Greșeli frecvente în amenajarea apartamentelor de bloc și cum pot fi evitate

by

Amenajarea apartamentului pe cont propriu reprezintă o adevărată provocare mai ales pentru proprietarii care se află la prima experiență de acest tip. Nimic de spus, este frumos să te implici personal în a da viață unui decor care să te reprezinte și pe care să-l numești acasă. Însă visul frumos se lovește de multe ori de realitatea mai puțin plăcută a unor spații dificil de amenajat sau de lipsa de experiență care va cauza o serie de greșeli uneori greu de remediat. O bună documentare și sfaturile de mai jos vă pot ajuta să evitați cele mai frecvente greșeli care se fac în amenajarea apartamentelor de bloc.

Top 6 cele mai frecvente greșeli în amenajarea apartamentelor

O expresie veche ne spune că „e mai usor să previi decât să tratezi sau să repari”. Este valabilă și în designul interior. Iată care sunt capcanele în care cad des persoanele care își amenajează singure spațiile de locuit:

1. Nu realizează în prealabil un plan de amenajare. Prin urmare, decorarea spațiilor începe spontan, ceea ce reprezintă o greșeală în sine, dar care atrage și alte erori. Soluția o reprezintă întocmirea unui plan sau a unei schițe de amenajare în care să se stabilească următoarele aspecte: bugetul disponibil și împărțirea acestuia în funcție de priorități, stabilirea stilul de amenajare, analizarea caracteristicilor camerelor de amenajat și nevoile acestora, cromatica spațiilor și timpul de amenajare.

2. Folosirea necorespunzătoare a culorilor în decor. De cele mai multe ori, proprietarii se ghidează după preferințele personale ignorând sau omițând detalii ce țin de caracteristicile camerelor, astfel că aleg culori închise sau care îngustează vizual spațiul. Nici încăperile mari nu scapă erorilor. Folosirea în exces a unor culori puternice, cum ar fi roșu, va conduce la un decor obositor, chiar dacă spațiul respectiv are dimensiuni generoase. Așadar, ideal ar fi ca tonurile tari să fie utilizate limitat indiferent de mărimea camerei de amenajat.

3. Realizarea măsurătorilor aproximative sau „după ochi”. A face măsurători superficiale ale spațiilor de amenajat poate avea drept rezultat achiziționarea unui mobilier care să nu încapă în spațiul alocat. Cred că multora li s-a întâmplat să facă o singură măsurare și aceea aproximativă și să constate mai târziu că obiectele nu încap sau rămâne prea mult loc liber. Măsurătorile „după ochi” sau care nu țin cont de configurația încăperii sunt valabile și în cazul altor elemente de decor, cum ar fi perdelele sau corpurile de iluminat. Măsurarea superficială a ferestrelor poate avea următoarele consecințe: perdelele/draperiile sunt montate prea jos, perdelele sunt prea scurte sau nu au lățimea recomandată, adică lățime dublă față de cea a ferestrei. Pentru a evita aceste greșeli, măsurați spațiile de cel puțin 2 ori și comparați rezultatele să vedeți dacă obțineți aceleași cifre. Vi se pare prea complicat, atunci apelați la un specialist ori tâmplar bun pentru a vă face măsurătorile.

4. Nerespectarea distanțelor recomandate între piesele de mobilier sau între piesele de mobilier și celelalte obiecte din decor. Printre cele mai frecvente greșeli din această categorie menționez: alocarea unui spațiu prea mic sau prea mare între canapea și televizor, lipirea canapelei de perete, păstrarea unei distanțe prea mici între canapea și fotolii sau între fotolii și alte piese de mobilier ceea ce îngreunează semnificativ deplasarea dintr-o parte în alta a încăperii. Opusul acestor practici ar fi să alocați cel putin jumătate de metru sau chiar un metru între piesele principale din decor. De asemenea, amplasați piesele de mobilier, cum ar fi canapeaua, la o distanță de câțiva cm față de perete deoarece creează senzația de spațiu deschis. În cazul bucătăriei, aveți în vedere faptul că amplasarea pieselor de mobilier și a electrocasnicelor trebuie să respecte regulile de ergonomie, despre care am vorbit în articolul Mobila de bucătărie: dimensiunile potrivite și distanțele corecte dintre piesele de mobilier.

5. Utilizarea incorectă a surselor de iluminat. Și aici pot da multe exemple: iluminarea camerelor mici cu un singur corp de iluminat, de regulă o lustră în tavan, iluminarea superficială a bucătăriei, mai ales a zonei de lucru, poziționarea greșită a unor corpuri de iluminat, ceea ce duce la crearea umbrelor. Principala recomandare constă în analizarea spațiilor și stabilirea nevoilor reale de iluminat. De exemplu, sursa principală de iluminat în living poate fi completată cu lampadare, biroul poate fi dotat cu surse suplimentare de iluminat cum ar fi veioza de masă, iar în dormitor integrarea de lumini ambientale. În bucătărie este esențial ca zona de lucru să fie iluminată suficient, iar în acest caz sunt utile sursele de iluminat încastrate în mobilier.

6. Supraîncărcarea spațiului cu prea multe ornamente, decorațiuni și obiecte personale. Amintesc că un spațiu aglomerat este un spațiu obositor, oricât de dragi v-ar fi lucrurile pe care le țineți la vedere. Amintesc o regulă de aur în designul interior și anume „less is more”. Găsiți-vă puterea de a renunța măcar la obiectele care nu sunt utile și la cele care nu se potrivesc în decor. Astfel, vă dați șansa obținerii unui decor elegant, aerisit și mult mai primitor.

Nu vă descurcați cu recomandările, am ceva foarte util pentru voi: Interior Design Planner, care vă ajută să treceți prin amenajare într-un mod organizat și calculat. Succes!

Sursă poze: Pinterest

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *