De ce se plătește consultanța unui designer de interior și cât costă aceasta?

by

Nu este nicio noutate că un designer de interior a căpătat o popularitate destul de mare și la noi în țară, iar oamenii au început să apeleze la serviciile acestuia. Totuși, din cauza volumului prea mare de informații în online, mulți oameni încă preferă să „experimenteze” cu propriile locuințe și să creeze ei amenajări inspirate de pe Pinterest.

Nu de puține ori am primit solicitări pentru a „repara” renovările deja în lucru, unde clienții săi au fost blocați din cauza unor probleme care apar pe parcursul lucrărilor sau chiar au fost „lăsați” la mijlocul proiectului de către alți designeri (din păcate se întâmpla și asta). În acest caz nu aveam cum să încep un proiect de la 0, mai ales că deja lucrurile erau avansate și soluția era să vin cu o consultație pentru găsirea celor mai bune soluții tehnice, dar și estetice în scopul finalizării lucrării.

Deși, mie personal mi se pare cea mai complicată variantă de a „repara” greșelile altora, eu în continuare susțin că o consultație făcută la timp poate evita multe probleme.

Care este scopul consultației?

În locul unui proiect complet de design interior, care costă mai mulți bani și care poate dura și câteva luni, plătiți doar câteva ore de muncă unui designer profesionist. Acesta va evalua locuința, în urma căreia o să vină cu recomandări în ceea ce privește alegerea gamei cromatice, a materialelor și a finisajelor, ba chiar o să vă spună care sunt regulile de amplasare a mobilierului și a celorlalte elemente dintr-o amenajare. Rezultatul consultării este să primiți un „audit” al situației actuale și recomandări profesionale pentru a vă îmbunătăți viitorul spațiu, luând în considerație nevoile și dorințele voastre.

Există mai multe variante de consultație, dar ca să înțelegeți ce înseamnă fiecare, mai jos v-am pregătit descrierea și costul fiecareia:

Consulație preliminară

Acest tip de consulație, de obicei are loc la biroul designerului. Scopul acestei consultații este de a te cunoaște cu echipa de designeri, de a afla cum abordează un proiect și cum te pot ajuta.

Aceasta este o oportunitate perfectă pentru a povesti despre dorințele și nevoile tale, a studia planul spațiului care trebuie amenajat și dacă aveți o chimie bună pentru viitoarea colaborare. La această întâlnire se stabilesc, de obicei ideile generale, fără a intra în prea multe detalii, iar clientul decide dacă aceste idei sunt pe placul lui sau va fi nevoie să caute un alt designer.

Rețineți că în urma acestei consultații NU veți primi soluția: schițe, propuneri în plan și totul doar după o oră de discuții. De fapt, toți clienții așteaptă acest rezultat de la această consultație preliminară – și o consideră drept cea mai bună oportunitate de a pleca cu idei bune pe care să le aplice singuri în proiect.

De obicei acest tip de consultație, la noi în țară este gratuit (se consideră că intră în costul viitorului proiect). Iar mulți clienți nu apreciază faptul că designerii se opresc din treabă și le dedică poate mai mult de o oră ca să discute și să le povesteasca ce fac mai exact și cum îi poate ajuta, ca după clientul să considere la final că serviciul acestora este prea scump.

Consultație pe teren

Designerul se deplasează la fața locului pentru a se familiariza cu spațiul și pentru a putea veni cu recomandări. De obicei, deplasare intră în costul consultației dacă este efectuată în aceeași localitate sau se adaugă costul deplasării numai dacă clientul se află la o distanță mai mare.

Consulația pe teren se face doar o singură dată în cazul în care proiectul nu este foarte complex (în general pentru proiecte complexe, este recomandat să faceți un proiect întreg de design). Această consultație este necesară în următoarele cazuri:

  1. Clientul are o nevoie locală. De exemplu, clientul vrea să amenajeze doar o cameră sau să accesorizeze și să decoreze întregul spațiu;
  2. Bugetul rămas în urma cheltuielilor necalculate să fie bine cheltuit și cu folos. Aceasta este exact etapa pe care eu o numesc – „repararea greșelilor”. De exemplu, clientul deja a cumpărat tot mobilierul, ba chiar și o parte din accesorii, dar spațiul în continuare arată foarte steril și nu are personalitate.

În aceste cazuri, designerul va veni cu idei expres cum să creați o ambianță confortabilă, prin alegerea culorilor, mobilierului, corpurilor de iluminat, accesoriilor, etc. Dar piesele în sine va trebuie să le cumpărați voi. Eventual designerul vă poate recomanda în ce magazine să mergeți sau de pe ce site-uri online puteți face cumpărăturile.

Costul consultației este în jur de 50-100Euro/oră.

Consultația complexă

De fapt, acest tip de consulație reprezintă un fel de mini proiect de design, iar designerul vine pregătit la întâlnire. Totuși, ca designerul să știe cu ce idei să vină, voi sunteți obligați să-i transmiteți clar informații, precum: planurile sau schițele spațiului, cât mai multe poze din mai multe unghiuri, să-i explicați ce vă doriți, ce vă place și ce nu (în acest caz un chestionar cu întrebări vă poate ajuta, puteți descărca unul și aici – cu cât mai multe și poate nesemnificative pentru voi, cu atât mai bine).

Designerul va analiza toate acestea și va avea timp să se gândească la soluții și idei potrivite pentru spațiul vostru. Iar la momentul întâlnirii, veți știi exact cum să mutați mobilierul și să completați amenajarea. Astfel, acele 2-3 ore vor trece foarte productiv pentru client.

Costul acestui tip de consultație variază de la 300-600 Euro/ședință.

Poate vă întrebați: de ce costul acestui tip de consultație este atât de mare? Pentru că designerul va avea nevoie de mai mult timp pentru pregătire, poate chiar îi va lua 2-3 zile de lucru, iar aceste ore trebuie să se justifice. În plus se adaugă orele de deplasare și consultanța de la fața locului în sine

Consultația online

Este foarte asemănătoare cu Consultația complexă, diferența este ca nu va fi nevoie de deplasare la fața locului. Este perfectă pentru proiectele aflate în afara orașului de unde este designerul. Eu am realizat mai multe consultanțe de acest fel și toate au fost în orașele mai îndepărtate, unde nu aveam cum să ajung și nu se justifica deplasarea. Dar clienții au colaborat foarte bine cu mine: mi-au trimis tot ce aveam nevoie pentru a veni cu propuneri, iar după ce au fost agreate, clienții le-au implementat. Eu le-am spus de unde să-și cumpere toate elemente și am ținut legatura doar atunci când unele aspecte nu au fost clare din proiect.

Mai jos chiar vă dau un exemplu. Și cum observați, acest tip de consultație a ajuns să fie chiar un mini proiect cu explicații.

Costul serviciului este între 200-500Euro/consultanță. Prețul variază în funcție de complexitatea proiectului și cât de multe modificări/completări se doresc.

Nu uita să citești și despre Beneficiile consulanței de design interior.

Articol apărut în revista Forbes Life nr 73.

Învață cum să devii DESIGNER!

Cumpără PRIMA carte dedicată celor care vor să înceapă o afacere în domeniul designului de interior – „Design interior – De la PASIUNE la AFACERE. Cum să devii designer de interior” 

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *