Cum aleg gama cromatică, finisajele, materialele pentru un proiect de design interior?

by

Dacă stăm să ne gândim, oamenii își petrec ziua în cea mai mare parte într-un spațiu închis (casă, apartament, birou, restaurant etc.), de aceea este destul de greu să ajungi la confortul psihologic. Însă soluția la această problemă ar fi crearea unui mediu confortabil cu ajutorul culorilor alese corect, în funcție de efectul pe care doriți să îl obțineți și în funcție de destinația încăperii.

Mai cunoaștem și faptul că alegerea culorilor este strâns legată și de orientarea încăperii. Dacă camerele au geamurile către sud, este indicat să alegeți o gamă cromatică în culori reci, dacă către nord – atunci culori calde și deschise.

Alt criteriu în alegerea culorilor ar fi: Nu e nici un secret că unele culori pot asigura un efect de căldură, pe când altele pot „răci” camera. Pastelurile și culorile deschise transmit impresia de căldură (creierul le asociază cu căldura solară). Pe când nuanțele închise, mai ales paleta de tonuri albastre, sunt resimțite ca ceva rece, uneori chiar au efectul de respingere.

Și nu în ultimul rând: nu există reguli stricte în alegerea culorilor în designul interior, se merge foarte mult pe intuiție sau starea pe care o crează, insă nu exagerați. O regulă de aur din domeniul amenajărilor interioare spune că trebuie să asociați maximum trei culori într-o încăpere. O culoare neutră, una bogată și profundă și una colorată, vie.

Și tineți cont de principiul 70-20-10. Adică nuanța cea mai deschisă și mai neutră în proporție de 70%, cea mai profundă în proporție de 20% ,iar culoarea mai vie -10%. Veți reuși să păstrați astfel o anumită armonie în cameră.

Învață cum să devii DESIGNER!

Cumpără PRIMA carte dedicată celor care vor să înceapă o afacere în domeniul designului de interior – „Design interior – De la PASIUNE la AFACERE. Cum să devii designer de interior” 

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *