Insula de bucătărie: câteva utilizări practice

by

Chiar dacă poate unii cred că reprezintă o invenție recentă, insula de bucătărie este un element care se folosește din vechi timpuri în amenajările interioare și care treptat s-a transformat într-o unitate de mobilier versatilă, cu utilizări multiple. Această piesă de mobilier se pretează bucătăriilor mari, dar există soluții și pentru spațiile mai mici. Alegerea și dotarea insulei de bucătărie este strâns legată de nevoile fiecărei familii – mai mult spațiu de lucru sau de depozitare, un spațiu în plus de luat masa – însă funcțiile unei insule pot fi mult mai numeroase de atât.

Ar fi nedrept să trecem cu vederea avantajele de ordin estetic ale insulei de bucătărie, aceasta fiind un element ce poate fi tratat cu inventivitate pentru a completa într-un mod frumos și creativ designul bucătăriei.

Ce utilizări practice poate avea insula de bucătărie

Blat de lucru

Atunci când mobilierul nu oferă suficient spațiu de lucru, acesta poate fi creat pe insula de bucătărie. Pentru un aspect unitar, este indicat ca blatul insulei să fie realizat din același material și în aceeași nuanță cu blatul mobilierului.  Alegeți blaturi din materiale durabile precum lemn, piatră, metal sau marmură și fiți atenți la calitatea manoperei dacă vreți să vă bucurați de acest spațiu de lucru cât mai mult timp.

Spațiu de depozitare

Chiar dacă în bucătăriile moderne se gătește mai puțin, acestea sunt dotate cu numeroase aparate electrocasnice, vase și ustensile pentru care dulapurile devin neîncăpătoare. Suplimentarea spațiilor de depozitare se poate realiza prin crearea unei insule de bucătărie mari, cu rafturi închise sau deschise care să servească la păstrarea vaselor sau a ingredientelor pentru gătit.

Loc de socializare

O insulă de bucătărie permite montarea chiuvetei sau a plitei și astfel să devină un loc practic de pregătire sau preparare a alimentelor. Această soluție este întâlnită frecvent în bucătăriile contemporane, care îndeplinesc și rolul de spațiu de socializare și unde contactul vizual este important pentru a întreține discuțiile cu membrii familiei sau cu musafirii. În prezent, tot mai mulți proprietari de locuințe moderne optează pentru insule mari, cu blat prelungit care să joace și rolul de masă de dining sau de bar.

Spațiu pentru păstrarea vinurilor

Oricât ar fi de încăpătoare, în apartamentele de bloc este greu de alocat o cameră pentru păstrarea vinurilor. Problema depozitării vinurilor poate fi rezolvată total sau parțial prin crearea unor suporturi în insula de bucătărie.

Spațiu pentru expunerea obiectelor decorative

O abordare interesantă și de succes în locuințele contemporane de tip open-space constă în dotarea insulei cu rafturi pentru cărți sau obiecte decorative. Astfel, prin intermediul insulei se „sparge” granița dintre living și bucătărie. Nu de puține ori, mobilierul de bucătărie este foarte asemănător cu cel din living tocmai pentru a uni aceste funcțiuni ale ariei de zi.

Spațiu multifuncțional

Insula de bucătărie ar putea fi și un element “bun la toate”, mai ales dacă dimensiunile insulei sunt generoase. Ce înseamnă acest lucru? Înainte de toate, o insulă mare permite încorporarea nu doar a chiuvetei, dar și a plitei, poate chiar și a cuptorului cu microunde. Pe lateral, insula poate fi dotată cu dulapuri și sertare care să servească la depozitare. Nu în ultimul rând, când masa este ocupată, insula se poate transforma într-o masă de dining unde te poți bucura rapid de o gustare împreună cu cei dragi.

Cum să utilați insula de bucătărie

Pentru a ști ce fel de insulă de bucătărie să alegeți, trebuie să vă răspundeți la următoarea intrebare: la ce voi folosi insula de bucătărie? Dacă doriți să o utilizați la pregătirea ingredientelor, atunci încorporați în insula de bucătărie mașina de spălat vase, chiuveta, dar și spații de depozitare pentru tocătoare și cuțite, pentru a le avea mereu la îndemână. De asemenea, amplasați un coș de gunoi cât mai aproape de această zonă ca să nu faceți deplasări inutile dintr-o parte în alta a bucătăriei. În cazul în care doriți să folosiți insula de bucătărie pentru gătit, încorporați plita și montați o hotă performantă deasupra acesteia, apoi asigurați-vă că alocați suficiente spații de depozitare pentru ustensilele de gătit. Nu în ultimul rând, dacă doriți să transformați insula de bucătărie în loc de luat masa, creați dedesubt spații de depozitare pentru veselă și tacâmuri, dar și pentru scaune.

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *