Organizarea casei după metoda Marie Kondo

by

Uneori, devenim spectatori în propria casă, iar ceea ce vedem în jurul nostru nu ne place. Ce ne obosește la prima vedere ochiul, ne obosește apoi mental. Cauza e de cele mai multe ori aceeasi: dezordinea din casă și modul greoi de a găsi lucrurile de care avem nevoie. Mulți nervi, mult timp pierdut cu căutatul. Dar… oare nu există soluții de a avea casa mereu organizată?

Există oameni creativi care se gândesc fix la aceste lucruri care ne îngreunează viața de zi cu zi și găsesc soluții neașteptat de ușoare, dar pe care nu le știm. Când vine vorba de organizare nu o putem trece cu vederea pe Marie Kondo, o japoneză care a devenit un guru în arta organizării, despre care se vorbește cu mare entuziasm și a cărei metodă îi poartă numele. Soluțiile oferite de Marie Kondo s-au răspândit în întreaga lume, devenind cunoscute și la noi.

Ce înseamnă metoda Marie Kondo sau KonMari

Metoda Marie Kondo mai este cunoscută și cu denumirea de metoda KonMari, nume dat chiar de autoare. Marie Kondo și-a făcut o pasiune din a căuta soluții eficiente de organizare a casei. În esență, nu e vorba doar de un mod eficient de a aranja lucrurile, ci de un concept mai larg: „să îți faci ordine în casă, înseamnă să îți pui viața în ordine”. Cu alte cuvinte, face apel mai întâ la o schimbare de mentalitate care va conduce apoi la un mod mult mai eficient de a organiza și depozita lucrurile acasă.

„Magia ordinii”

Marie Kondo propune o metodă aparte de împachetare, ordonare și depozitare a lucrurilo și o abordare minimalistă de a selecta obiectele în funcție de catogoria din care fac parte. Autoarea are o lucrare la fel de cunoscută, numită „Magia ordinii”, în care recomandă trei principii fundamentale: simplificarea, organizarea și depozitarea. Toate pentru un stil de viață ordonat. Principiile sale sunt inspirate de cultura japoneză, care mizează pe simplitate și eficiență.

Dacă vă doriți să vă organizați casa după metoda KonMari, este musai să aplicați regulile de bază de mai jos:

  1. Luați-vă angajamentul că vă apucați de organizat.
  2. Imaginați-vă stilul vostru de viață ideal.
  3. Selectați lucrurile și renunțați la cele care nu vă sunt necesare.
  4. Sortați lucrurile în funcție de categorie și nu în funcție de loc.
  5. Faceți ordine într-o manieră ascendentă.
  6. Întrebați-vă dacă lucrurile pe care le aveți vă transmit bucurie.

Cele 5 zone de organizare a casei

Marie Kondo propune o anumită ordine în organizarea casei, pe zone, după cum urmează:

  1. hainele
  2. cărțile
  3. documentele, actele și hârtiile
  4. obiectele uzuale
  5. obiectele cu valoare sentimentală

Motto-ul metodei KonMari: „Îți faci curat în casă o dată pentru totdeauna”

Foarte important în metoda Marie Kondo este ca obiectele pe care le avem să ne aducă bucurie.

Marie Kondo consideră că lucrurile inutile trebuie neapărat aruncate, cele care sunt utile, dar nu se mai potrivesc personalității noastre, trebuie dăruite, iar cele cu care nu știm ce să facem, să le luăm în mână, să le simțim, să ne conectăm cu ele. Astfel, vom decide mai ușor dacă vor rămâne cu noi sau vor rămâne în urmă…

Multe dintre ideile acestei autoare își au rădăcina în cultura și filozofia japoneză și care în lumea occidentală ar putea părea puțin ciudate. Noi încă mai avem probleme cu multitudinea de obiecte pe care le strângem, care nu ne mai plac și care nu ne sensibilizează, însă nu avem nicio idee despre ce să facem cu ele. Un obiect poate să nu ne transmită nimic, dar îl păstrăm cu gândul că îl vom folosi cândva și de aici supra aglomerația din locuințele noastre.

Vizibilitate și accesibilitate

Notorietatea metodei KonMari se datorează în primul rând modului de împăturire a hainelor, gândit în așa fel încât acestea să ocupe cât mai puțin spațiu și să fie ușor de accesat. De aici desprindem alte două principii fundamentale de organizare: vizibilitatea și accesibilitatea.

Cu alte cuvinte, atunci când împăturim și aranjăm hainele în dulapuri, acestea trebuie să fie vizibile și accesibile. Și încă un detaliu: după ce le terminăm de împăturit, hainele trebuie să stea în picioare, adică în poziție verticală fără să se răstoarne. Astfel, vom ști că le-am împăturit corect. De regulă, împăturirea se face în trei sau patru. Marie Kondo sugerează că, prin împăturirea pe verticală, hainele ocupă mai puțin spațiu și sunt mai ușor de observat.

Știți cum să vă impăturiți șosetele?

Marie Kondo alocă o atenție deosebită organizării lucrurilor mici. Pun pariu că majoritatea dintre voi aleg să-și păstreze șosetele una în alta pentru a le păstra pereche. O metodă pe care Marie ar considera-o greșită. Ea propune ca șosetele să fie puse simetric una peste cealaltă, apoi să fie împăturite la fel ca tricourile. De ce? Prin alte metode de împăturire elasticul șosetelor se deteriorează mai repede, metoda ei neforțând materialul.

Depozitarea organizată – soluția optimă

Marie Kondo pune un accent puternic pe depozitarea organizată și la vedere. Ea recomandă achiziționarea a cât mai multe coșuri, cutii de toate mărimile și organizatoare îndeosebi pentru locurile închise și greu accesibile.

Sper ca aceste idei și soluții să vă inspire în organizarea eficientă a casei voastre, iar dacă vă doriți să aprofundați și mai mult metoda KonMari vă recomand cele 3 cărți scrise chiar de inițiatoarea conceptului:

BUCURIA ORDINII

de MARIE KONDO

MAGIA ORDINII

de MARIE KONDO

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *