Dacă acum 20 de ani, masa în familie era o activitare zilnică obișnuită, astăzi, din cauza ritmului accelerat de viață, prioritățile s-au schimbat și prânzul sau cina luate împreună au devenit tot mai rare, uneori doar de sărbători. Ca să înțelegeți, de ce merită să învestiți într-o zonă de luat masa, trebuie să aflați care este semnificația acestui „ritual” magic, de a savura mâncarea împreună cu cei dragi.
De ce mesele în familie sunt atât de importante?
Eu consider că un prânz sau o cină în familie este o bună oportunitate de a aduce membrii familiei împreună. În ultimii ani, lumea înconjurătoare și mediul online ne sustrage atenția destul de mult, ceea ce face comunicarea între membri familieri și chiar prieteni, destul de dificilă. De aceea, cred și încurajez clienții să învestească spațiu și timp pentru socializare la masă.
Deși, gospodinele contemporane, nu-și mai petrec mult timp în bucătărie (ceea ce a dus la micșorarea și mai mult al acestei zone din locuință), o masă cu câteva scaune îi unește pe toată lumea într-un singur loc. Acest ritual nu trebuie să fie bazat neapărat pe experiențe gastronomice extravagante, ci mai degrabă pe timpul petrecut în familie, în general, singura oportunitate de a vă cunoaște mai bine. Comunicarea în timpul meselor este una din aspectele importante pentru a duce un mod de trai fericit și sănătos, atât fizic, cât și mintal.
Sunt sigură că mulți dintre voi nu au posibilitatea de a aduna familia în fiecare seara, în acest caz, creați un obicei săptămânal, de exemplu în weekend când sunteți mai relaxați. Anunțați pe cei dragi că în ziua X, la ora Z, toată lumea să fie pregătită pentru „ceremonie”, să închidă telefoanele (sau să le lase în altă cameră) și să fie dedicați timpului petrecut împreună.
Reguli de urmat pentru o masă perfectă
Desigur, aceste reguli nu sunt obligatorii, dar sigur contribuie la formarea unui climat psihologic pozitiv în timpul unui prânz sau a unei cine de familie.
- Fără aparate electronice, gadgeturi, TV sau apeluri telefonice. Restul lumii poate să aștepte!
- Vorbiți, povestiți și ascultați! Evitați subiecte despre bârfe din familie sau alte subiecte care vor provoca certuri. Mai bine, creați din această tradiție, un ritual de laude și susținere pentru cei prezenți la masă. Dacă observați că discuția se îndreaptă către subiecte conflictuale, interveniți și schimbați subiectul;
- Implicați membrii familiei în procesul pregăirii: unul dintre părinți să cumpere alimentele, celălalt să preparare mâncarea, iar copiii, de exemplu, să ajute la aranjarea mesei și ulterior la curățare. Sarcinile ar fi bine să le distribuiți înainte cu acordul fiecărui membru, iar data viitoare faceți prin rotație;
- Nimeni nu ar trebui să părăsească masa în timp ce rămâne cel puțin o persoană care nu a terminat de mâncat. E bine să fiți politicoși chiar și față de cei mai mici;
- Nu complicați meniul: nu e cazul să pregătiți 10 feluri de mâncare. În primul rând, faceți risipă de mâncare, iar în al doilea rând cel care prepară sigur va fi deja obosit la masă. Iar scopul acestui gest este să vă adunați cu multă energie pozitivă și chef de vorbă.
Unde amplasăm masa de dining?
Ideal ca locul de luat masa să fie parte din bucătărie sau cel puțin în încăperea alăturată ( de exemplu dining sau sufragerie). Iar traseul de la zona de preparare până la zona de luat masa să fie cât mai scurt, altfel este destul de incomod să vă plimbați cu mâncărurile și vesela dintr-o parte în alta.
În cazul în care bucătăria vă permite, optați mentru o masă minim de 4 persoane cu posibilitatea de extindere. Bucătăria este locul care reunește împreună prietenii și familia, este locul perfect pentru socializare și implicarea tuturor în proces de pregătire.
Există și cazuri în care bucătăria nu permite amplasarea unei mese propriu zise, și atunci intervine imaginația:
- puteți integra masa sub formă de pervaz la geam. Folosiți un blat mai adânc pentru a crea o masă de bar care va fi continuarea pervazului. Ca și materiale, alegeți o piatră naturală, un quartz compozit sau chiar un PAL melaminat;
- tot geamul poate fi folosit ca spatele banchetei, în față căreia puteți amplasa masa;
- Zona de luat masa pe terasă sau balcon. Dacă cumva bucătăria are o ieșire la balcon sau terasă acoperită, aceasta poate fi transformată ușor într-o zonă de dining, mai ales că aveți pozibilitatea să vă bucurați și de peisajul de peste geam;
- într-un open space (bucătăria deschisă cu sufrageria) puteți folosi o masă multifuncțională. Aceasta poate servi ca un spațiu de preparare, dacă în bucătărie nu este suficient spațiu, ca zonp de laut masa și totodată ca spațiu de lucru. În acest caz, încercață să păstrați această masă curată după orice tip de utilizare, luând în cazul că este deschisă către zona de zi;
- mobilă transformabilă. În cazuri extreme, când nu există spațiu de nici o masă, există varianta de a folosi mobila transformabilă, adică blatul de masă să se poată plia sau rabata din perete sau bibliotecă;
Cum să alegem forma și mărimea mesei:
Alegerea unei mese ar trebui să se bazeze pe numărul de persoane care o vor folosi, dar și de numărut de vizitatori și frecvența acestora. În același timp, înainte de a cumpăra acest element dintr-o amenajare, gândiți-vă dacă aceasta se va potrivește cu stilul existent al bucătăriei, sufrageriei sau al spațiului unde va fi amplasată.
O masă din lemn masiv sau imitația acestuia din esență prețioasă va arăta bine într-un interior clasic (sau toate stilurile derivate din acesta: NeoClasic, Art Deco etc), francez, englezesc și provensal. Metalul, sticla și plasticul sunt mai potrivite pentru interioare moderne, contemporane și minimaliste.
Ca și formă, există următoarele variante:
- Masă dreptunghiulară este cea mai convenabilă atât pentru uz zilnic, cât și pentru cine festive în familie sau întâlniri prietenoase într-o companie mare. O masă de dimensiuni medii (90×150 cm) poate găzdui de la șase la opt persoane și, dacă este necesar, numărul oaspeților poate fi mărit la 10 persoane, dacă spațiul permite, iar masa este extensibilă.
- Mesele pătrate sunt potrivite pentru aproape orice încăpere. Se mută mai ușor și are o dimensiune mai mică, ceea ce înseamnă este mult mai practică în spații mici. O masă pătrată de dimensiuni medii are 90×90 cm, la care pot sta lejer 4 persoane.
- Masa rotundă întotdeauna va arăta mult mai elegant, chiar dacă în unele spații este greu de integrat. Zona cea mai bună pentru a fi poziționată – este colțul camerei, iar prezența unei ferestre aici, creează spațialitate și mărește vizual bucătăria sau sufrageria, acolo unde masa este amplasată.
- Ca și o masă rotundă, masa ovală este mult mai interesantă într-un interior, și la fel de sigură deoarece nu are colțuri. Iar pentru cei care au copii sub 5 ani, acest aspect este foarte important. În schimb, necesită mult spațiu în jurul ei. O masă ovală trebuie sp aibă un minim 1,5 m lungime.
Ce ziceți, v-am pus pe gânduri? Credeți că merită să vă reorganizați locul de luat masa?
Articol scris pentru revista Forbes Life.
Poze sursă: Pinterest & Estliving.com