A venit și acest moment, să vă mărturisesc că sunt marea amatoare a stilului Glamour, care, dacă nu știați este dictată de tendințele marilor case de modă. Deci, are o strânsă legătură cu lumea fashion. Dacă ați urmărit activitatea mea, cu siguranță ați aflat că înainte să fac designul interior, am încercat și domeniul modei (am absolvit colegiul cu specialitatea Design Vestimentar). Și chiar mi-am propus la un moment dat să fac o fuziune între aceste două domenii. Cum? Încă nu știu, dar totul la timpul lor :)! Hai că m-am abătut de la subiect, dar o să revin cu câteva articole despre aceste două sfere de activitate care merg mână în mână și care nu pot exista una fără cealaltă.
Dar revenim la stilul Glamour. Deși mulți încă sunt sceptici față de acest stil, și vorbim mai ales de țara noastră, interesul de a folosi câteva elemente glamour în amenajare a prins amploare. Și încă ceva: acest stil de multe ori este confundat cu kitch, adică un stil excesiv în detalii, texturi și forme, dar trebuie să vă explic care este diferența.
Glamour (din eng: „Glamour” înseamnă farmec, șarm) – este un fenomen estetic, bazat pe principiul consumului în masă adaptat din lumea modei și a show-bizului. Caracteristica stilului glamour se concentrează asupra unei vieți luxoase și elegante, dar NU opulente.
Chiar dacă la prima vedere, descrierea de mai sus sună destul de fancy, în realitate acest stil în designul interior trebuie adaptat cu mare atenție. Și să nu credeți că o amenajare Glamour trebuie să fie și scumpă. Dar trebuie să cuprindă elemente și detalii ce emit bine matrialele prețioase.
Cum este corect să creați un interior Glamour?
Importanța estetică a formelor și a materialelor
În cazul acestui stil, conceptul de „lux” a suferit unele schimbări, iar imaginea interiorului nu mai este alcătuită din lucruri sclipicioase și ostentative care sunt și scumpe, în schimb, sunt înlocuite cu obiecte care trebuie obligatoriu să imite materiale elegante. Este recomandat să optați pentru forme simple pentru tot ce înseamnă mobilier sau corpuri de iluminat, dar care să conțină detalii prețioase (mânere din alamă sau finisaje aurii, suprafețe lucioase, poate chiar oglindă fumurie, tapițerii din catifea). Aceste piese pot avea influențe a stilurilor Art Deco, stilul Boem, un Neoclasic liniștit sau de ce nu un modern elegant (forme drepte, dar detalii Glamour).
Texturi lucioase
Dacă vă place acest tip de atmosferă, nu uitați să utilizați suprafețe netede, lucioase și reflectorizante. Plăci ceramice lucioase, metal lustruit, oglinzi, policarbonat transparent, sticlă – toate acestea vă ajută să creați acea ambianță boemică și plină de farmec.
Imprimeuri direct de pe podium
Fanii din lumea modei urmăresc cu atenție tendințele și noutățile, actualizând atât garderoba, dar și locuințele personale cu elemente noi, cu imprimeuri și materiale regăsite în noile colecții de haine ale marilor case de modă, cum ar fi Chanel, Burberry, Ralph Lauren. În concluzie, trebuie să folosiți cât mai multe modele grafice, de exemplu, picior de gâscă, chevron sau carouri, pe textilele pernelor, al covoarelor, draperiilor și de ce nu al canapelelor sau fotoliilor.
Simbolurile modei și a stilului
Moda ne influențează, conștient și uneori inconștient, și asta se observă în nevoia noastră de a ne completa ținuta cu un acesoriu atrăgător. Același lucru se întâmplă și cu locuițele noastre – este nevoie de puțină extravaganță, pentru a ieși din rutina cotidiană. De aceea vă recomand, atunci când vă redecorați camera sau poate chiar întreaga casă, să utilizați obiecte reprezentative stilului: console metalice cu blat din sticlă sau marmură (poate fi imitație), fotolii sau canapele tapițate cu catifea sau alte textile matlasate, dar cu picioare metalice vopsite în auriu sau argintiu, oglinzi decorative cu rame lucioase. Astăzi aceste obiecte se găsesc foarte ușor pe site-uri cu vânzare online.
Și să nu uităm că atunci când alegeți să amenajați locuința în stilul Glamour este nevoie să ieșiți din zona de confort și să deveniți mai îndrăzneți și spontani. Avantajul acestui stil este că nu este nevoie să reamenajați întreaga locuință, puteți adăuga doar câteva obiecte de decor ca să transformați întregul ambient. Și aceste mici schimbări le puteți face foarte ușor o dată la câteva luni sau cel puțin o dată în an.
Propun să deveniți adepții unei vieți luxoase, pentru că de azi știți cum!