Trăim într-o lume în continuă schimbare. Observăm schimbări în domenii precum artă, design interior și vestimentar, dar și de natură socio-economică, ce ne determină să ne schimbăm prioritățile și să regândim spațiile interioare.
Până la pandemia cauzată de Covid, mulți dintre noi obișnuiau să petreacă mai mult timp în oraș, cu prietenii, în restaurante și cafenele și majoritatea concediilor în călătorii. Situația actuală ne-a constrans să petrecem mai mult timp acasă, prin urmare decorul locuinței, de multe ori neglijat, a revenit în centrul atenției. Cum multe persoane caută în această perioadă soluții de a face căminul mai atractiv, mai valoros și mai confortabil, mi-am propus să ofer câteva recomandări practice de a face interiorul mai scump, mai prețios,mai premium, dar și mai potrivit cu stilul de viață actual.
Cum să amenajați un interior să pară mai scump
Se spune că prima impresie este cea mai puternică. De aceea, sfatul meu este ca, atunci când amenajați sau reamenajați casa, decorul creat să nu transmită sentimentul lipsei de valoare și personalitate. Puteți și cu un buget mai mic să obțineți o ambianță care să inducă senzația de spațiu valoros și sofisticat. Secretul constă în alegerea materialelor potrivite și multe trucuri decorative.
Această direcție a dus la crearea unei noi tendințe, sub denumirea de LUX accesibil.
Dar ce reprezintă și ce înseamnă LUX accesibil?
Când auzim cuvântul „LUX” sau „PREMIUM” în minte ne vin imagini cu obiecte scumpe, finisaje și materiale prețioase, interioare opulente. Și atunci cum poate deveni LUX-ul accesibil? Designerii demult folosesc aceste trucuri în amenajările sale, dar fără să vorbească despre aceasta. Ca să fiu explicită: LUX-ul accesibil înseamnă optimizarea corectă a bugetului, adică să fie distribuit echilibrat, corect și justificat într-un proiect. Când distribuim bugetul, știm cu toții că cea mai mare parte a bugetului se investește în etapa de construcție și renovare, chiar dacă observăm, în primul rând, partea estetică și apreciem confortul. De aici pornește adevărata provocare de a crea un spațiu care arată foarte bine și totuși să se optimizeze bugetul pe cât de mult posibil.. Norocul tehnologiilor moderne care ne-au ajutat, nu doar să replicăm multe materiale naturale, dar să fim mult mai ecologici și sustenabili, adică să reciclăm materialele, să evităm exploatarea resursele naturale și minerale și totodată să scădem costul produselor finite. Așa am ajuns să înlocuim piatra naturală (care este și mai scumpă) cu plăci ceramice (a căror cost este mult mai mic, dar aspectul este aproape similar) sau lemnul natural să fie refolosit în fabricarea PAL-ului și MDF-ului, care prin procesul de melaminare poate imita perfect aspectului lemnului (folosit la mobilă, panouri pereți sau parchet laminat etc).
În concluzie: Secretul optimizării costurilor și obținerea efectului de LUX accesibil înseamnă să optați pentru produse de serie, să înlocuiți materiale naturale cu imitația acestora, să căutați producători locali pentru produsele custom, să fiți cât mai atenți la detalii de execuție.
În cazul unei reamenajări complete, porniți de la finisaje
Există unele soluții decorative cu care nu dați greș în a face interiorul să pară mai scump. Iar aici mă refer la finisajele ce imită materialele scumpe precum marmura sau granitul. De exemplu, puteți alege o pardoseală din plăci ceramice care imită lemnul masiv sau plăci decorative pentru pereți care imită marmura și alte texturi naturale. De asemenea, pe piață există diverse materiale decorative pentru pereți precum autocolante cu modele 3D care conferă prestanță unui spațiu sau fototapet care imită textilele și patternurile scumpe.
Puterea magică a culorilor
Chiar dacă la prima vedere nu vedeți nicio legătură între culori și ideea de scump, totuși unele culori și chiar combinații de culori pot crea senzația de ieftin sau scump. Un decor monocromatic, adică dominat de alb și negru, va părea mai scump decât unul în culori solare (galben, portocaliu, roșu etc.). În gama de culori care oferă prestanță unui decor sau obiectelor de mobilier aș include indubitabil culorile regale, adică auriu și argintiu, dar și culorile vibrante din categoria glamour – mov sau violet (care se asociază cu luxul, calitate, echilibru). De mare efect sunt și culorile tari precum roșu-bordeaux, verde smarald, albastru petrol sau bleumarin.
Trucuri decorative
Chiar și cu intervenții mici ajungeți la efecte mari, iar această afirmație nu este o exagerare. Într-un spațiu deja amenajat, puteți face unele schimbări de impact, fără prea mult deranj sau investiții. Dacă mobila este mai veche sau ternă, îi veți oferi un aspect chic prin înlocuirea mânerelor cu altele care au forme abstracte sau în culorile regale (auriu, argintiu). O altă intervenție ar putea consta în inserarea în decor a diverse elemente din metal, cum ar fi măsuțe, scăunele, console etc. Nu în ultimul rând, mizați pe culori, iar de această dată puteți pune în aplicare recomandările de mai sus.
În ce elemente de decor să investiți
Dacă intenționați să faceți achiziții noi în această perioadă, luați în considerare în primul rând schimbările în stilul de viață. Vă dați seama sau nu, petreceți mai mult timp acasă decât în anii trecuți. Așadar, puneți accent pe mobilierul de relaxare: canapea, fotolii, șezlong. Mai mult decât înainte, aveți nevoie de confort și funcționalitate, deci orientați-vă către modele de canapele trainice și versatile, cu componente care se pot muta în funcție de poziția corpului. Oricând poate fi nevoie să lucrați pe canapea sau să petreceți timp cu întreaga familie la televizor. Iar ca o canapea sau un fotoliu să pară premium, optați pentru unele tapițate cu catifea; sau dacă deja aveți o canapea sau fotolii, decorați-le cu multe perne din catifea și satin. Mai jos câteva recomandări:
Un accent puternic merită pus în această perioadă pe mobilierul de dining, deoarece mesele acasă sunt mult mai frecvente decât înainte de pandemie. Decât să improvizați scaune sau să luați cina pe canapea, mai degrabă se merită investit într-un set de dining. Nu aveți suficient spațiu? Cumpărați un set cu piese rabatabile pe care să le strângeți când nu le utilizați sau optați pentru o masă extensibilă pe care o puteți folosi în mai multe moduri – masă de dining și birou de lucru.
Mergând mai departe cu recomandările, sugerez că acum este momentul potrivit să investiți în elemente care încet, încet au devenit indispensabile în decorul de acasă: masa și scaunul cu birou. Dacă lucrați de acasă nu faceți rabat la calitate și cumpărați mobilier de birou de calitate, cu scaun ergonomic, reglabil, care oferă confort și ajută la menținerea poziției corecte în timpul lucrului. Iată câteva exemple:
Sursă poze: Pinterest, Evalight & Evambient