Cum să-ți amenajezi casa în funcție de cele 5 simțuri: vizual, tactil, olfactiv, auditiv și gustativ

by

Atunci când ne amenajăm casa, tendința fiecăruia dintre noi este de a se concentra pe vizual, adică pe formele și culorile care înfrumusețează spațiul. Fără să ne dăm seama apelăm la simțul vizual mai mult decât la celelalte patru: tactil, olfactiv, auditiv și gustativ. În realitate, experimentăm spațiile interioare folosindu-ne de toate cele 5 simțuri. Știați că, prin implicarea celor 5 simțuri, puteți oferi un plus de atractivitate casei voastre? Mi-am propus să dezvolt acest subiect pe nedrept ignorat și să vă explic cum puteți să creați un decor frumos, plăcut, care face apel la cele 5 simțuri pentru a vă bucura de experiență senzorială completă.

Ce reprezintă cele 5 simțuri ale casei: vizual, tactil, olfactiv, auditiv și gustativ

Vizual

În amenajarea locuințelor, accentul se pune pe modul în care care arată decorul, deci se face apel la simțul vizual, la ceea ce vedem. Vizualul este dat de forme, culori, lumină și chiar de elementele în mișcare. Împreună fac decorul atrăgător, plăcut ochiului. Se știe că asocierile inedite de culori au un impact vizual puternic, dar contribuie totodată și la crearea unei ambianțe specifice. Lumina ajută la crearea de puncte focale sau pentru a induce anumite stări de spirit. Elementele de decor precum mobilierul pot face interiorul mai spațios sau mai confortabil. Dacă doriți să apelați la simțul vizual, puneți accent pe estetica spațiului, pe mixarea creativă și armonioasă a elementelor decorative, pe obiecte cu forme ingenioase, captivante.

Olfactiv

Mirosul este unul dintre cele mai importante simțuri la care se poate apela pentru a oferi un plus de atractivitate spațiilor interioare. Și aceasta doarece tindem să asociem mirosul cu amintirile și emoțiile. O mare parte dintre amintirile noastre plăcute sunt legate de mirosuri: rufele proaspăt spălate, aroma prăjiturilor abia scoase din cuptor. În general, casele noastre au mirosul specific produselor de îngrijire sau de curățat pe care le folosim, a mâncărurilor pe care le gătim. Cu toate acestea, e posibil să avem puțin control asupra lor. De exemplu, puteți crea o atmoferă plăcută acasă folosind plante naturale, flori proaspete, odorizante, lumânări parfumate etc. pentru a răsfăța simțul olfactiv. Atenție însă la modul în care dozați aromele și cum le combinați (spray-uri, odorizante, uleiuri aromatice etc.), căci folosite în exces pot deveni copleșitoare și chiar nesănătoase. Orientați-vă către odorizante organice, deoarece sunt mai safe pentru voi și copiii voștri.

Auditiv

Sunetul joacă un rol important în viețile noastre și poate fi simțit subtil în interiorul casei. Aici mă refer nu doar la muzică, ci și la sunetele naturale, care au o influență pozitivă asupra noastră. Dacă spațiul o permite, amplasați piese de mobilier de relaxare cât mai aproape de fereastră pentru a vă bucura de sunetele calmante care vin dinspre exterior: ciripitul păsărilor, foșnetul frunzelor, bătaia vântului, zarva copiilor care se joacă în depărtare. Terapeuții spun că sunetul apei are efect relaxant asupra noastră, așadar puteți să introduceți elementul apă în decor cumpărând o mică fântână arteziană pentru a vă bucura de un sunet liniștitor atunci când simțiți nevoia. Elementele de decor pe care le alegeți au impact și asupra simțului auditiv. De exemplu, într-o cameră în care folosiți mobilier din lemn masiv și covoare mari și groase sunt amortizate sunetele ce vin din exterior, dar și discuțiile pe care le purtați cu familia au un ecou mai mic la vecini.

Tactil

În designul interior, textura este unul dintre cele 7 elemente care se folosesc, cu un efect remarcabil asupra simțului tactil. Texturile sunt variațiile pe care le au diversele suprafețe pe care le atingem, iar senzațiile pe care ni le oferă sunt la fel de variate. Putem vorbi de textură fizică, adică cea care implică tactilitate, ce simțim efectiv la atingere: aspru, neted, rece, cald, moale sau dur. Mai există și textura vizuală, adică iluzia texturii unei suprafețe, cum ar fi parchetul laminat cu aspect de lemn (induce senzația de cald, dar este un material rece). Concentrați-vă pe texturile fizice, deoarece acestea au afect direct asupra simțului tactil. Puteți apela la o varietate de materiale și texturi în amenajarea casei în funcție de senzația pe care doriți să o trăiți: de finețe și delicatețe, de căldură și confort, de natural, de rece sau glaciar. De exemplu, în sezonul rece vă puteți îmbogăți experiența tactilă cu pernuțe moi, pături pufoase, covoare groase și calde, iar vara să vă răsfățați cu ajutorul țesăturilor subțiri, netede, diafane. Rețineți că texturile aspre fac spațiul mai intim, iar cele netede și elegante creează un decor mai rece.

Gustativ

Ați remarcat că cele mai frumoase decoruri pe care le vedeți în reviste sau pe Inernet includ elemente care fac apel la simțul gustativ? Menționez doar câteva exemple: o cutie cu bomboane sau o ceașcă de cafea așezată pe măsuța din living, un bol cu fructe expus pe masa din bucătărie, o sticlă cu vin în zona de bar… Aici nu este vorba de gust propriu-zis, ci de amintirea gustului care are efect la nivel de subconștient. Alteori sunt folosite culori pe care le asociem cu anumite alimente sau băuturi precum smântănă, muștar, șampanie, mentă, lămâie etc. Poate nici n-ați sesizat, dar nuanțele pastelate vă duc cu gândul la dulciurile de casă gen plăcinte și prăjituri. În spații precum bucătăria și diningul se pot folosi culori, imprimeuri și forme cu efect plăcut asupra simțului gustativ. Nu uitați că decorul acționează asupra simțului gustativ ca și asupra simțului olfactiv. Având în vedere că simțim gustul diferit, putem stimula acest simț diferit, de exemplu ținând la vedere un borcan plin cu fursecuri, o pâine proaspătă sau un platou cu fructe exotice, dar la fel de bine putem apela la culori pe care le asociem mental cu anumite mâncăruri, fructe sau legume.

Nu uitați că decorul interior trebuie să ofere o experiență senzorială completă. Vă sfătuiesc să vă faceți timp pentru a alege acele elemente decorative care antrenează mintea, stimulează simțurile, creează emoții și care, mai presus de orice, vă fac să vă simțiți bine.

Articol scris pentru revista Forbes Life

Sursă poze: Pinterest

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *