Pentru ce optați: Apartament spațios sau unul renovat?

by

Acum ceva vreme am făcut un sondaj pe rețelele de socializare despre alegerea românilor în domeniul imobiliar. Adică preferă să cumpere un apartament mare și spațios, dar fără îmbunătățiri sau din contra, ar prefera un apartament mai mic, dar renovat, bine optimizat și gata de mutat a doua zi. Iată la ce concluzie am ajuns:

„În primul rând metri pătrați, iar ulterior mai vedem ce facem.. ”

Mai mult de 50% dintre participanți au votat pentru un apartament mai mare în locul unui apartament renovat, poate chiar proiectat de un designer sau arhitect. Deși au optat pentru  apartamente în blocuri noi, înainte de a analiza potențialul viitorului spațiu, preferă să se asigure că sunt mulți mp, care de cele mai multe ori sunt distribuiți ineficient. Această situație am avut-o chiar din propria experiență cu fostul apartament, care teoretic avea destui mp utili, dar avea o compartimentare dificită, ceea ce a dus la costuri mari pentru a optimiza spațiul, adică multă mobilă la comandă.

Un alt aspect pe care clienții nu-l i-au în calcul când își cumpără o locuință nouă este bugetul alocat pentru amenajare sau măcar mobilare corespunzătoare. Dacă la cumpărarea apartamentului ar consulta un expert în ceea ce privește optimizarea spațiului și a bugetului, cu siguranță ar face niște economii și ar putea etapiza lucrările în așa fel ca la final să se poată bucura de un spațiu confortabil și practic. În realitate, lucrurile stau exact invers: clientul a făcut tot posibilul sau chiar imposibilul pentru a lua cea mai mare, cea mai centrală (sau cel puțin semicentrală) locuință, iar pentru amnenajare nu au mai rămas bani. Când vine momentul amenajării începe indignarea: De ce costă atât de mult să pui un tapet și să montezi niște corpuri de iluminat, mai ales că teoretic și-a luat un apartament nou. Dar mai este și mobila, electrocanicile, draperiile etc… Poate dacă ar exista un planificator încă de la bun început, ar fi mai ușor să distribuiți cheltuielile corect.

Analizând piața imobiliară și discutând cu mai mulți agenți imobiliari, am constatat că la noi în țară oamenii preferă să cumpere apartamentele neutilate și neamenajate, pentru că sunt mai ieftine și din cauza că în trecut au colecționat foarte multe obiecte, acestea sigur nu se vor integra în alte amenajări. Iar dacă clienții nu au colaborat vreodată cu un designer, nu vor valorifică investiția într-o amenajare bine realizată.

Până una alta vă propun să încercați să decideți: ce înseamnă pentru voi o amenajare corectă. Deși răspunsul poate fi destul de subiectiv: de la a renova spațiul de la 0 sau doar mobilarea unor camere cu piese cumpărate de pe stoc din magazine,  vă recomand să analizați rațional acest aspect.

Se spune că un proiect de design interior nu este mai puțin important decât suprafața unui apartament. Chiar merită să investești într-o amenajare de calitate, dacă există o astfel de oportunitate. Un proiect bine gândit vă va scuti de multe mici costuri de întreținere pe viitor.

Mult succes!

Poze: Pinterest

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *