Locuință premium, de lux, de calitate – Care este diferența?

by

De multe ori în piață auzim termenii de „locuință de calitate”, „locuință premium” și „locuință de lux”, dar ce înseamnă fiecare și de ce este important să nu le confundăm atunci când ne referim la unul dintre termeni.

În primul rând, trebuie de înțeles diferența dintre o locuință premium, una de lux și una de calitate, care constă în nivelul de exclusivitate, rafinament și costuri implicate în amenajare, precum și în calitatea materialelor și finisajelor folosite. Mai jos trec câteva caracteristici care definesc fiecare categorie:

Locuință de calitate

Este construită cu atenție la detalii, concepută să fie foarte funcțională și confortabilă, dar nu atinge nivelul de rafinament și lux care sunt prezente în locuințele de lux sau premium.

Include finisaje și elemente de bună calitate, dar nu neapărat cele de top sau create de designeri renumiți. În general, prețul unei locuințe de calitate este mai accesibil decât cel al locuințelor premium sau de lux.

Locuință premium

O locuință premium este o treaptă deasupra locuinței de calitate și implică utilizarea materialelor și finisajelor de calitate superioară. Include de obicei elemente de design mai bune, un grad mai mare de personalizare și poate avea dotări mai avansate, precum tehnologie de automatizare a locuinței sau aparate electrocasnice de top. Este mai exclusivă decât o locuință obișnuită, dar nu atinge nivelul de lux în ceea ce privește materialele și amenajarea.

Locuință de lux

O locuință de lux este cea mai exclusivă categorie și se concentrează pe utilizarea tuturor elementelor din amenajare de cea mai înaltă calitate și a finisajelor prețioase. Include obiecte și piese de design rafinate și personalizare extinsă pentru a satisface gusturile proprietarului. O locuință de lux înseamnă nu doar o amenajare exclusivistă, dar și amplasarea, spații generoase, dotări de top, tehnologie avansată, designeri faimoși. O amenajare de lux este mai costisitoare în implementare și amenajare decât celelalte două categorii.

Diferența dintre aceste categorii depinde în mare măsură de bugetul disponibil, de așteptările proprietarului și de locația proiectului. Un alt aspect important este faptul că ceea ce este considerat „de lux” sau „premium” poate varia de la o zonă la alta și de la o cultură la alta. Este important să colaborezi cu experți în domeniul construcției și designului de interior pentru a-ți defini obiectivele și a alege cea mai potrivită categorie pentru proiectul tău.

De ce ai nevoie ca să-și amenajezi o locuință premium sau de lux?

Amenajarea unei locuințe premium sau de lux necesită resurse financiare semnificative, precum și o planificare atentă și o echipă de specialiști pentru a atinge nivelul de calitate și rafinament dorit. O locuință exclusivistă are nevoie și de un termen mult mai lung de implementare, pentru că multe elemente care sunt custom, necesită mai mult timp de execuție, livrare și asamblare. De accea o astfel de amenajare nu ce implementează sub presiune, ci din pasiune de a face ceva foarte personalizat.

Iată ce ai nevoie pentru a-ți amenaja o locuință premium sau de lux:

Buget substanțial. Amenajarea unei locuințe premium sau de lux implică costuri semnificative. Trebuie să ai un buget bine definit pentru a acoperi costurile materialelor, manoperei, mobilierului, finisajelor de înaltă calitate, al tehnologiei, documentării pentru a găsi cele mai bune soluții, pentru a aduce cele mai bune echipe din zonă, sau chiar din lume.

Designeri de renume. Consultarea și colaborarea cu un designer de interior cu experiență în amenajări premium sau de lux este crucială. Designerul va ajuta la dezvoltarea conceptului, la selectarea materialelor și la gestionarea proiectului. Și clar, acesta se va plăti pe măsură.

PS: Designerii faimoși nu-și negociază onorariul.

Materiale de înaltă calitate și mobilă de top. Într-un proiect premiul și cel de lux întotdeauna se aleg elemente diferite de restul masei, chiar și diferite de tendințele din perioada când se face proiectul. Beneficiarii optează pentru materiale de cea mai înaltă calitate, cum ar fi marmura, granitul, lemnul exotic, metale prețioase și sticla colorată.

Iar mobilier trebuie ales de la cei mai de top producători, obiectele și piese de decor semnate de designeri renumiți. Mulți beneficiari sunt și colecționari de artă, de accea într-o astfel de locuință trebuie să există spațiu dedicat expunerii acestor obiecte.

Investiția în lustre și lampadare de designer, sisteme de iluminat inteligent și iluminat ambiental va aduce o atmosferă luxuriantă.

Serviciul fit out complet. Cu siguranță, un beneficiar cu un statul social înalt nu are timp să se implice în proiectul de amenajare, de accea caută soluții complete. Scopul este să țină legătura doar cu persoana care va coordona toate echipele. De accea în sexmentul lux,  intotdeauna se optează pentru servicii „La cheie”.

Ce branduri de mobilă, iluminat, accesorii etc se folosesc în amenajările de lux?

Mobilierul, iluminatul sau textilele de lux sunt adesea create de designeri de renume, care la rândul lor caută cele mai inovative, cele mai speciale materiale. Cele mai renumite branduri internaționale cunoscute ca fiind cele mai de lux, sunt: Roche Bobois este cunoscut pentru mobilierul contemporan și de designer, unele piese fiind destul de excentrice. Fendi Casa este o extensie a celebrului brand de modă Fendi și oferă mobilier și accesorii de lux cu influențe italiene. Minotti și B&B Italia, sunt branduri din Italia cunoscute pentru mobilierul său elegant și confortabil, care se potrivește perfect în locuințele de lux, pe stil modern-contemporan.

Printre brandurile premium de iluminat, se numără Flos, Artemide pentru un design modern, Masiero – cu o gamă largă de produse, de la clasic la design, iar Swarovski oferă lustre și lumini cu cristale prețioase, cunoscute pentru strălucirea și eleganța lor.

La accesorii și decorațiuni, ar trebui să punctăm brandurile:

– Hermès: Celebrul brand de modă Hermès oferă o gamă de accesorii și decorațiuni de lux, inclusiv obiecte de ceramică, textile și parfumuri pentru casă.

– Lalique: Lalique este cunoscut pentru sticla sa de cristal prețios și obiectele de artă din sticlă, care pot adăuga o notă de rafinament locuinței.

– Versace Home: Versace oferă o colecție de accesorii și decorațiuni cu stilul său emblematic, cu motive baroce și culori bogate.

Acestea sunt doar câteva exemple de branduri cunoscute în lumea amenajărilor de lux. Cu toate acestea, este important de menționat că toate aceste branduri de lux, sunt atât de flexibile în funcție de nevoile clientului, încât, orice preferință poate fi indeplinită.

În concluzie, trendul amenajărilor de lux a evoluat pe parcursul secolelor și este influențat de multiple factori, inclusiv schimbările sociale și tehnologice, iar globalizarea și creșterea economică au condus la o creștere a pieței locuințelor de lux în întreaga lume. Case de milioane de dolari, proiecte imobiliare de lux și complexe de vacanță exclusiviste au devenit din ce în ce mai frecvente. În prezent, amenajările de lux rămân la modă și continuă să atragă atenția celor care apreciază calitatea, rafinamentul și opulența în mediul lor de locuit.

Dă viață visului tău de casă de vis cu ajutorul echipei noastre de design interior premium! Hai să creăm împreună un spațiu luxos, plin de personalitate și bucurie. Suntem aici să facem visul tău realitate, așa că dă-ne un semn și să începem această călătorie a amenajării tale de vis!

Email: contact@creativ-interior.ro
Website: creativ-interior.ro
Tel: +40 758 739 54

Poze: Pinterest, Google

Articol scris pentru revista Forbes Life.

1 Răspuns
  • cardrecenzii.ro
    martie 14, 2024

    Timp extins de implementare. O locuinta premium sau de lux este in general un proiect care dureaza mult mai mult decat o amenajare de calitate obisnuita, din cauza asteptarilor ridicate si a necesitatii de personalizare.
    O idee clara despre stilul si dorintele tale.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *