Designul sustenabil. De ce este atât de popular acest concept?

by

În ultima perioadă se vorbește constant despre conceptul de sustenabilitate și probabil v-ați întrebat ce înseamnă sustenabilitate în design și cum se poate adera la acest concept. Mi-am propus ca în acest articol să vă povestesc despre conceptul de design sustenabil, ce a propulsat acest concept în centrul atenției lumii întregi și de ce este important pentru noi toți să aderăm la acest trend.

Ce a condus la apariția conceptului de design sustenabil?

Preocuparea pentru designul sustenabil este relativ recentă, iar aceasta a apărut după concluziile îngrijorătoare ale oamenilor de știință în urma analizării modului în care omenirea a ales să trăiască decenii la rând. Mulți factori, printre care și consumerismul și neglijența, au condus la creșterea alarmantă a deșeurilor, a poluării, iar ultima consecință a fost încălzirea globală. Odată conștientizată această situație s-a produs o schimbare de mentalitate și s-a trecut la luarea de măsuri concrete pentru a deveni mai responsabili cu mediul înconjurător și de a face alegeri care să nu dăuneze dăuneze mediului și care să nu epuizeze resursele.

Design sustenabil. De ce este atât de popular acest concept?

Designul sustenabil este un design versatil, creativ și pune accent pe soluții de amenajare care să nu epuizeze resursele disponibile și care să nu distrugă mediul. Mulți dintre marii producători de mobilier și accesorii au aderat la acest concept și îl implementează de ceva ani. Sustenabilitatea implică procese complexe care urmăresc etica unui întreg lanț de producție pentru a furniza cele mai bune bune materii prime, cultivate sau produse în moduri care nu dăunează oamenilor, animalelor sau mediului. Este nevoie de transparență totală și acțiuni reale pentru a ajunge la rezultatele dorite, iar acest lucru este mai complicat decât pare. Toate produsele care sunt fabricate în confirmitate cu principiile de sustenabilitate conțin specificații care atestă acest lucru și le puteți verifica pe etichetele produselor. Aceste produse sunt monitorizate și certificate de instituții cu standarde independente.

Design sustenabil, un trend care privește spre viitor

Una dintre tendințele actuale este aceea de a face alegeri responsabile și sănătoase în toate aspectele vieții, indiferent că este vorba de design, fashion, food sau stil de viață. Conceptul de sustenabilitate capătă noi valențe și interpretări, însă sintetizând se reduce la eficiență economică, echitate socială și producție care nu dăunează mediului și nu epuizează resursele.

Vă puteți alinia acestui concept cumpărând produse home & deco provenite din surse sustenabile și care conțin certificări în acest sens. Multe alte comportamente se pot înscrie în acest trend și aici mă refer la eficiența energetică, folosirea materialelor naturale și durabile, reciclarea (recycling, upcycling), metodele green, stilul eco-friendly etc. Se încurajează tot mai mult refolosirea obiectelor vechi, iar aici intervine creativitatea. Fiți inventivi și reintegrați în decor piese trainice, cum ar fi cele piese din lemn masiv pe care v-ați gândit probabil la un moment dat să le aruncați. Poate nu știați, dar unele componente ale mobilierului conțin spumă și alte materiale a căror fabricare implică emisii considerabile de carbon.

Așadar, faceți cât mai mult alegeri corecte, sănătoase, responsabile, deoarece “there is no planet B”.

Sursă poze: pufikhomes.com

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *