Raftul cu idei – din pasiune pentru cultură

by

Interviu cu Bogdan Popovici, fondatorul proiectului Raftul cu Idei

El este Bogdan și este jurnalist (asta înseamnă că are mult mai multă imaginație și talent la scris decât mine :), de aceea îl admir și mă inspir pentru ceea ce face!

L-am cunoscut pe Facebook datorită proiectului său Raftul cu Idei, care reprezintă o revistă online concentrată pe subiecte culturale, educaționale și sociale. “Extins, Raftul cu idei înseamnă o oportunitate pentru cei care-și doresc îmbunătățirea cunoștințelor din diverse domenii, precum și a celor care inițiază proiecte frumoase, valoroase. Pe lângă promovarea culturii în mai toate formele sale, dorim să punem umărul și la ascensiunea valorilor în devenire, fie ei actori, artiști plastici, antreprenori.”

Și cum știm bine, în România radiază cultură. Avem o istorie frumoasă în spate, avem o cultură, dar mai puțin susținerea instituțiilor de stat și comunitare. Din păcate, sunt alte „interese la mijloc”, deși tânăra generație se zbate să promoveze evenimentele de acest gen.

Cu toate astea, din experiența ultimilor ani,  Bogdan ne susține că noi „deja asistăm (și participăm), toți, la o mai bună și mai diversificată ofertă culturală. Oamenii sunt interesați, în general. Cei care nu sunt interesați, pot deveni interesați, odată expuși la surse continue de informare din domenii cultural-artistice. La un moment dat, vor regăsi o știre de interes care îi va determina să continue să asimileze informații. Consider că diferența o face felul în care te adresezi fiecăruia.”

E de datoria mea, ca emițător, să știu să transmit mesajul pe ințelesul receptorului. De aceea și articolele de pe Raftul cu Idei sunt în parte specifice, în parte generaliste.

„Consider că prima greșeală pe care o fac promotorii culturali (reviste, website-uri, bloguri), mai ales în online, e aceea că își targetează subiectele pe etichete intuite. Adică pun un pasionat de cultură în anumiți parametri: “literat, inteligent, umanist” etc. Ori, aici, orice individ e atras de o anumită formă de cultură. Un om cu gândire de matematician, să zicem, poate să fie atras de poezie, ori pictură. Un arhitect care apreciază proporțiile estetice poate, de asemenea, să fie un spectator fidel pentru spectacolele de teatru. Nu există un șablon. Astfel, consider că domeniile culturale vor putea evolua accelerat prin adresarea către toți, indiferent de vârstă, de profesie, de educație. Și inițiativele culturale pot evolua prin asimilarea de concepte social-educative!”

 

Acum, după ce am aflat care este viziunea lui Bogdan și inițiativa în acest domeniu, haideți să aflați de unde a luat naștere proiectul Raftul de Idei:

„Ideea Raftului cu Idei mi-a venit după o (a câta?) sesiune de Bacalaureat descrisă de mass-media drept “dezastruoasă”, “plină de perle”, cu “valuri de contestații” ș.a.m.d. Eu îmi dădusem BAC-ul cu câțiva ani buni în urmă și îmi păstrasem comentariile literare și notițele de lectură în niște bibliorafturi. Erau originale și mi-au folosit foarte mult. M-am decis să le public pe un blog, astfel încât oricine ar fi interesat, să se poată inspira din acestea, la nevoie.

În principal, “idei” din denumire de aici vine: este suficient să ai câteva idei referitoare la un subiect. Poți cu ușurință să-ți dezvolți propriile concepte și interpretări atâta timp cât nu aberezi și nu ești total pe lângă subiect. Deoarece publicasem mai toate materialele pe care le aveam, am început să scriu articole despre ceea ce mă interesa, personal: pictură, teatru, estetică, inovații, știință… Am scris pentru mine, nu pentru a aduna cititori. Probabil de-aceea cititorii nu au întârziat să apară.

Cu timpul, Raftul cu idei a migrat din aria blog-urilor în cea a website-urilor dedicate, iar conținutul a fost îmbogățit de redactori voluntari, oameni care iubesc să scrie despre ceea ce îi pasionează, motivați de setea de cunoaștere și – foarte important – de dorința de a împărtăși. Astfel, am pus umărul la lansarea unor scriitori, am promovat artiști la început de drum, am inspirat o clasă de liceu să debuteze în teatru, cu un spectacol extrem de dificil – Notre-Dame de Paris.

Raftul cu idei se adresează, acum, tuturor. Am reușit să adunăm articole din foarte multe arii de interes: literatură, artă, istorie, psihologie, știința ș.a.m.d. Mai nou, luăm în considerare și educația copiilor și a părinților, deopotrivă, deoarece avem acum un public eterogen, de toate vârstele și din toate ariile profesionale. Încercăm să informăm, să educăm, ăa promovăm.

 

Și ca un cuvânt de încheiere, l-am rugat pe Bogdan să ne recomande câteva sfaturi pentru noi cei interesați “să ne culturalizam într-un mod calitativ”:

„Să nu vă opriți din a vă îmbunătăți cunoștințele, oricare ar fi domeniul care vă atrage. Să îmbrățișați cultura natural și să sprijiniți, așa cum puteți, proiectele în care vă regăsiți. În Social Media, prin prezența la spectacole sau expoziții… Nu există o rețetă. Orice lucru din jurul nostru exprimă o formă de cultură, într-o formă sau alta. Orice om are o fărâmă de înțelepciune pe care ți-o poate împărtăși, gratuit, involuntar, sincer. Cel mai bun sfat pe care-l pot da, pe care îl urmez și eu, este acela de a observa cu atenție. Totul. Adesea, “te culturalizezi” fără să-ți dai seama și – fără echivoc – ăi poți culturaliza pe alții. Citește, observă, întreabă, discută, acceptă.

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *