Obiecte decorative din Sticlă sau Cristal

by

Fuziunea magică între nisip, piatră de var și foc!

Astăzi vă prezint un articol scris de Marius Geavlete (AZAY) despre istoria și semnificația sticlei și a cristalului, dar și care este diferența dintre ele.

 

Încă din perioada Egiptului antic, sticla devenise deja o industrie căutată de amatorii de materiale noi combinate cu designul specific acelor vremuri, adică în urma cu cca. 5000 de ani. Aceasta sticlă obținută prin arderea nisipului era opacă, de culoare verde-maronie, dar pe parcurs s-au adăugat elemente chimice (var – foarte important în prelucrarea ulterioară, fier, mangan) pentru a rezulta smalțul și culoarea. Sticla nu are un punct de topire definit. Prin încălzire la temperaturi mari de până la 1500 grade Celsius, se inmoaie treptat, până la lichefiere, ceea ce permite prelucrarea prin suflare, presare, turnare și laminare.

 

Un derivat apreciat al sticlei este sticla de plumb cunoscută sub denumirea de cristal. Ce este defapt cristalul și care este diferența comparativ cu sticla? Cristalul este o sticlă căreia i se adaugă potasiu și plumb rezultatul fiind ușor de comparat datorită proprietăților particulare de refracție și densitate dar și greutate.

Primele cuptoare și odată cu acestea primele ateliere de prelucrare devenite manufacturi de patrimoniu internațional au fost inființate de maeștrii artizani italieni – de unde provine și renumita sticlă de Murano – germani sau englezi.

 

În zilele noastre procedeele de obținere a sticlei de calitate au evoluat atât din punct de vedere tehnic cât și a complexității modelării pentru a obține piese spectaculoase.

De 10 ani, AZAY (Furnizor al Casei Regale a României) oferă în România obiecte de o calitate deosebită care sunt vânate de colecționari din întreaga lume datorită, pe de o parte a istoricului bradului producător, dar și a numelui, așadar unicității pe care un designer de interior sau fashion le creează. Aceste „obiecte care spun o poveste” deseori fiind parte din colecții ample de vaze, fructiere, sfeșnice sau candelabre, până la seturi de pahare și accesorii pentru servit, sunt necontestat adevărate obiecte de artă.

Atelierele istorice cum ar fi Salviati – Venezia 1859 – cu renumita sticlă de Murano sau designeri modelatori florentini, oarecum contemporani ca Mario Cioni a căror tehnici de tăiere a sticlei pentru a obține unghiuri perfecte și strălucire deosebită, sunt astăzi în concurență cu producătorii de serie a obiectelor mai accesibile pentru casa ca Waterford sau Royal Doulton.

Datorită evoluției ecologiste globale, ne-am gândit să oferim clienților și obiecte din sticlă termorezistentă (fără plumb) care sunt produse în România, de către designerul tehnocrat Gabriela Sereș în atelierul său din București. Un alt motiv ar fi că ne dorim să promovăm originalitatea și autenticitatea brandurilor Românești alături de cele internaționale.

Parcă desprinse dintr-o lume de vis și perfecte pentru orice interior datorită clarității și neutralității, aceste piese vor adăuga o notă de clasic actual.

Alegerea lor nu este întotdeauna ușoară, sunt destui factori de care ținem cont atunci când achiziționăm piese pe care le conservăm în timp, pentru generațiile următoare și care cu siguranță de vor defini stilul de viață și ne vor încânta oaspeții.

În portofoliul AZAY veți găsi întotdeauna o gamă diversificată de produse, care îmbină clasicul cu modernul, care sunt perfecte atât pentru casă dar și pentru a fi oferite cadou pentru cine fabuloase, nunți, aniversări sau alte ocazii speciale.

Dacă toate aceste braduri v-au stârnit curiozitatea, vă invit să le vizitați în mediul online pe site-ul AZAY sau în showroom-ul din Bulevardul Unirii Nr. 2 din București.

AZAY, Gifts for a lifetime!

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *