Stilul clasic în design interior: 10 sfaturi utile

by

Stilul clasic reprezintă o combinație între armonie și raționalitate, simplitate și naturalețe, dar, în același timp – măreție și o anumită sobrietate. Iar interiorul în stilul clasic nu va deveni niciodată plictisitor dacă amenajarea spațiului se va face respectând toate regulile încă la începutul proiectului. Iată care sunt acele 10 reguli:

Un interior spațios

Un interior în stil clasic are nevoie de spațiu. Dar nu vă suparați dacă nu sunteți fericitul proprietar al tavanelor înalte de trei metri și camere mari. Efectul necesar poate fi obținut cu ajutorul pereților albi și absența obiectelor voluminoase – de exemplu, a tavanelor false, care nu se potrivesc pentru acest interior.

Ce materiale se folosesc în stilul clasic?

Folosiți doar materiale și finisaje naturale – lemnul, piatra, profilele decorative din gips. Renunțați la obiecte din plastic și materiale ultra-moderne.

Textilele și tapițeriile în stilul clasic

Niciodată nu există prea multe materiale textile într-un interior clasic, și aici ne referim la perdele, draperii, cuverturi de pat, tapet textil – toate acestea ar trebui să fie alese cu atenție.  În stilul clasic cele mai potrivite textile sunt mătasea, catifeaua, satinul sau bumbacul fin.

Pereții și pardoseala în interioarele clasice

Pentru podeaseală, cea mai bună opțiune ar fi un parchet din lemn masiv, de preferință în culori închise și mate. Pereții vor fi finisați cu vopsea decorativă, lavabilă de calitate, tapet textil cu imprimeu clasic floral. Tot pe pereți puteți folosi panouri din lemn sculptat.

Bogăția profilelor decorative

Profilele decorative întotdeauna vor conferi interiorului clasic un rafinament și o solemnitate aparte. Le puteți folosi în cantități mici sau, din contra, interiorul să fie construit în funcție de aceste elemente. Prima variantă este mai potrivită pentru apartamentele, iar a doua – pentru case și alte spații generoase (săli de evenimente, instituții importante de stat, birouri etc).

Șemineul – ca punct de interes

O sufragerie clasică întotdeuana va părea incompletă, dacă aici nu va exista aici – un șemineu. Șemineul este obiectul central al interiorului, care pe lângă căldură și confort, se integrează perfect în atmosfera încăperii. În plus, acest element servește ca suport pentru diverse obiecte decorative: sfeșnice, rame foto, vaze.

Cum alegem patul și canapeaua reprezentativă stilului clasic

Acesta poate fi cu baldachin sau cu tăblia sculptată sau tapițată bogat – alegerea este de partea voastră. Pot adăuga faptul că acest element este o piesă de mobilier care nu se teme de exces. Saltelele înalte, păturile colorate se potrivesc cu detalii incrustate și finisaje aurite. Dacă această opțiune nu este chiar pe sufletul vostru, atunci optați pentru un pat mai simplu, dar ”îmbogățiți” mai mult restul interiorului.

O canapea clasică va arăta bine atât într-o sufragerie, dar și într-un dormitor. Dacă spațiul nu permite instalarea unei canapele generoase, se va opta pentru canapele mai mici, cu picioare scultate sau pentru banchete, canapele tip lounge.

Oglinzile – ca accesoriu obligatoriu

Oglinzile nu ar trebui să lipsească din interioare clasice, în primul rând acestea măresc vizual spațiul, dar și reprezintă un element important al decorului. Alegeți oglinzi cu margini fațetate, cu rame masive și sculptate.

Decorul în stilul clasic

În stilul clasic nu ar trebui să lipsească tablouri pictate care reprezintă portrete ale personalităților istorice importante sau peisaje cu tematică (vânătoare, petrecere, subiecte biblice). Ideal ar fi ca aceste tablouri să aibă și o valoare. Stilul clasic cere să fiți un colecționar de artă și de lucruri fine și rare.

Interiorul va fi decorat cu aplice și candelabre bogate din cristal, sfeșnice cu lumânări, multe perne decorative, nu uitați că acestea trebuie să fie îmbrăcate în mătase, tot în interiorul clasic se vor regăsi sculturi create de meșteri artizanali, vaze, diverse obiecte decorative somptuoase. Totuși, aveți grijă să nu exagerați cu decorul, acesta trebuie să fie distrec și de bun gust.

Sursă poze: Pinterest, Roomble.com, admagazine.ru

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *