Cum să-ți faci biroul de acasă mai confortabil

by

Deși mulți consideră că munca de acasă este total neproductivă, eu vă asigur că dacă îți organizez biroul corect, efectul poate fi uimitor de pozitiv. În primul rând, să ne lămurim că freelancing-ul de acasă nu înseamnă să stăm toată ziua în pijamale lucrând pe laptop în patul nearanjat. Iar în al doile rând, productivitatea este direct influențată de spațiul în care vă desfășurați activitatea. Dacă biroul și scaun sunt incomode, lumina ineficientă, iar decorul neprimitor, cu siguranță rezultatele nu sunt cele mai bune. Și atunci, ce este de făcut?

Să vă amenajați biroul ergonomic, să-i creați o atmosfera primitoare, să-l faceți să vă inspire. Iar pentru a vă ajuta în acest sens, am pregătit câteva sfaturi utile:

Mobilă ergonomică

De la început trebuie să identificați un spațiu unde puteți crea zona de birou. Ideal ar fi ca biroul să nu facă parte din dormitor și nici din bucătărie. În schimb, sufrageria reorganizată va putea găzdui și o zonă de lucru, pe care o puteți delimita printr-o bibliotecă, un paravan decorativ.

În ceea ce privește mobilierul, vă recomand să optați pentru o masă suficient de mare ca să vă simțiți comod. Ca și dimensiuni, o masă trebuie să aibă o înălțime de minim 75 cm, lămimea de 60-70 cm, iar lungimea – în funcție de spațiu. Există și mese reglabile pe înălțime, astfel se pot regla în funcție de înălțimea persoanei care va sta la masă. Scaunul trebuie ales foarte atent. Dacă lucrați multe ore la birou, vă recomand să investiți într-un scaun ergonomic, care are un spătar înalt care preia forma spatelui și care se poate regla pe înălțime, dar și unghiul spătarului și al scaunului, precum și înălțimea cotierelor.

Iluminat corect

Chiar dacă mini-biroul vostru are suficientă lumină naturală, trebuie să luați în calcul și iluminatul artificial pentru timp de seară sau atunci când afară este înnorat. Pentru aceasta, o veioză de birou cu lumină neutră spre cald va fi binevenită. Lumina caldă este mai plăcută pentru ochi și mai potrivit pentru munca de seară – calmează, relaxează și ajută organismul să se pregătească pentru somn. Pe când lumina rece poate provoca insomnie.

Și nu în ultimul rând, optați pentru o lampă reglabilă, atât ca intensitate, dar și ca direcția a sursei de lumină.

Gama cromatică neutră

Ideal este ca în zona de lucru să se regăsească culoarea albastră, mov, maro și nuanțe calde de gri, care reprezintă culori perfecte pentru concentrare și creativitate. Iar dacă acest lucru este imposibil, deoarece biroul a fost adaptat într-un spațiu cu o altă destinație unde nu v-ați dori să porniți un șantier, atunci vă recomand să adăugați culorile regăsite în mobilier sau accesorii dedicate biroului, adică culoarea mesei, al scaunului, al rafturilor. Totuși țineți cont și de atmosfera și stilul de amenajare al întregii încăperi. Vă recomand să optați pentru un birou din lemn sau un birou vopsit în gri-bej sau un gri-albastru. Accentele se vor crea prin decorațiuni, de exemplu vase, ghivece cu flori, sau alte accesorii necesare pentru a genera inspirație și energie.

Organizarea și decorul

Zona de lucru trebuie organizată în așa fel ca să vă inspire și nu să vă distragă atenția, de aceea orice obiecte de prisos trebuie înlăturate. Pe masă se vor păstra doar elementele de care aveți nevoie și eventual câteva obiecte de decor care vă bine discun (plante, o ramă foto sau un ceas). Dacă munca voastră presupune lucrul cu dosarele, atunci încercați să găsiți un loc destinat în casă, în așa fel ca să nu stea împrăștiate peste tot. Puteți folosi diverse coșuri sau cutii.

Aroma productivității

Stimulați productivitatea prin lumânări parfumate, parfum de casă sau aromaterapia. Apropo legat de aromaterapie – există uleiuri esențiale care te ajută la concentrare și la creativitate cum este de exemplu menta sau portocala.

Sper ca informațiile v-au ajutat să puneți mai mult accent pe confortul vostru și să creați un spațiu care să vă inspire în munca voastră. V-am pregătit și un moodboard cu câteva produse pentru un birou elegant:

Articol scris în colaborare cu Evambient și Evalight.

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *