Hota – un element indispensabil în bucătăria modernă

by

În prezent, gradul de tehnologizare a aparatelor electrocasnice reprezintă unul dintre principalele criterii după care se aleg aceste produse. Și nu este surprinzător având în vedere evoluția tehnologică, ce aduce în atenția consumatorilor produse ultra performante. Astăzi mi-am propus să vorbesc despre hote și cum să selectați din multitudinea de modele produsul cel mai potrivit nevoilor voastre.

Cum alegem cea mai bună hotă

Funcționalitate, eficiență, ușurință în utilizare și design atrăgător… Iată principalele cerințe pe care trebuie să le îndeplinescă o hotă pentru a se transforma în produsul potrivit. Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă fiecare dintre aceste caracteristici, voi explica în rândurile următoare câte tipuri de hote există pe piață, cum funcționează și ce detalii le diferențiază. Este de reținut faptul că, în achiziționarea unei hote, trebuie ținut cont pe de o parte de caracteristile bucătăriei (mărime, configurație, stil de amenajare) și stilul de viață al familiei, pe de altă parte de caracteristicile produsului.

Tipuri de hote

Achiziţionarea unei hote este strâns legată de o serie de aspecte, precum: mărime, capacitate de ventilare și grad de absorbție, trepte de reglare, nivel de zgomot, control (mecanic sau automat), culoare, design, garanţie şi preţ. Aceste aparate se pot clasifica şi în funcţie de stil: clasice, moderne, rustice, contemporane etc. Producătorii țin cont de varietatea preferințelor clienților în ceea ce privește stilul de amenajare și pun la dispoziția acestora modele de hote care se pretează și celor mai nonconformiste stiluri cum ar fi retro sau industrial. Există și hote decorative, unde se pune un accent deosebit pe design. Acestea pot prezenta o mască cu structură din oţel inoxidabil, acoperită cu un panou de sticlă gravată decorativ.

Hote încorporabile

Hotă complet încorporabilă în corpul suspendat de mobilier

Hotă telescopică încorporată în corpul suspendat de mobilier

Hotă telescopică de blat

Hote decorative de perete

Hote decorative de tavan

Capacitate de ventilare şi trepte de reglare

Înainte de a face o astfel de achiziție luați în calcul că o hotă trebuie să aibă aceleaşi dimensiuni cu cele ale aragazului, dar poate fi şi cu 5-7 cm mai lată, pentru o absorbţie mai bună.

În cazul în care gătiți intens, hota trebuie să aibă o capacitate de cel puţin 600 mc/h; dacă gătiți ocazional, este suficientă o capacitate de ventilare de 125 mc/h. De asemenea, pentru o folosire intensă, recomand ca hota să aibă trei trepte de reglare a vitezei de absorbţie.

Mod de instalare şi funcţionare

În funcţie de modul de instalare, există hote de perete, de tip insulă, de colţ, superpozabile sau încorporabile. Din punctul de vedere al modului de funcţionare, puteți alege între modele cu aerisire la exterior şi modele cu filtre de carbon, care înlocuiesc burlanul (tubul prin care sunt eliminate aburul şi mirosul).

Design și performanță

O hotă se compune din carcasă, motor (unul sau două) şi filtre antigrăsime. Modelele actuale dispun de detector automatizat pentru miros şi vapori, ce monitorizează constant nivelul acestora în timp ce gătiți. De asemenea, hotele performante sunt dotate cu filtre speciale pentru miros şi grăsime, ce reţin până la 96% din mirosuri şi absorb până la 91% din grăsimi. Noile modele sunt echipate cu motor silenţios, fără perii, care permite reducerea consumului de energie cu până la 63% faţă de hotele standard. În ceeea ce priveşte nivelul de zgomot, se recomandă să nu depăşească 55 dB (A). Când cumpărați hota interesați-vă dacă motorul acesteia este izolat fonic, deoarece va funcționa eficient cu un nivel redus de zgomot.

Cele mai inovatoare modele de hote

Cele mai noi și performante modele de hote au diverse tehnologii implementate care fac posibilă comunicarea între plită și hotă. Astfel, setarea corectă a ventilatorului este realizată automat grație schimbului de informație între cele două aparate electrocasnice. De asemenea, hotele dotate cu sistem automat de control se opresc singure în momentul în care procesul de gătire este finalizat, fapt care ajută la economisirea de energie, reducându-se astfel impactul asupra mediului. Ba mai mult, modelele inovatoare au funcția de accelerare care vă poate fi de ajutor în situațiile în care gătiți un preparat al cărui miros este foarte persistent. Prin această funcție este posibilă evacuarea completă atât a aburilor, cât și a mirosurilor. Hota se oprește automat după maximum 15 minute. Nu în ultimul rând, modelele inovatoare sunt ușor de igienizat, deoarece dispun de o suprafață fină, acest lucru simplificând semnificativ procesul de curățare.

Sursă poze: Pinterest

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *