Stilul Art Deco Contemporan: cum îl aplicăm în designul interior

by

Nu este întotdeauna ușor să găsești acel stil sau acele elemente de decor care să vorbească de la sine despre personalitatea ta și ceea ce te reprezintă. Asta pentru că de la teorie la fapte este uneori un drum lung. Știu din experiență proprie că multe persoane iubitoare de artă și frumos întâmpină dificultăți în a-și alege stilul de amenajare pentru interiorul casei, de aceea acest articol vine mai ales în sprijinul lor. Mi-am propus să dezvălui mai multe detalii despre un stil care i-a cucerit în ultimii ani și pe români: stilul Art Deco Contemporan.

Originea stilului Art Deco Contemporan

Deși urmăresc să descriu acest stil și mai puțin să vorbesc despre istoria sa, totuși, pentru cei interesați, menționez că stilul Art Deco Contemporan își are rădăcinile în stilul Art Deco, iar acesta din urmă reprezintă un raspuns la stilul Art Nouveau. Datorită rafinamentului aparte, stilul Art Deco a reușit să devină în timp chiar mai îndrăgit decât stilul Art Nouveau. Caracteristici definitorii ale designului din anii 1900-1920 (elementele Art Deco fiind remarcate pentru prima dată în 1920 la Paris) se regăsesc încă în varianta modernă a acestui stil extravagant și original.

Elemente definitorii ale stilului Art Deco Contemporan

Acest stil se recunoaște ușor printr-o serie de elemente și caracteristici precum materiale moderne de calitate superioară, finisaje sau suprafețe lucioase, culori puternice, uneori în contrast, forme geometrice, linii paralele și curbe impresionante, elemente de inspirație artistică sau chiar opere de artă, accesorii din metal, aurii, piese de mobilier cu design rafinat. Toate aceste elemente la un loc conferă interioarelor aceste eleganță și noblețe inconfundabile.

Cum puteți crea un decor în stil Art Deco Contemporan

Dacă deja am reușit să vă familiarizez cu acest stil sau să îl recunoașteți, haideți să vedem și cum putem contura un astfel de decor în interiorul casei. Orice amenajare începe de la finisaje, prin umare, dacă aveți locuințe mari, sugerez să alegeți o culoare mai închisă pentru pereți pentru a spori accentul dramatic al decorului. Nuanțe ca albastru sau verde foarte închis vor fi perfecte pentru zugrăvirea pereților. Se poate folosi și tapet sau alte finisaje moderne cu condiția să aibă imprimeuri foarte discrete, astfel încât accentul să cadă pe culoare și nu pe pattern. În ceea ce privește pardoseala, puteți folosi materiale mai reci precum gresia deoarece veți găsi mai ușor modele cu texturi extravagante sau în culori contrastante.

Mobilier în stil Art Deco Contemporan

A utila un interior cu mobilier în acest stil este fără îndoială o provocare, deoarece, cu excepția situațiilor în care găsiți ansambluri (deci piese la set), este destul de dificil de mixat piese ce provin din surse diferite. Recomand piesele de mobilier din lemn masiv, elegante și grațioase, cu tapițerii din materiale catifelate. Și așa cum am menționat mai sus, stilului Art Deco îi sunt definitorii elementele de decor din metal, așadar adăugați în amenajare măsuțe de cafea, scaune și/sau corpuri de iluminat (lustre, lămpi etc), vaze și alte obiecte decorative din metal sau cu picioare din metal.

Obiecte supradimensionate și opere artistice

Un decor în stil Art Deco Contemporan este incomplet fără câteva oglinzi mari și tablouri cu picturi abstracte. Alegeți tablouri puține și mari în loc de mici și multe. Într-un interior Art Deco decorul capătă „greutate” prin complexitatea și rafinamentul obiectelor și nu prin cantitatea lor. Introduceți cât mai multe piese cu rame sau finisaje aurii, această culoare fiind accentul cel mai des utilizat în astfel de decoruri.

Recomandări produse în stil Art Deco

Comode în stil Art Deco

Console elegante Art Deco

Dulapuri & Bufete în stil Art Deco Contemporan

Candelabre și lustre Art Deco

Mese de dining în stil Art Deco

Fotolii și scaune Art Deco

Sper ca imaginile și aceste sfaturi să vă ajute în obținerea unui decor în stil Art Deco Contemporan de bun-gust și… pe gustul vostru.

Articol scris în colaborare cu Evambient & Evalight.

Sursă poze: Pinterest & Evambient

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *