A fi la zi cu noutățile – Forbes Life

by

Cum a evoluat tehnologia în producția plăcilor ceramice?

A fi la zi cu noutățile

După 5 zile foarte intense în care am vizitat fabricile din zona Modena sin Italia, m-am întors cu entuziasmul de a folosi și în proiectele noastre noile tendințe și soluții în materie de plăci ceramice utilizate atât în designul interior, dar și în arhitectură sau peisagistică. Acest flux de informații m-a făcut să dezvolt acest subiect și să vă povestesc despre experiența mea.

 

Haideți să vă întreb ceva: Ce vă vine în minte atunci când vă gândiți la plăci ceramice?

Cu siguranță la bai placate cu faianță și gresie. Însă ceea ce am avut ocazia să văd mi-a extins imaginația: pereți cu plăci ceramice la dimensiuni mari folosite în dormitor, sau pardoseală care imită atât de bine lemnul încât nu faci diferența dintre un material natural și imitația acestuia (vizual cât și tactil).

 

Cum a evoluat tehnologia? Și cum „imposibilul a ajuns să fie posibil”!

Chiar dacă ne gândim că deja s-au inventat multe lucruri, se pare că tehnologia și imaginația omului nu are limite. Și ca să vă conving, vă dau un exemplu: cunoaștem cu toții faianța de 20×20 cm, care a evoluat la 30×30 cm, apoi la 30×60 cm, 60×120 cm etc. Iar astăzi am ajuns să avem plăci de 160×320 cm cu doar 3 mm grosime. Cum? Prin descoperirea materialelor prelucrate cu ajutorul noilor tehnologii – nu se mai folosește acea pastă de argilă casantă, în schimb s-a inventat un compozit care rezistă la șocuri și diferențe de temperatură și umezeală.

Astăzi nu se mai optează pentru „standard”, ci din contra, pentru personalizare și unicitate. Materialele nu mai sunt cele pe care le cunoaștem de ceva timp, acestea s-au schimbat, trecând prin mai multe teste de rezistență și durabilitate pentru a permite oamenilor să se bucure de ele pe o perioadă cât mai lungă (cât mai ușor de întreținut, cât mai rezistente și nu în ultimul rând cât mai confortabile din punct de vedere estetic).

 

Ce alegem: uni și neted sau mixul de culori și texturi?

Analizând ultimele tendințe și cererea pe piață, am observat că astăzi nu se mai optează doar pe un finisaj regăsit în toată casa („pentru că e mai practic”), dar se alege combinarea acestora pentru a crea ceva unic și neobișnuit. Și asta se poate face cu același material având aspect și textură diferită: lemn, metal, piatră sau piele.

Culorile pamântului și cele neutre sunt în vogă: griuri, marouri, bejuri, și toate nuanțele care derivă din acestea. Însă orice interior de acest gen inevitabil trebuie să conțină o pată de culoare. Aceasta se poate regăsi într-o piesă de mobilier, decorațiuni sau textile, cu scopul de a echilibra atmosfera.

 

De ce să folosim plăcile ceramice?

Aceasta este o întrebare pe care o primesc destul de des la începutul unui nou proiect. De ce gresie în locul lemnului sau faianță în locul marmurei? Cu siguranță materialele naturale își vor păstra importanța și vor câștiga încrederea clientului, dar astăzi cu ajutorul noilor materiale putem găsi soluții pentru medii în care finisajele naturale se vor distruge mai repede decât vă așteptați. Un alt criteriu foarte important, ar fi acela că plăcile ceramice care imită piatra naturala nu trebuie să fie întreținute la fel ca un material veritabil, acestuia din urmă fiindu-i necesară o mententanță sezonieră, ceea ce presupune timp și bani. Vă plac băile placate cu lemn, dar știți ce înseamnă să aveți grijă de ele și care este durata de viață? De aici, oamenii s-au gândit să aducă alternativă în aceste cazuri și să propună finisaje care imită foarte bine materialele naturale, rezistente și ușor de întreținut, mai ales pentru mediul activ.

Și dacă tot vorbim de lemn, toată lumea îndrăgește parchetul din lemn masiv – plăcut la atingere și cald ca aspect. Atunci de ce să folosim plăcile ceramice care imită lemnul? Dacă aveți încălzire sub pardoseală atunci este o soluție foarte bună, deoarece lemnul masiv va lucra în timp și se va deteriora.

 

E bine să cunoașteți aceste trucuri care vă vor ajuta să luați decizia corectă atunci când începeți o lucrare de amenajare.Și nu trebuie să fiți reticienți în ceea ce privesc noile materiale. De la început – Informați-vă! Oricum decizia este doar a voastră, iar rolul nostru, al designerilor este de a vă informa!

A fi la zi cu noutățile

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *