Pe data de 15 iunie 2020, ora 20:00 am susținut un MasterClass de Design Interior în care am discutat despre cele mai simple lucruri care te fac mai fericit acasă. Evenimentul a avut loc LIVE pe platforma www.vodafone.ro/impreunamaiputernici
Pentru cei care nu au reușit să urmărească MasterClass-ul v-am pregătit un rezumat al celor discutate.
Fericirea începe de la spațiul în care locuim!
Deși, la prima vedere, designului de interior este văzut ca un domeniu foarte creativ, în realitate, în spatele pozele frumoase pe care le vedeți, stau multe ore de muncă, documentare, discuții cu furnizorpii, producătorii, clienții dacă se face un proiect pentru ei, bugete, schițe tehnice etc. Dar există și o altă parte despre care nu prea se discută, și anume partea psihologică. Când vorbim despre psihologia designului, toată partea practică trebuie analizată la nivel emoțional. Ce înseamnă asta? Să analizăm: ce ne face fericiți? De la stil de viață, de la jobul pe care îl avem, prietenii care ne înconjoară, până la spațiul în care locuim, activăm sau ne distrăm.
Luând în calcul, că în ultimele 3 luni mai mult am fost forțați să stăm acasă, vreau să vă răsăundeți sincer: V-ați simțit bine acasă? De ce?
Sigur, primul lucru pe care îl veți comenta este că a fost o perioadă foarte grea din cauza că nu ați putut ieși afară și nu ați avut libertatea de circulație, iar munca de acasă pentru unii a devenit un test pozitiv sau negativ, depinde de situație. Dar v-ați întrebat vreodată dacă mediul în care stați poate să vă ajute să măriți doza de optimism sau din contra să vă facă mai pasivi și depresivi. Uitați-vă în jur, vă place cum arată camera în care stați acum?
Să terminăm cu analiza și să trecem la ceva mai concret, mai ales sfaturi de pus în practică ?
Culorile. De exemplu, mulți dintre voi (eu nu mă pun în acest grup, și o să vă dați seama de ce) nu investesc în culori, la modul cel mai serios. Scuza este: să nu dea greș, dar de ce? Căutați pe net despre psihologia culorilor ca să aflață că unele culori, mai ales nuanțe derivate din ele vă ajută să vă relaxați, să vă concentrați sau din contra să deveniți mult mai activ.
Apropo, la Universitatea Liberă din Amsterdam s-a făcut un studiu, în urma căruia au fost alese două culori: verde și galben. Cică aceste două culori influențează cel mai pozitiv sentimentul de fericire. Olandezii au mers mai departe și au recomandat ca cel puțin un perete din locuință să fie vopsit într-o nuanță de verde-galben personalizată. De ce personalizată, pentru că există x nuanțe de culoare verde, de la cele calde, unde concetrația de galben este mai mare și până la verde cu toturi reci de albastru, gri sau alb. Poate e momentul potrivită să vă identificați propria nuanță de verde?
Dacă mă întrebați pe mine, sunt în perioada când culorile pastelate de roz, bej cu tonuri de gri sunt cele care mă reprezintă. Dar nu lipsesc accentele, pe care le păastrez în decorul casei: piese mici de mobilier, perne, draperii, covoare etc.
Plantele naturale. Plantele, si anume acele naturale, au o energie vie, care la nivel inconștient ne fac mai fericiți. Iar acest lucru cred că l-ați și observat atunci când vine primăvare după iarna mohorâtă, mai ales în orașele cum este Bucureștiul. De aceea, vă recomand să investiți în flori pentru acasă, curte, balcon etc. Nu vă place idea de flori tăiate, care la un moment dat inevitabil se vor usca, atunci alegeți flori în ghivece. Iar pentru cei care nu au timp să le îngrijească, alegeți flori rezistente, de exemplu cactuși sau alte plante suculente: Zamioculcas zamiifolia sau un ficus. Sunt foarte rezistente, vedeți că am și eu unul și-l testez 🙂
Parfum de casă sau aromaterapia? Data viitoare când alegeți un parfum de casă, studiați și alternativa unei aromaterapii cu ajutorul uleiurilor esențiale. Aveți nevoie doar de un difuzor cu aer rece și câteva uleiuri naturale, care au și un efect terapeutic.
Avantajul aromeiterapii față de un simplu parfum de casă este dubla utilitate, adică este natural (căutați ueiuri esențiale provenite din surse sigure) și cum am mai specificat, are proprietăți terapeutice la nivel fizic și emoțional. De exemplu: levănțica, pe lângă un miros plăcut, are proprietăți de calmare, de liniște și de relaxare, dar și proprietăți antiseptice, antifungice, antimicrobiene. Dar dacă aveți nevoie de mai multă energie, atunci utilizați uleiul de lămâie.
Despre aromaterapia promit că revin cu mult mai multe detalii!
Ordine printre lucruri. Deși eu nu sunt adepta minimalismului, ordinea este esențială atunci când concep un proiect nou de design. Adică, încerc să arunc și să ascund tot de ce nu are nevoie clientul. Și eu personal am multe obiecte cu semnificație emoțională, și mie îmi place să citesc și colecționez cărți, care au coperți care mai de care mai colorate, dar eu le ascund. Sau mai bine zis le păstrez doar pentru mine în spații unde știu că stau bine ? Iar bibliotecile ascunse sunt cele mai bune soluții.
S-a dovedit că aglomerarea obiectelor în casă crează stres la nivel inconștient, așa că: de ce să nu scăpăm de încă un motiv de stres. N-ați apucat să vă faceți ordine prin lucruri, poate acum este momentul cel mai potrivit.
Cheltuială cu măsură. Știu că sunteți tentați să cumpărați ceva atunci mai ales când ajungeți la un magazin de decorațiuni, iar în perioada aceasta ați reușit să dați scroll la zeci de site-uri de Home&Deco. Cei mai mulți dintre voi sigur au și cumpărat ceva, unii din cauza că au avut nevoie, alții pentru a se simți mai fericiți că au cumpărat ceva pentru propria casă. Eu însă încurajez cumpărături care să satisfacă mai multe nevoie. Personal așa fac și influențez și clienții mei în acest sens. De ce? ca să nu aglomerați spațiul, despre care am povestit mai sus. Mai bine luați-vă un lucru util și care arată bine, decât multe bibelouri de pe care va fi nevoie să ștergeți praful. De exemplu casă vă place atmosfera romantică, cumpărați 2-3 lumânări parfumate de calitate care au și un design interesant, decât să cumpărați multe pastiluțe împrăștiate prin toată casa, care se și consumă repede. Sau accesorizați pozele cu rame drăguțe sau plantele cu ghivece handmade.
Citește și despre 7 lucruri simple care te vor face mai fericit acasă
Vă mulțumesc pentru atenție și vă mulțumesc tuturor care m-ați susținut și mă susțineți în continuare. Haideți să fim #ImpreunaMaiPuternici