Cum cea mai mare parte a vieții noastre o petrecem la interior – casă, școală, birou – spațiul în care ne desfășurăm are un impact puternic asupra psihicului și joacă un rol major în comportamentul nostru. Psihologia spațiului înseamnă de fapt interacțiunea dintre oameni și spațiile în care aceștia locuiesc. Iluminatul, culorile, configurația, proporțiile și materialele abordează simțurile oamenilor și generează un spectru variat de sentimente și practici.
Cum ne influențează spațiile starea și comportamentul
De la inducerea sentimentului de căldură și siguranță, la cel de bunăstare sau de ambient pozitiv și stimulativ, spațiul poate avea un impact semnificativ asupra modului în care ne simțim sau în care acționăm. Prin urmare, proiectarea și măsurile creative ar trebui luate în considerare în funcție de nevoile sociale și psihologice ale ocupanților/utilizatorilor.
Ce reprezintă psihologia spațiului și cum o definim
Psihologia spațiului poate fi definită ca „studiul relațiilor și comportamentelor umane în contextul mediilor construite și naturale”, în conformitate cu Dave Alan Kopec, specialist în domeniu și profesor la “New School of Architecture and Design” din San Diego. Având un impact direct asupra subconștientului și contribuind la emoțiile și percepțiile noastre, prin acea parte specială a creierului care reacționează la geometria spațiului pe care îl ocupăm, designul interior a devenit o parte inerentă a psihologiei. Deși nu este singurul factor decisiv, spațiul interior are implicații mari și este responsabilitatea arhitecților și designerilor de a oferi soluții tangibile pentru utilizatori și a încorpora aceste idei în proiectare și amenajare.
Psihologia spațiului. Scurt istoric
Migrarea masivă a oamenilor din mediul rural spre orașe a făcut ca aceștia să ajungă să locuiască înghesuiți în mici apartamente de bloc, asociate adesea cu niște cutii de chibrituri. Această practică de a înghesui indivizi la un loc a început odată cu revoluția industrială, care a adus fluxul de oameni în orașele nepopulate. Planul obișnuit al casei a fost regândit și împărțit pentru a găzdui cât mai mulți nou-veniți. Utilizarea inteligentă a spațiilor și înțelegerea impactului psihologic al acestora au apărut ulterior.
Întorcându-ne la vremurile moderne, dr. Sergio Altomonte, arhitect și profesor asociat în departamentul de arhitectură și spațiu construit de la universitatea din Nottingham, a specificat într-un articol publicat în “Independent”: „clădirile și spațiile urbane ar trebui să fie concepute în primul rând în jurul ocupanților lor. Importanța arhitecturii ca factor declanșator al bunăstării fizice, fiziologice și psihologice devine în prezent un subiect de o relevanță semnificativă.”
De la spații utile la spații inteligente și senzoriale
Psihologul și designerul de interior Migette Kaup afirmă că „indiciile arhitecturale pot oferi o consolidare a comportamentelor dorite pe care am vrea să le vedem adoptate în anumite tipuri de locuri”. Cu alte cuvinte, arhitectura este un mediu fizic, iar factorii-cheie la care arhitecții trebuie să fie atenți includ siguranța, conexiunea socială, ușurința mișcării și stimularea senzorială. Măsurile mai concrete includ lumina, culorile, arta, ventilația etc. De exemplu, unele principii de proiectare care țin de echilibru, proporție, simetrie și ritm pot induce acel sentiment de armonie.
Psihologia spațiului și importanța culorilor
Culorile, pe de altă parte, au o logică foarte simplă în spate. De exemplu, cu cât culoarea este mai caldă, cu atât spațiul devine mai compact. După caz, culorile pot evoca sentimente de confort sau pot stimula comunicarea. Cu alte cuvinte, în timp ce unele spații creează anxietate, altele provoacă un sentiment de seninătate și nu vă dați seama de ce.
Psihologia spațiului – importanța luminii
Lumina este strâns legată de spațiu. O lumină slabă transmite senzația de spațiu sumbru, în timp ce o lumină puternică definește un ambient mai animat. Lumina naturală stimulează producția și starea de bine mai mult decât o face lumina artificială.
Nu vedem, nu atingem, dar simțim
Lumina este strâns legată de spațiu. O lumină slabă transmite senzația de spațiu sumbru, în timp ce o lumină puternică definește un ambient mai animat. Lumina naturală stimulează producția și starea de bine mai mult decât o face lumina artificială.
Psihologia spațiului. Cum te poate ajuta
Luată în considerare în procesul de proiectare, psihologia spațiului poate ajuta la o creștere a productivității în sediile de companii, la vânzări mai mari în office-uri și la o recuperare mai accelerată a pacienților în spațiile medicale. Cu toate acestea, în absența unor orientări explicite, traducerea în arhitectură și design a psihologiei spațiului este încă neclară. O problemă o constituie faptul că, nefiind bazată mereu pe dovezi clare, principiile din psihologia designului nu se traduc cu ușurință în recomandări specifice de proiectare și amenajare. Rezultatele depind în mare măsură de sensibilitatea, creativitatea și înțelegerea fiecărui arhitect sau designer în parte.
Designul interior este complex, la fel ca și persoanele pentru care se creează designul respectiv.