Mobila de bucătărie: dimensiunile potrivite și distanțele corecte dintre piesele de mobilier

by

Bucătăria este un spațiu dinamic și poate cel mai solicitat din întreaga casă. Pentru ca această încăpere să devină funcțională și ergonomică, acordați atenția cuvenită mobilierului: să fie suficient de încăpător pentru a putea depozita tot ce aveți nevoie, să aibă dimensiunile corecte și o poziționare optimă ca să îl utilizați cu plăcere. Sunt sigură că pentru mulți dintre voi realizarea măsurătorilor și stabilirea dimensiunilor nu reprezintă cea mai fericită etapă a amenajării bucătăriei, de aceea mi-am propus să realizez un mic ghid pentru alegerea dimensiunilor fiecărei piese de mobiler de bucătărie.

Pentru început, realizați măsurători și calcule concrete, ținând cont de suprafața bucătăriei, detaliile acesteia (pătrată, dreptunghiulară, mică, mare, cu 1 sau 2 uși, poziția ferestrei), precum și de regula trriunghiului: zona de gătit (plita sau aragazul), zona de pregătire a alimentelor (chiuveta) și zona de depozitare (frigider/dulapuri). Iată care sunt dimensiunile recomandate pentru mobilier și distanțele de care ar trebui să țineți cont atunci când îl montați:

Corpuri de mobilier suspendate vs. cele inferioare în bucătărie

Există situații particulare când se aleg dimensiuni non standard pentru piesele de mobilier, însă în majoritatea bucătăriilor, dulapurile suspendate au o adâncime de 30 de cm, iar cele inferioare, de 60-63 de cm. Distanța dintre corpurile de mobilier superioare și cele inferioare trebuie să fie de 60 de cm. Pentru înălțimea dulapurilor de la sol și a chiuvetei se recomandă un 85-90 de cm. Înălțimea se alege și în funcție de înălțimea persoanelor care vor folosi bucătăria.

Grosimea blatului de lucru este luată în calcul în înălțimea totală a dulapului de la sol. Astfel că, dacă alegeți să înlocuiți, de exemplu, un blat vechi cu un blat de bucătărie nou, trebuie să încercați pe cât posibil ca noul blat să aibă aceeași grosime cu a blatului vechi.

Mese și scaune

Pentru o poziție corectă și confortabilă, masa de bucătărie trebuie să aibă o înălțime de 71-75 de cm, iar scaunele, de 45 de cm. Ideal ar fi ca adâncimea/lățimea șezutului scaunelor să fie cuprinsă între 45 și 50 de cm.

Pentru masa de bar, înălțimea optimă este de 110 cm, iar pentru un scaun de bar – 75 cm.

Insula de bucătărie

Înălțimea insulei se alege ținând cont și de utilizarea acesteia. De exemplu, dacă e folosită ca blat de lucru, atunci insula de bucătărie trebuie să aibă aceeași înălțime cu a dulapului de la sol (85-90 cm). Indiferent de utilizare, înălțimea insulei nu trebuie să depășească 100 de cm.

Mobilier vs. aparate electrocasnice

Dacă optați pentru aparate electrocasnice încorporate în mobilier, trebuie să stabiliți în prealabil poziționarea lor astfel încât să permită o bună desfășurare a activităților, dar să respecte și cerințele producătorilor de mobilă și electrocasnice. De exemplu, între plită și hotă (partea de jos a acesteia) este indicat să existe o distanță de minimum 60 de cm, dar nu mai mult de 90. În cazul cuptorului cu microunde, recomand o înălțime de 1,40 m, pentru a fi accesibil atât pentru adulți, cât și pentru copii.

Chiuveta vs. aparate electrocasnice

În multe bucătării, mașina de spălat rufe și cea de spălat vase sunt încorporate în mobilier. Dacă vă interesează această opțiune, calculați poziția lor în așa fel încât să existe o distanță de maximum 90 de cm între chiuvetă și mașina de spălat rufe vs. cea de spălat vase.

Cu aceste informații sper că v-am făcut munca de stabilire a dimensiunilor mobilierului și a distanțelor dintre piesele de mobilier puțin mai ușoară. Succes în amenajarea bucătăriei perfecte!

Sursă poze: Pinterest

7 Răspunsuri
 • Moldovan Cecilia
  ianuarie 23, 2021

  Sunt încîntată că v-am descoperit.

 • Ilie Vaduva
  ianuarie 23, 2023

  Buna ziua. Exista soft care daca pui dimensiunile camerei de bucatarie sa dea pe acel spatiu multiple variante inclusiv cote de executie ?

  • Natalia Berezovskaia
   februarie 24, 2023

   Stiu ca exista softuri create special de producatori de mobila, mai ales bucatarii de unde iti poti configura fiecare piesa. Dar daca vorbim de un soft general cred ca arhicadul ar fi unul foarte util. Poate si ceilalti ne-ar ajuta cu recomandari

 • Simona
  aprilie 7, 2023

  Ce remedii sunt atunci când mobila de bucătărie,din partea de jos nu ajunge la nivel cu faianța pusă la 90 de cm de sol ???

 • Cristian
  iunie 26, 2023

  Buna ziua,

  In planul pentru proiectul bucatariei avem plita cu inductie, apoi 40 cm de blat si apoi un soldat.

  Credeti ca plita este prea aproape de soldat si caldura degajata in timpul gatitului va afecta lemnul/palul?

  Mentionez ca blat de lucru avem suficient in partea opusa a plitei.

  Multumesc.

  • Natalia Berezovskaia
   august 9, 2023

   Conteaza cat de mult gatiti si ce hota aveti. Daca se gateste excesiv, nu va rezista in timp nici un fel de material, in acest caz se merge pe materiale folosite in bucataria profesionala (adica inox), dar daca se gateste la nivel casnic si aveti si o hota cu o putere de extractie buna, atunci nu este nici o problema daca plita este aproape de soldat, la 40 de cm

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *