
Ca să nu ajungeți la punctul de a fi nemulțumit de lucrările care depășesc termenele prestabilite, este bine să luați în calcul câteva argumente sau să le prevedeți încă de la început cu echipa cu care veți colabora:
Autorizațiile
Dacă vreți să fiți corecți față de stat (sau vecini, în cazul în care nu sunteți prieteni), atunci când vă hotărâți să recompartimentați spațiul (unde intervin și demolări de pereți), aveți nevoie de autorizație de construcție (chiar dacă vorbim de locuință privată, domeniu rezidențial). Proiectul trebuie semnat și ștampilat de un arhitect, iar apoi autorizat. Dar cât durează? Asta și este problema. Totul depinde de primăria de care aparțineți, de relația arhitectului cu primăria etc. Termenele teoretic sunt fixe, practic – trebuie să te înarmezi cu multă răbdare până obții toate actele ca să începi lucrările.
Lucrări neprevăzute
Termenele depășite de multe ori se datorează și lucrărilor suplimentare care apar în timpul renovării. Un constructor bun va estima aceste lucrări, deoarece ele apar cam în majoritatea cazurilor, mai ales când au loc intervenții mai complexe. De exemplu, în timpul lucrărilor la pardoseală, se constată că după eliminarea finisajului existent, șapa a fost deteriorată și trebuie înlocuită, iar asta presupune decalarea lucrărilor și chiar costuri suplimentare. Însă dacă scopul vostru este să faceți o lucrare bună atunci o zi în plus nu va schimba cu mult cursul proiectului în execuție.
Echipă de constructori neprofesionistă
Atunci când se stabilesc termenele de realizare, șeful de șantier este obligat să estimeze cât mai realist aceste termene, iar dacă se depășesc, atunci acestea trebuie justificate. Vă sfătuiesc să treceți toate condițiile în contract.
Angajați prin colaborare
Dacă de exemplu firma cu care lucrați nu are angajați proprii, dar lucrează cu meseriași prin colaborare, puteți avea surpriza ca într-o zi să vă lipsească un muncitor, în altă zi – altul. Ce înseamnă asta? Amânarea lucrării! Aveți grijă cu ce echipă alegeți să lucrați.
Schimbarea proiectului în timpul execuției
Dacă ați lucrat cu un arhitect/designer, cu siguranță ați aprobat varianta finală a proiectului după care se vor face execuția. Însă dacă ați „dat drumul la șantier”, dar încă nu sunteți hotărât unde veți da cu lavabilă și unde veți pune tapet, cu siguranță îl veți dezorienta pe constructor, iar lucrările vor fi inevitabil amânate.

În concluzie: ca lucrările să decurgă conform planului este bine încă de la început să stabiliți toate detaliile cu echipa de construcții, iar aceștia să fie promți față de proiectul pe care îl vor materializa.
Sursă poze: Pinterest