Materiale recomandate în amenajarea camerei copilului

by

Fără îndoială, fiecare părinte își dorește să asigure copilului toate condițiile unei dezvoltări armonioase, iar o astfel de dezvoltare este în strânsă legătură cu mediul în care acesta crește și se desfășoară. Este camera micuților voștri un spațiu sănătos și sigur pentru ei? Dintre toate încăperile, camera celor mici necesită o atenție deosebită în alegerea finisajelor, mobilierului și țesăturilor pentru a le asigura un mediu sănătos și prietenos. Se știe că o mare parte din timp copilul și-o petrece în camera sa, prin urmare este necesar ca acest spațiu să fie practic, sigur, frumos, dar mai ales sănătos.

Există câteva elemente principale în amenajarea camerelor celor mici: finisajele, mobilierul, accesoriile textile și obiectele decorative. În rândurile următoare vom trece în revistă cele mai recomandate materiale pentru amenajarea camerei copilului, care vă vor ajuta să obțineți un ambient sănătos și sigur pentru micuții voștri.

Finisaje recomandate pentru camerele celor mici

În primul rând, evitați utilizarea materialelor dăunătoare pentru copii, cum sunt cele în care se găsește o substanță numită formaldehidă, cunoscută pentru efectele ei nocive (se regăsește în compoziția materialelor ca PAL, PFL, MDF, placaj. Există și producători care au început să înlocuinasă această substanță cu alți solvenți naturali. Vă recomand să verificați fișa tehnică a materialului din care este produs mobilierul). Ideal ar fi să folosiți lemnul masiv sau cartonul. Dar și la lemn trebuie să fiți atenți ce lac/vopsea se folosește pentru finisaj.

În primii ani de viață, copilul folosește podeaua ca principalul loc de joacă, ceea ce înseamnă că aceasta trebuie să fie realizată din materiale naturale și mereu curată.

Parchetul laminat se numără printre primele opțiuni ale părinților, dar nu reprezintă o alegere indicată, având în vedere că suprafața acestuia este alunecoasă și poate conține formaldehidă.

Riscul alunecării există și la alte tipuri de parchet, cum ar fi cel exotic, lucios. Puteți opta însă pentru pardoseli din rășini epoxidice, linoleum natural sau plută. Dacă optați pentru parchet, alegeți modele din fibre vegetale (bambus) sau lemn natural (parchet masiv sau stratificat). Un alt tip de pardoseală recomandat pentru camera copiilor este cel din PVC deoarece prezintă o “moliciune” aparte, previne praful, murdăria și înmulțirea bacteriilor.

În ceea ce privește învelitorile pentru pardoseli, fiecare material prezintă avantaje și dezavantaje. Mocheta și covoarele groase izolează fonic, dar rețin praful, indiferent cât de des sunt aspirate. Praful poate declanșa alergii micuților. În plus, petele cauzate de diverse lichide sunt greu de curățat. Pentru a evita aceste neajunsuri, alegeți un covor mai mic, care să fie spălat des cu detergenți ecologici.

Finisaje pentru pereți în camera copilului

Dacă alegeți tapet pentru acoperirea pereților din camera copilului, orientați-vă către un adeziv non-toxic, iar dacă vopsiți diferite suprafețe (de exemplu, pereți sau uși) vă recomandăm să evitați vopselele clasice, care produc o serie de neplăceri, cum ar fi alergii și probleme respiratorii. Recomandăm în schimb, vopselele ecologice, care nu dăunează sănătății. Acestea prezintă o serie de avantaje care le fac ideale pentru camerele copiilor mici: sunt fabricate fără pigmenți toxici sau solvenți, nu degajă mirosuri neplăcute, nu poluează mediul înconjurător. Despre cum alegem lavabila potrivită pentru camera copiilor am scris un articol dedicat.

Mobilierul ideal pentru camera copilului

Recomandăm ca mobilierul pentru camera copilului să fie achiziționat de la producători specializați pentru a nu pune în pericol siguranța copilului. Mobilierul trebuie să fie realizat din materiale naturale (de preferat lemn) și lăcuit cu substanțe nontoxice. În spațiile celor mici sunt contraindicate piesele de mobilier din sticlă. În cazul în care marginile pieselor de mobilier nu sunt rotunjite, folosiți apărători. Ideal ar fi ca piesele de mobilier să fie capitonate cu materiale moi.

O recomandare suplimentară ar fi orientarea către piese de mobilier eco-friendly, cu profiluri moi și foarte safe, cu design ludic și o estetică plină de veselie, în culori deschise și vioaie, care să reflecte inocența și veselia micilor utilizatori. Să nu uităm și de ușurința în utilizare, atât de importantă pentru cei mici.

Materiale textile recomandate în camera copilului

Micuții sunt receptivi la tot ce îi înconjoară. Simțul lor tactil poate fi stimulat prin țesături fine, moi, plăcute la atingere. Pentru toate așternuturile de pat recomandăm în primul rând materialele naturale, precum bumbacul, mai ales cel organic. Pentru întreținerea acestora, apelați la produse ecologice, fără parfum.

Odorizante pentru camera copilului

Cea mai bună metodă de a menține aerul proaspăt în interiorul încăperii o reprezintă aerisirea spațiului pe tot parcursul zilei în lunile de vară și în reprize scurte, în sezonul rece. Împrospătați aerul cu odorizante non toxice și arome discrete. Puteți folosi difuzor pentru uleiuri naturale sub formă de aromaterapie.

Plante recomandate în camera copilului

Din start, sunt contraindicate plantele toxice. Din această categorie face parte ficusul sau filodendronul, care provoaca intoxicații, iritații, arsuri și prezintă un risc mare de asfixiere, în cazul în care sunt ingerate. Puteți integra plante care purifică aerul, cu frunze mari, ce nu pot fi înghițite, cum sunt ferigile de cameră, dracaena, voalul miresei sau iedera.

În concluzie, chiar dacă nouă, adulților, ne plac anumite finisaje, piese de mobilier și materiale, să nu uităm că nu amenajăm acest spațiu pentru noi, ci pentru cei mici. Iar camera copilului trebuie să fie înainte de toate un mediu de viață sănătos și un model de igienă, fără a subestima designul, care trebuie să inspire copilului frumusețe.

Sursa poze: pixabay.com & pexels.com

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *