POEMI – de la o idee la o microfabrică artizanală de ceramică și portelan

by

Conceptul POEMI a pornit în 2016 când Alexandra Popescu și sotul ei au văzut la o sedință foto la care participau, niște farfurii lucrate manual, imperfecte, albe, superbe, care i-au inspirat să creeze propriul atelier de ceramică.

Nu știau absolut nimic despre ceramică, mai ales că ambii activau în cu totul alte domenii. Dar au început studiul online despre procesul de producție, despre diversele tehnici folosite și astfel s-au hotărât să încerce. Și-au cumpărat primul cuptor electric și l-au instalat chiar în propriul living. Masa din dining le-a folosit drept masă de lucru.  Apoi a urmat un lung proces de învațare, testare, investiții. Chiar și acum descoperă și învață lucruri noi. Astăzi, își desfășoară activitatea într-un spațiu de 400 mp, au 8 cuptoare electrice, echipamente și ustensile care îi ajută în procesul de producție și o echipă minunată de 4 colege.

Ca și materiale, folosesc 14 tipuri de mase ceramice de diverse culori și texturi. După ce au testat diverse materiale de-a lungul timpului, de la lutul românesc până la porțelanul de Marea Britanie, au optat pentru 13 mase ceramice și un tip de porțelan. Aceste mase ceramice sunt de temperaturi înalte (1.070-1.250 grade Celsius) ceea ce le oferă rezistență și impermeabilitate (fără a folosi glazura). Toate masele ceramice sunt produse în Germania și Marea Britanie.

În ceea ce privesc glazurile, toate sunt ecologice, fără conținut de plumb. În plus, au dezvoltat recent niște glazuri organice din cenușă de lemn pe care le folosesc la colecția Earth.

Stilul Hygge a fost direcția atât pentru concept, dar și pentru alegerea culorilor

Deși au multe surse de inspirație, stilul scandinav și Hygge sunt direcția principală, datorită conceptului de a aduce natura în casă prin materiale organice și culori naturale.

„Până acum am făcut multe experimente, dar întotdeauna am ales culorile neutre, pământii, cu puține accente de culoare sau culori pastel. În acest an am decis să facem puțină “curățenie” printre produse și vom lansa 10 colecții noi, închegate.” ne povestește Alexandra.

Funcționalitatea și minimalistul, iarăși caracterizează produsele pe care le crează. „Ne dorim produse cu un design curat, finisate cu mare grijă și atenție (produsele care prezintă mici defecte nu sunt comercializate).”

Pentru proiectele HoReCa, echipa Poemi a venit cu un plus valoare pentru beneficiarii din domeniu, și anume de a crea produse ce se potrivesc conceptului localului și scot în evidență preparatele.

Iar dacă vorbim despre produsele care sunt cele mai îmdrăgite, atunci trebuie sigur să menționez colecția Earth, care este foarte apreciată datorită tonurilor pământii. Pentru această colecție s-au folosit glazurile organice pe bază de cenușă de lemn.

Poemi are și o noutate – noua colecție Black& Beauty, reprezintă o combinație de glazură negru mat și alb mat cu reflexii crem, gri, roz pal pe ceramică cu picățele.

V-au plăcut produsele? Atunci vă invit să descoperți site-ul lor oficial poemi.ro și pagina de Instagram. Iar dacă aveți drum până la Sibiu, puteți vizita fabrica și showroom-ul.

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *