Înălțător blat bucătărie – soluții mult mai estetice

by

De ceva timp caut soluții pentru a elimina banalul înălțător din plastic destinate blatului laminat din bucătărie. Iar acest subiect l-am dezbătut și pe pagina de Facebook, așa că am decis să-l transform într-un articol. Înainte de a lua o decizie, chiar vă recomand să analizați fiecare idee, sigur veți găsi soluția potrivită pentru bucătăria voastră. Să începem:

Folosirea unui profil metalic L

Eu îl recomand pentru îmbinarea blatului și a plăcilor ceramice plane (nu în relief sau mozaicuri) sau pentru îmbinarea a 2 suprafețe din blat termirezistent (adică blat și brâu creat din același material), totuși încă analizez feedback-ul cu rezistența acetui brâu la căldură puternică în zona plitei. Eu personal am propus această variantă și clienții nu au pățit nimic (poate și din cauză că nu gătesc constanta), în schimb am auzit de la alți designerii că cică nu ar rezista, se decolorează. Dacă aflați vreo informație vă rog să o lăsați în commentul de mai jos. Poza ca exemplu, este  chiar din proiectul pe care l-am realizat.

Plintă ceramică

Pe care o găsiți la depatamentul de ceramică din magazinele de bricolaj. Sau când comandați plăcile ceramice de la furnizori întrebați ce plinte vă pot recomanda pentru blat în așa fel ca să se potrivească va design și culoare la materialele alese. Nu uitați că pentru brâul de ceramică în relief va fi complicat să etanșați rostul.

Plintă din lemn

Dacă blatul ales de voi este din lemn sau blat laminta care emite lemnul natural atunci puteți opta pentru o plintă metalică pe care să o montați la îmbinarea dintre blat și brâu. Dar și în acest caz ar fi bine să evitați ceramica în relief deoarece este destul de complicat de lipit și chituit o plintă din lemn în așa fel ca să nu să se vadă acel chit, care cu siguranță nu-l veți putea potrivi perfect la culoarea lemnului natural.

Eliminarea oricărui înălțător

Acest caz este posibil când „continuați” blatul pe perete pe toată lățimea peretelui dintre corpuri. Și această variantă am tesat-o la proiecte și arată foarte elegant. Dar materialele folosite sunt scumpe, din păcate nu se pretează pentru blaturi laminate.

Înălțător la comandă

Dacă blatul este realizat din compozit, quartz compozit  sau piatră naturală, atunci puteți cere furnizorului să vă realizeze o plintă finuță, care să nu iasă în evidență (mai ales dacă accentul trebuie pus pe brâul dintre corpuri), dar totuși să-și păstreze funția practică. Dar dacă din contra doriți ca această plintă să devină un element decorativ, atunci din contra optați pentru o plintă mai înaltă, poate chiar decupată într-un mod mai interesant.

Sigilarea blatului după montajul mobilierului

În acest caz schimbăm ordinea lucrărilor. Adică, de la început se va monta mobilierul (mai ales corpul inferior) și apoi constructorul vine și montează ceramica sau alt materiale pe perete deasupra blatului. În acest caz nu mai este nevoie de plintă sau înălțător pentru că se va chitui bine rostul, de preferat cu silicon sau chit siliconit care nu permite apa să se înfiltreze. Recunosc că această soluție este mult mai estetică, dar presupune o atenție mai mare pentru constructor care va fi nevoit să monteze ceramica peste mobila finală și există riscuri (deși minime) să atingă suprafața mobilierului.

Această sigilare s-ar putea face și după parcurs standart, dar iarăși există riscuri să nu să se potrivească suprafețele. Constructorul va monta ceramica în linie perfect dreaptă pe partea interioară, iar mobila să intre sub ceramică. Minusul este că dacă pardoseală nu este perfect plană, la reglarea ei pot apărea rosturi deasupra blatului, care vor denevi foarte inestetice. Eventual măsurați cu laser planietatea suprafețelor ca să vă sigurați că puteți folosi această metodă.

Și încă un lucru important, indiferent de ce metodă de sigilare ați alege, evitați ceramică în relief foarte pronunțat. Va îngreuna chituira rostului și ulterior întreținerea.

Aveți și alte soluții, chiar vă rog să le împărtășiți mai jos cu noi.

Sursă poze: Pinterest

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *