau mozaicul). Într-un interior Neoclasic vom descoperi elemente de decor cu design grațios, dar într-o linie mai simplă și realizate din materiale moderne. Eleganța, finețea și frumusețea tipice stilului clasic nu se pierd, ci capătă noi valențe.
Stilul neoclasic: finisaje, materiale, culori
Ca orice stil, și cel neoclasic se distinge prin detalii, materiale și culori, despre care voi vorbi detaliat în rândurile următoare:
Culori specifice stilului neoclasic
O serie de culori și nuanțe sunt utilizate frecvent în amenajările neoclasice, iar aici mă refer la culorile naturale și nuanțele deschise: alb, crem, măsliniu, culoarea nisipului sau a smaraldului. Se utilizează frecvent și constrastul alb-negru atunci când se dorește un decor solemn. Accentele de culoare au rolul de a anima interioarele monocromatice. Într-un decor neoclasic, accentele de culoare se folosesc moderat, deci nu vom întâlni excese. Cele mai îndrăgite accente sunt turcoaz, albastru marin sau albastru închis, roșu bordeaux etc.
Stilul neoclasic: finisaje și materiale
Finisajele și elementele tipice stilului neoclasic sunt profilele decorative, ancadramentele care integrează tapetul și ornamentele florale pentru pereți. Vopselele decorative și modelele de tapet discrete sunt, de asemenea, utilizate în amenajările neoclasice. Pentru pardoseli se folosește lemnul (parchet din lemn masiv) și gresia care imită textura materialelor naturale (marmură, piatră sau lemn).
Mobilier în stil neoclasic
Piesele de mobilier Neoclasice subliniază eleganța și frumusețea materialelor din care sunt realizate. Calitatea superioară a materialelor se urmărește și în alegerea tapițeriilor, folosindu-se materiale catifelate, plăcute vizual și la atingere. Mobilierul Neoclasic este alb sau în nuanțe deschise, cu design mai simplu, dar cu un aspect de lux.
Accesorii în stil neoclasic
Asemenea celor clasice, corpurile de iluminat neoclasice sunt menite să ofere prestanță interioarelor, de aceea se folosesc candelabre cu decorații din cristal, lămpi cu abajur, aplice cu design elegant și prețios. La fel ca în interioarele moderne, sursele de iluminat se folosesc și în scop decorativ sau pentru a ilumina local, cum sunt ledurile încastrate în mobilierul de bucătărie.
În ceea ce privește decorațiunile, sunt preferate: tablouri mari, dar cu motive moderne sau abstracte, expuse pe pereți, sculpturi din ceramică, suporturi din fier forjat sau cu finisaj lucios, vaze mari, statuete etc. Accentul cade pe calitatea obiectelor de decor și nu pe cantitatea lor. În general, de folosesc decorațiuni mai mari, dar puține.
Decorurile neoclasice sunt un amestec de vechi și nou, de eleganță clasică și dotări moderne, de design prețios, dar accesibil. Cu alte cuvinte, trecutul adus în prezent și adaptat vieții noastre de zi cu zi. Un stil mereu actual și de aceea apreciat și dorit.
Sursă poze: Pinterest
1 Răspuns
Xenia
septembrie 21, 2021Daca va interteseaza stilul gotic ,noi il producem