Cu siguranță, mulți dintre voi și-au pus întrebarea de ce diferă prețul unui proiect de la un designer la altul sau, chiar mai mult, de ce sunt așa de variate prețurile pe care le solicită designerii de interior pentru realizarea unui proiect de amenajare.
Ei bine, mi-am propus să fac puțină lumină răspunzând la aceste întrebări în cel mai explicit și obiectiv mod pentru a-i face pe proprietarii de locuințe să înțeleagă aceste diferențe și să ia cele mai bune decizii cu privire la amenajarea casei lor.
Prețul unui proiect diferă în funcție de experiența designerului
La fel ca în oricare alt domeniu, experiența contează. Cu alte cuvinte, dacă veți apela la un designer de interior junior pentru realizarea unui proiect de amenajare, acesta va solicita o sumă mai mică pentru realizarea aceluiași proiect comparativ cu un designer cu experiență. Un junior are cunoștințele necesare și dedicație, însă un designer cu experiență costă mai mult deoarece poate oferi soluții optimizate și mai bune prin prisma experienței sale. Chiar și durata realizării un proiect poate fi mai scurt în cazul unui designer cu experiență. Pe acesta din urmă îl sprijină portofoliul bogat care atestă experiența și rezultatele excelente în realizarea proiectelor și amenajarea spațiilor interioare.
Prețul unui proiect diferă în funcție de prestigiul designerului
Așa cum un medic sau un profesor poate deveni un nume recunoscut în domeniul său, la fel se întâmplă și în acest domeniu. Mulți designeri sau firme de design interior au proiecte premiate național și/sau internațional, proiecte mari și complexe cunoscute, foarte multe review-uri pozitive și mulți oameni care îi recomandă. Este deci de așteptat ca prețul solicitat în acest caz să fie unul mare în acord cu competențele și renumele dobândit.
Prețul unui proiect diferă în funcție de complexitatea acestuia
La realizarea unui proiect de amenajare inovator și personalizat sunt implicați mai mulți factori: experiența designerului, studiile aprofundate, studiile complementare asociate domeniului, talentul, programele software performante care garantează crearea unor proiecte 3D foto realiste care redau într-un mod inedit realitatea încă în faza de proiectare etc. Toți acești factori cresc prețul solicitat pentru realizarea unui proiect. Există o diferență majoră între un proiect simplu și unul complex, care include toate cerințele clientului până în cele mai mici detalii, și oferă soluții inedite.
Prețul unui proiect diferă și în funcție de context
Majoritatea designerilor de interior au costuri fixe pentru realizarea unui proiect de amenajare, precum și costuri fixe de amenajare pe mp. Însă aceste cifre nu sunt bătute în cuie. Intervine factorul negociere, dar și alți factori care influențează stabilirea prețului pentru proiect: clienți mai vechi, clienți care au un volum mai mare de spații de amenajat și se face discount de cantitate etc.
Fiecare designer se (auto) evaluează subiectiv
Fiecare dintre noi are o percepție subiectivă asupra propriei valori, iar acest lucru se reflectă și în modul în care un designer de interior își vinde proiectele. Unii cu o sumă mai mare, alții cu una mai mică. Deși cred că este un aspect ignorat, totuși reprezintă un factor care poate face diferența între un proiect mai scump și unul mai puțin scump. Această realitate generează de multe ori confuzie în rândul clienților care nu înțeleg astfel de subtilități.
În loc de concluzie…
În încheiere, aș vrea să precizez că, mai important decât prețul sau o diferență de preț nesemnificativă, e modul în care designerul și clientul reușesc să comunice, să se înțeleagă reciproc și să dezvolte împreună un parteneriat bazat pe profesionalism și încredere, care să se finalizeze cu un proiect personalizat și reușit.
Sursă poze: Pinterest & Google