Soluții accesibile pentru îndreptarea pereților și a tavanului

by

Dacă apartamentul vostru cere să fie renovat, iar bugetul este limitat, plus la toate nu doriți să porniți un șantier complet ce presupune zgomot și deranj, atunci v-am pregătit câteva soluții care o să vă ajute să îndreptați pereții și tavanul și să mascați defectele mult mai ușor și simplu. Iată câteva idei:

Soluții pentru îndreptarea pereților

Cea mai bună soluție pentru îndreptarea pereților este placarea acestora cu gips-carton. În acest caz veți îndrepta pereții (dar și tavanul) mult mai ușor, timpul de execuție va fi mult mai rapid și veți face mai puțin zgomot . Însă există și dezavante în acest caz, cum ar fi: micșorarea spațiului cu 4-10 cm (prin lipire cu adeziv sau montaj pe structură metalică), iar spațiul gol între peretele existent și cel de gips-carton poate deveni habitatul insectelor nedorite sau a ciupercilor (este bine să fie completat cu vata minerala sau glet).

Important! Nu montați polistirenul de exterior, pe interior! Chiar dacă scopul va fi să „încălziți” locuința, consecințele vor fi mai grave, deoarece în loc să lase peretele să respire, va crea condiții de extinderea mucegaiului, pe care îl veți inhala.

Placarea pereților cu parchet sau panouri din lemn

placari lemn

Alternativa gips-cartonului este placarea pereților cu plăci de lemn, care pot fi tratate antiseptic, vopsite cu latex transparent pentru un efect de lemn natur (în caz dacă se vrea un aspect mai rustic) sau într-o culoare uni pentru a crea atmosfera amenajărilor americane.

Sfat: Înainte de a vopsi lemnul, este foarte important să fie rașchetat pentru a permite absorbția uniformă a finisajului. Același lucru este valabil și pentru parchet, dacă acestea se recondiționează.

Și parchetul poate fi o soluție. Puteți continua placarea pardoselei cu parchet pe perete: efectul este destul de interesant.

Placarea pereților cu osb sau tapet

Astăzi și OSB-ul este destul de utilizat. Dacă nu se folosește la baie, atunci tratarea acestuia poate fi cu un simplu lac, lăsând aspectul cât mai brut. Pentru băi este nevoie să folosiți un finisaj superlavabil pentru a evita absorbția apei.

Iar cel mai avantajos material este tapetul. Poate fi acoperit pe orice suprafață și ascunde foarte bine defectele (în acest caz recomand să optați pentru un tapet vinilic, decât pe bază de hârtie).

Placarea pereților cu cărămidă sau foi de cupru

Alte soluții ar mai fi: foi de cupru placate pe anumite zone de perete – efect: un stil industrial; cărămida aparentă ajută să acoperiți imperfecțiunile pereților și este destul de accesibilă la preț. Puteți opta pentru cărămida în forma și culoarea ei originală sau să fie vopsită în alb sau alte culori; ardezia flexibilă; panouri 3d din poliuretan sau MDF (însă în cazul acestora costurile sunt puțin mai ridicate).

Soluții pentru îndreptarea tavanului

Placarea tavanului cu tapet sau barisol

Cel mai elegant mod de a economici bani în ceea ce privește finisarea tavanului este optarea pentru tavanul extensibil sau barisol. Avantajul este: se montează foarte repede, acoperă orice denivelare sau pată. Ca și la pereți, tapetul vinilic în relief reprezintă cea mai ieftină soluție – prin modelul creat va distrage atenția și va „masca defectele”. Iar placarea cu gips-cartonul vă ajută să îndreptați orice denivelare.

Sursă poze: Pinterest

5 Răspunsuri
 • Petru
  octombrie 2, 2019

  Foarte utile indicațiile!!

 • Vlad
  ianuarie 13, 2020

  Exista o soluție pentru insecte, cu care sa stropim între peretele de ghips carton și cel existent?

 • Vio
  aprilie 18, 2021

  Bună ziua! Cum pot îndrepta colțurile , pe care le formează pereții cu tavanul, la o cameră de bloc? Sunt rotunjite, nici urmă de unghi, din construcție (pereți din semifabricate, care au fost imbinate destul de rău. Ce aș putea să fac astfel încat să obțin unghiuri drepte? Mulțumesc pt. înțelegere!

  • Natalia Berezovskaia
   aprilie 19, 2021

   Cand vine vorba de pereti perfecti drepti si unghiuri drepte cu mici interventii – este aproape imposibil, undeva va trebui un compromis. Si anume: sau se va placa peretii sau/si tavanul cu placi de gips carton care vor indrepta suprafetele, dar vor lua din spatiu si costurile la fel se vor ridica. Dar aceasta solutie este mai accesibila decat ati gletui toata casa ca sa obtineti unghiuri drepte. Dar intrebarea mea este: de ce anume vreti sa indreptati colturile? poate le puneti niste profile decorative si le mascati?

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *