Cum va fi piața amenajărilor și de real estate în 2023

by

Criza provocată de pandemie, războiul din Ucraina și creșterea prețurilor au consecințe pe toate planurile și în toate domeniile. Incertitudinea economică ne face precauți. Această precauție există atât la investitorii din domeniul imobiliar, cât și la persoanele care doresc că cumpere o locuință. Cum va fi piața imobiliară în 2023 este întrebarea de pe buzele tuturor.

2022 este descris ca un an atipic din cauza războiului din Ucraina, care generează multe incertitudini la nivel european și nu numai. Planurile pentru dezvoltarea multor proiecte imobiliare au fost puse în stand-by din cauza evenimentelor economice și geopolitice, existând posibilitatea ca multe dintre acestea să nu să se mai concretizeze.

Analiștii din domeniul imobiliar și specialiștii în amenajări (arhitecți, designeri) remarcă faptul că segmentul rezidențial are o evoluție diferită în funcție de categorie: low, middle și premium. Segmentul rezidențial premium este într-o creștere constantă, cu 2-3% pe an, iar evenimentele din ultimii ani n-au afectat negativ această nișă. În schimb, segmentul low și middle este în scădere. Asta înseamnă că apartamentele premium și de lux se cumpără în continuare, în timp ce interesul pentru locuințele mai ieftine suportă o scădere. Unii experți din domeniul imobiliar prevăd o criză imobiliară după 2023, dar nu cauzată de prețurile mari sau lipsa apartamentelor oferite spre închiriere sau vânzare, ci de lipsa cumpărătorilor sau chiriașilor. Conform acestora, piața va fi invadată de apartamente goale sau nevandabile.

Estimările românilor cu privire la piața imobiliară și prețurile locuințelor

Ce cred românii despre prețurile locuințelor? Conform unui studiu realizat în luna septembrie 2022 pe platformele Storia.ro și OLX imobiliare prin chestionare online, o treime dintre români cred că prețurile locuințelor vor scădea considerabil până în primăvara anului următor. De asemenea, conform aceluiași studiu, 38% dintre români afirmă că în următoarele 12 luni doresc să cumpere o proprietate, o treime oscilează între da și nu, 9% sunt siguri că nu vor cumpăra, în timp ce 8% tind spre nu. Un alt rezultat interesant generat de acest studiu este dat de prețul pe care sunt dispuși respondenții să îl ofere pentru o proprietate și modul în care evaluează bugetul alocat pentru achiziții imobiliare. Astfel, 54% dintre respondenți ar plăti sub 60.000 de euro pentru cumpărarea unei proprietăți, 25% ar plăti între 61.000 și 90.000 de euro, iar 8% are aloca peste 121.000 de euro. În ceea ce privește disponibilitatea de a crește bugetul pentru achiziționarea unei proprietăți, aceasta se remarcă la persoanele interesate de locuințe care pornesc de la 91.000 de euro.

În ceea ce privește așteptările lor pentru primele 6 luni ale anului 2023 cu privire la prețurile locuințelor, 39% dintre participanții la sondaj anticipează o scădere semnificativă a prețurilor, 27% estimează o ușoară scădere, 9% se așteaptă să stagneze, 8% se așteaptă la o creștere ușoară, 5% prevăd o creștere semnificativă, iar 12% nu stiu la ce să se aștepte.

Cum stau lucrurile în HoReCa

Piața HoReCa este mai puțin constantă. Din 2008 până în prezent a cunoscut perioade de evoluție și de scădere, la intervale de 2-3 ani. Se estimează că în perioada următoare va intra în faza de stand-by, de stagnare. Proprietarii din zona HoReCa nu se mai grăbesc cu dezvoltarea proiectelor, așteaptă, ezită. Această ezitare este cauzată de evenimentele economice și geopolitice, iminența recesiunii și scumpirile alarmante, care îi determină pe cei care vor să investească să își revizuiască bugetele. În perioada pandemiei a fost primul val de scumpiri, iar în acest an, următoarele 3. Asta înseamnă că au existat 4 etape de scumpiri în 2 ani, majorarea prețurilor crescând cu 50%. Acest lucru influențează deciziile, deoarece cheltuielile cresc de două ori mai mult.

Schimbări fiscale care vor influența piața imobiliară în 2023

Se știe că inflația și dobânzile au ajuns la un maxim istoric, însă aceasta nu este singura realitate care va influența piața imobiliară. Modificările fiscale pentru cota de TVA și perceperea impozitului pe imobile vor afecta, de asemenea, piața imobiliară. Începând cu 2023, TVA-ul pentru locuințele care valorează peste 450.000 de lei va crește de la 5% (2022) la 19%. Aceste costuri vor atrage bani la bugetul la stat, dar vor crea dificultăți dezvoltatorilor imobiliari și cumpărătorilor.

A doua schimbare fiscală e impozitul diferit pentru cei care vând imobile. În prezent, vinderea unei proprietăți care valorează sub 450.000 de lei nu implică plătirea unui impozit. S-a stabilit ca, începând cu 2023, să fie eliminat plafonul neimpozabil. Cei care au cumpărat o construcție și o vor vinde mai devreme de 3 ani, vor plăti un impozit de 3%, iar dacă o vor vinde după minimum 3 ani, vor plăti un impozit de 1% din valoarea vânzării.

A treia schimbare fiscală este impozitarea pe valoare a construcției și nu în funcție de zonă. Dacă în prezent impozitarea se realizează în funcție de localitate, tipul construcției și materialele utilizate (pe baza unei analize), începând cu 2023, impozitul va fi calculat în funcție de valoarea notarială, nu în funcție de localitate.

Toate aceste schimbări legislative au impact negativ pe piața imobiliară, deoarece creează instabilitate și duce la o lipsă de predictibilitate. Cum se va reflecta acest lucru? Mulți cumpărători vor fi puși în situația de a abandona planurile de achiziție (cu pierderea avansului deja achitat) sau de a crește bugetul de achiziție.

Previziuni pentru piața amenajărilor în 2023

Așa cum reiese din analizele de mai sus, această perioadă incertă cauzatată de numeroși factori (pandemie, criză energetică, criză geopolitică etc.) a condus la o stagnare și chiar oprire a investițiilor pe segmentul middle și law. Nu același lucru se întâmplă cu segmentul premium, unde tendința este de a profita de scăderile de prețuri pentru a face investiții în spații rezidențiale de lux sau pe nișa ospitalieră, mai ales că în România există cerere pentru segmentul de lux. Ultimele decenii ne-au arătat că există perioade de vârf și de cădere, iar cei care sunt receptivi profită de situațiile favorabile și investesc în proprietăți premium, deoarece există și va exista cerere. Persoanele care au bugete mari vor investi în continuare, dar cu mai multă atenție. Cei care apreciază luxul, vor cumpăra în continuare produse de calitate, vor aprecia la fel de mult brandurile recunoscute, deoarece nu se devalorizează atât de repede.

Articol scris pentru revista Forbes Life

Poze: Pinterest

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *