Cum să reorganizezi spațiul fără să fie nevoie să te muți în altă casă

by

Cu siguranță ați simțit și voi la un moment dat că nu mai aveți suficient loc în casă, că spațiul în care locuiți pare vechi și demodat, iar tot ce vă înconjoară a ajuns să fie incomod. Primul gând care vă vine în minte în această situație este – MUTAREA! Ok, sunt de acord, în cazul în care bugetul vă permite. Dar ce faceți dacă aveți nevoie de o schimbare, dar bugetul este limitat. Atunci vă recomand să reorganizați spațiul în așa fel ca să pară o locuință nouă. Cum faceți acest lucru, haideți să vă povestesc pas cu pas.

A doua destinație

Faceți două liste: una cu încăperile pe car ele aveți și destinațiile acestora, iar cea de-a doua să conțină camerele pe care vi le doriți, dar încă nu le aveți. Apoi mai faceți o tură prin casă și analizați dacă cumva spațiile lipsă se pot integra în spațiile existente. De exemplu: Bucătăria se poate transforma în zona de lucru după ce v-ați luat micul dejun, iar masa a fost eliberată. Sau poate aveți o masă de machiaj care 99% din timp stă nefolosită: oare nu poate deveni un birou elegant?

Înlocuiți un pat standart cu unul ascuns în perete (rabatabil)

Pentru a face față lipsei de spațiu în timpul zilei vă poate ajuta în acest sens – patul „invizibil”. În primul rând veț1i dormi mai bine pe el decât pe o canapea extensibilă. Iar în al doilea rând, după ce este strâns, eliberează întreaga cameră = cu spațiu pentru diverse activități (relaxare, sport, joacă etc).

Înlocuiți obiectele obișnuite cu cele cu dublă utilizare

Și aici vorbim despre mobilier multifuncțional sau transformabil. Astăzi designerii încearcă să optmizeze spațiul prin obiecte de mobilier care pot fi ușor mutate, rabatate sau modulare în așa fel să corespundă mai multor nevoie. De exemplu, o comodă poate avea un blat pe roți care îți schimbă poziția și astfel devine un birou. Iar după ziua de lucru, se pliază și revine la destinația inițială – comoda din dormitor. Și o canapea modulară care unește întreaga familie seara la un film, noaptea poate deveni un pat pentru copii.

Renunță la clișeele de planificare

Una dintre „tradițiile” nescrise ar fi:  „Seara, familia se va aduna pe canapeaua din sufragerie…” Dar oare familia ta este cu adevărat obișnuită să stea pe canapeaua din sufragerie? Poate, dacă te gândești mai bine, vă petreceți mai mult timp în bucătărie? În acest caz, poate regândiți acest spațiu și înlocuiți scaunele incomode cu fotolii sau o canapea confortabilă.

Un alt clișeu este că biroul trebuie să fie o cameră separată, cum era pe vremuri – o bibliotecă. Dacă spațiul nu permite să aveți o cameră special concepută pentru această destinație, atunci găsiți un alt loc în casă care să vă inspire să lucrați. Evitați bucătăria dacă frigiderul mereu vă face cu ochiul sau patul nu vă ajută nici să vă schimbați de pijama. Mai bine alegeți un colț mai retras din casă: balconul sau dressing-ul, unde vă puteți simți mai în largul vostru și în același timp puteți fi mult mai productivi.

Copiii de sexe diferite trebuie să doarmă în camere separate. Sincer, până în perioada de adolescență copiii din contra le-ar prinde mai bine să stea împreună. În primul rând le-ar disciplina să împartă lucrurile și spațiul împreună cu fratele/sora. Iar în al doilea rând, ar fi mult mai practic din punct de vedere al mentenanței pentru părinți – toate hainele, jucăriile, cărțile etc ar fi aranjate într-o singură cameră. Și totuși, dacă simțiți nevoia să le oferiți copiilor mai multă intimitate, atunci puteți separa paturile cu balbachine sau draperii.

Optimizează spațiul prin mobilă la comandă

Poate când v-ai mutat aici unde stați acum nu aveați prea multe nevoi și pe deasupra, locuiați și singur. Între timp a apărut un partener, copii, animale de companie etc. Poate aceste schimbări nu ar trebui să vă sperie ci mai degrabă să vă îndrume să optimizați mai bine casa. Dacă nu vă descurcați singur, atunci recomand să apelați la un specialist în organizarea spațiului care să vă regândească toate depozitările posibile în locuința voastră, în funcție de stilul de viață și nevoi. Sigur va fi nevoie să refaceți toate dulapurile în așa fel ca ele să fie mult mai practice! Dar vă promit – nu veți regreta, ba chiar o să vă gândiți de ce nu ați făcut acest lucru mai devreme ? Dar mai bine târziu decât niciodată!

Și ca să nu spuneți că nu știați, vă fac o listă de locuri de depozitare de care puteți profita în locuința voastră:

 • Folosiți înălțimea întregii încăperi la crearea dulapurilor;
 • Compartimentați dulapurile în așa fel să fie cât mai funcționale: cu sertare, rafturi mobile, integrarea diverselor accesorii – cuiere, umerașe etc;
 • Optați pentru pat cu depozitare (ladă depozitare);
 • Tot peretele cu tv-ul poate deveni o depozitare dacă căutați idei interesante cum să compartimentați mobila în așa fel să nu încarce spațiul. Caută ideile designerului Lu Wei;
 • Canapeaua, bancheta de la intrare sau de la bucătărie poate avea integrată o ladă de depozitare;
 • Alege rafturile închise în locul celor deschise, deoarece dacă nu păstrezi curățenia pe ele, vizual spațiul va părea mult mai sufocant.

Sper ca sfaturile de mai sus să vă îndrume să faceți schimbări pozitive în locuința voastră și ulterior să vă „reîndrăgostiți” de ea! Mult succes!

Sursă foto: Pinterest

Articol scris pentru Forbes Life.

1 Răspuns
 • Kate
  februarie 27, 2023

  Trebuie să mă gândesc la redecorarea apartamentului meu, cu siguranță sfaturile din această postare mă vor ajuta în acest sens.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *