Stilul eclectic – cel mai nonconformist stil de amenajare

by

Așa cum explică și dicționarul, eclectism înseamnă îmbinare a unor concepții eterogene sau chiar opuse. Este deductibil deci că stilul eclectic poate fi definit ca o îmbinare de stiluri diferite, ba mai mult, aduce la un loc obiecte vechi și noi, din epoci și culturi diferite. Este un stil original, nonconformist, aspect care îl face complex și totodată unic, inconfundabil.

Iubit de unii, neînțeles de alții, stilul eclectic este și va rămâne un stil de amenajare deosebit; un stil creativ și liber. Este descris ca un joc al contrastelor între vechi și nou, între modern și clasic, între lux și accesibil. Stilul eclectic se numără printre puținele stiluri de amenajare care oferă o așa mare libertate de a alege elemente de decor diametral opuse și pe care poți să le reunești în același decor.

Stilul eclectic – trăsături distinctive

Stilul eclectic constă în mixarea și potrivirea a diverse elemente aparent fără legătură. Secretul unei amenajări eclectice reușite constă în capacitatea de a obține un decor unitar, de a găsi elemente de legătură, conexiuni între obiecte și culori. Precizez că acest stil este mai rar abordat de amatori, deoarece șansele de a cădea în kitsch sunt foarte mari. Pentru o amenajare reușită este necesar să ai nu doar cunoștințe de design, ci și fler și experiență. Haideți să vedem care sunt principalele caracteristici ale acestui stil și cum poate fi implementat.

Ca orice stil de amenajare, și cel eclectic prezintă câteva trăsături reprezentative, și anume: prezența contrastelor la orice aspect al amenajării, adică de vechi și nou, de elegant și simplu, de obiecte pompoase și extravagante alături de altele simple, minimaliste, de culori puternice și tonuri pastelate etc. Stilul eclectic reunește elemente eterogene, din epoci diferite și în stiluri diferite. Într-o amenajare în stil eclectic puteți introduce diverse tipuri de texturi, cum ar fi discrete, fine, moi, dar și proeminente, imprimeuri supradimensionate, totul urmând regula de aur: armonizarea lor astfel încât să dea viață unui decor plăcut vizual.

Ce înseamnă stil eclectic?

Un răspuns simplu ar fi alăturarea de piese decorative diametral opuse prin stil, culoare, caracteristici, dar care se potrivesc între ele. Indiferent că e vorba de materiale, culori sau detalii, toate acestea trebuie să fie în armonie unele cu altele.

Ce NU înseamnă stilul eclectic?

Voi încerca și aici să ofer un răspuns simplu. Stil eclectic NU înseamnă amestecul fără logică a unor piese de mobilier sau accesorii care nu se acceptă stilistic și vizual. Nu înseamnă nici să mixezi haotic elemente victoriene, de exemplu, cu minimaliste, fără să ai un concept clar de amenajare și fără ca aceste obiecte să se completeze reciproc. Multe persoane înțeleg greșit termenul de eclectism, în sensul că pot integra și mixa orice într-un decor. Nimic mai neadevărat. Cantitatea excesivă de obiecte va conduce, fără îndoială, la o amenajare aglomerată și dezordonată.

Stilul eclectic – apanajul interioarelor sofisticate

Acest stil de amenajare se pretează persoanelor nonconformiste, idealiste, care au o perspectivă liberă și independentă asupra lumii înconjurătoare. Totodată este stilul ideal pentru oamenii care iubesc lucrurile rare, unice, pentru cei care vor să aibă în preajmă lucrurile dragi și le includ în viața lor prin integrarea acestora în amenajare.

Cum se realizează o amenajare eclectică

Pentru a trece de la haotic la eclectic, primul pas constă în stabilirea unui concept sau alegerea unei teme care să reprezinte elementul unificator. Acest element unificator poate fi un finisaj, o textură, un pattern, o culoare sau o familie de forme. Astfel se va crea relația dintre obiectele și culorile dintr-un spațiu și modul în care vor comunica între ele. Al doilea pas ar fi crearea unei compoziții în care să se aplice aceleași reguli ca în artă: echilibrarea proporțiilor și armonizarea culorilor. Trebuie reținut că elementele de decor trebuie alese după un criteriu clar. De exemplu, piesele de mobilier vor avea siluete asemănătoare sau se vor armoniza prin finisaje și culori, chiar dacă fac parte din stiluri diferite. Contrastul accentuat se aplică, desigur, și în cazul corpurilor de mobilier. Nu aveți temeri în a asocia piese care provin din perioade îndepărtate. Sunt chiar binevenite. Culorile sunt importante în definirea unui decor. Puteți face combinații de culori îndrăznețe, dar imaginea finală trebuie să fie armonioasă și să aibă sens. Cel mai simplu de creat un decor eclectic este să porniți de la un fundal neutru din punct de vedere cromatic, pe care să îl completați cu elemente de decor colorate.

Să aveți inspirație!

Sursă poze: Pinterest

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *