
Aveți probleme cu zgomotele în apartamentele de bloc? M-am gândit să scriu un articol despre mai multe soluții pentru izolarea fonică fără a începe șantierul.
Cu ani în urmă, zgomotele din apartamentele de bloc reprezentau un disconfort unanim acceptat de proprietari. În timp, lucrurile s-au schimbat, nevoia de confort și intimitate a crescut, la fel și standardele și așteptările oamenilor cu privire la spațiile de locuit. În prezent, tot mai multe locuințe, fie case, fie apartamente sunt fonoizolate pentru a reduce stresul și disconfortul provocat de zgomotele create de vecini, dar și de cele de cele din exteriorul locuinței.
Cum se propagă zgomotul?
Zgomotul se transmite pe calea aerului și prin vibrații, atât prin structurile grele precum pereții de beton sau cărămidă, cât și prin structurile ușoare, cum ar fi pereții de BCA sau gips-carton. Zgomotul se propagă mai ușor prin structurile ușoare, deoarece unda sonoră pătrunde mult mai ușor printr-un material cu densitate mai mică decât printr-un material cu densitate mare.
Ce presupune fonoizolarea pereților
Liniștea din interiorul căminului este una dintre premisele unui trai de calitate într-un apartament de bloc. Materialele de construcție și de finisaj rețin o parte dintre zgomote, dar nu pe toate. Unele finisaje, de pildă, au și proprietăți fonoizolante, cum ar fi pardoselele din lemn masiv. Izolarea fonică constă în luarea tuturor măsurilor pentru a opri sau reduce pătrunderea zgomotelor dintr-un spațiu în altul prin pereți, plafon și pardoseală. Producătorii din industria materialelor de construcții oferă în prezent soluții de fono izolare moderne și eficiente.
Zgomotoul are semnificații și grade diferite de percepție, prin urmare este evaluat diferit de fiecare persoană în parte. Ca în interiorul unei clădiri să se poată trăi în liniște, o primă condiție ar fi construcția corectă, etanșă, fonoizolată, aspect de care se ține cont în multe dintre construcțiile noi. În apartamentele vechi de bloc este însă nevoie de fonoizolare, care poate fi completă, adică fonoizolarea tavanului, pereților și pardoselii, sau parțială, care presupune fonoizolarea doar a pereților sau pardoselii, în funcție de necesități.
Fonoizolarea pereților în apartamentele de bloc
Manopera corectă, etanșeitatea și folosirea materialelor de diferite densități sunt factori importanți în procesul de fonoizolare. Este bine de știut că materialele pot fi fonoizolante, fonoabsorbante sau hibride, adică fonoizolante și fonoabsorbante în același timp.
Fonoizolarea cu vată minerală
Cu un bun indice de izolare a zgomotului aerian, vata minerală de sticlă reprezintă o soluție de izolare destul de des folosită în apartamentele de bloc. Acest material ajută la protejarea de zgomotele medii dintr-o locuință (voci, activități casnice), dar nu și la zgomotele mari (bormașină sau volum mare la muzică).
De exemplu, dacă aveți un perete din gips-carton, acesta izolează 10-12 dB. Dacă pe acest perete se adaugă o placă fonoizolantă, combinația dintre cele două materiale va stopa aproape 50 dB.
Combinații de materiale fonoizolante
La fonoizolarea pereților interiori se mai pot folosi plăci sau membrane fonoizolante, dar și o combinație între cele două materiale. De exemplu, o membrană fonoizolantă lipită pe plăci de gips-carton fonice poate amortiza o mare parte din vibrații. Membranele fonoizolante se pot lipi nu doar pe plăci de gips-carton, ci și pe cele de OSB sau placaj. Repet, etanșeitatea este o condiție importantă în procesul de realizare a izolației fonice. Găurile în materiale de peste 1-2 cm reduc capacitatea de izolare fonică a materialelor.
Materiale speciale de izolare fonică
În această categorie amintesc de plăcile fonoabsorbante, plăcile din fulgi de burete, plăcile din fibre de lemn. Atunci când doriți să izolați fonic un apartament trebuie trebuie să aveți în vedere tipul de zgomot, de exemplu conversatia dintre două sau mai multe persoane (transmis pe cale aeriană) sau zgomotul produs de o bormașină (zgomot produs prin vibrații). Dacă avem un spațiu cu perete de beton de 15 cm, peretele de beton reduce nivelul de zgomot cu aproape 99% în cazul vocilor și doar cu aproximativ 60% în cazul bormașinii. Pentru ca zgomotul produs de bormașină să fie redus total este necesară realizarea unei structuri tip cameră în cameră.
Indicele de atenuare acustică ®
În cazul pereților, indicele de atenuare acustică ® reprezintă principalul parametru în stabilirea confortului sonor într-o încăpere. Acest indice este exprimat în decibeli (dB), iar valoarea sa este determinată de capacitatea pereților de a atenua zgomotul provenit din exteriorul unei încăperi. Atenuarea reprezintă diferența dintre valoarea zgomotului la sursă și valoarea zgomotului produs în cealaltă parte a paretelui. Dacă un perete are un indice de atenuare acustică de 60 dB, iar un aspirator care funcționează într-o altă încăere produce un zgomot de 70 de dB, va transmite dincolo de perete un zgomot de 10 dB.
Înainte de izolarea fonică a pereților documentați-vă și solicitați sfatul specialiștilor în domeniu pentru a găsi cele mai potrivite soluții de izolare fonică a pereților, ținând cont de natura zgomotului, necesități și bugetul disponibil. Dar ce facem în cazul în care nu vrem să mai pornim un șantier, iar zgomotul chiar este o problemă? Există câteva trucuri și materiale de ultimă generație care rezolvă total sau parțial această problemă, mai jos aveți câteva exemple:
Materiale și finisaje decorative fonoizolante
Pe lângă materialele de construcții care au proprietăți de izolare fonică și termică, designerii au început să folosească anumite trucuri în scopul diminuării acestei situații fără a porni un șantier. Soluțiile care sunt recomandate ar fi:
Placări pereți cu șipci din lemn
Acestea pot fi realizate atât din lemn sau placaj din lemn, avantajul este că se pot vopsi sau băițui la orice culoare vă doriți. Șipcile pot fi confecționate chiar din MDF laminat sa furniruit sau chiar din PAL.


Placări pereți cu panouri din piele
Pereții se pot tapița cu textil sau, de ce nu, cu piele naturală sau imitație, piele întoarsă sau ștanțată, poate avea cusături interesante sau cuie, chiar și cu nasturi, exact cum se realizează canapelele clasice. Nu uitați că materialul trebuie să se potrivească cu stilul de amenajare a locuinței. Și nu uitați să vă jucați cu combinațiile de materiale: folosiți pielea alături de lemn, metal sau chiar alte textile, cum ar fi catifeaua.


Placări pereți cu panouri tapițate cu textil
Deoarece dormitoarele și camerele copiilor sunt spații unde ne dorim să ne relaxăm și să ne odihnim, aici avem nevoie de cea mai multă liniște, de aceea placarea pereților cu diverse panouri tapițate cu textil este o soluție foarte utilă și estetică. Panourile pot fi create din diverse forme, volume, culori, ceea ce ajută la o personalizare a conceptului de amenajare.



Placări pereți cu plută
Astăzi pluta nu mai este doar un material folosit în construcții, deoarece designerii au venit cu mai multe idei ingenioase în care acest material este folosit sub o formă foarte creativă în designul interior. Pluta poate fi folosită ca atare pe pereți, pardoseală sau/și tavan, pluta există sub formă de tapet cu diverse inserții, din plută se fac diverse panouri 3D decorative care pot crea compoziții originale pe pereți.



Placări pereți cu panouri din poliuretan sau duropolimer
Avantajul acestor panouri sunt că arată bine și se montează foarte ușor pentru că se vând la panou. Formele sunt nelimitate, de aceea, cu siguranță puteți găsi ceva care s-ar potrivi cu casa voastră. Pe site-ul XT Deco găsiți foarte multe variante.


Placări pereți cu burete sau materiale reciclate
Panouri din bureți sau panouri din materiale reciclate sunt cele mai nou soluții folosite atât ca decor în amenajările de interior, dar și pentru a izola fonic rapid și ușor locuința.


Alte soluții
Izolarea fonică nu ar trebui să se limiteze doar la izolarea pereților. Dacă zgomotul chiar este deranjant atunci aplicați mai multe trucuri în acest sens. De exemplu folosiți multe textile: draperii bogate, placați pardoseala cu mochetă, în cazul în care acest lucru nu este posibil, atunci folosiți covoare mari.



Sursă poze: Pinterest
2 Răspunsuri
Radu Elefterescu
februarie 24, 2023Buna ziua ,sunt incantat de tot ce prezentati,solutiile pe care le dati,procedeele de lucru,sunt bucuros ca v am intalnit.
Natalia Berezovskaia
februarie 24, 2023Multumim!