Schimbările de sezon aduc după sine schimbări de decor, iar acestea sunt cu adevărat necesare în camera copilului, mai ales dacă juniorul a devenit școlar. Cum fiecare etapă din viața copilului prezintă particularitățile și prioritățile sale, mi-am propus ca în acest articol să ofer un mic ghid de reamenajare a camerei copilului astfel încât aceasta să fie adaptată corespunzător la vârsta școlară.
Un plan de amenajare bine gândit, un decor reușit
Înainte de toate amintesc că o cameră de copil înglobează mai multe necesități comparativ cu o cameră de adult. Camera juniorului este deopotrivă spațiu de joacă, de odihnă și somn, de studiu. Prin urmare, utilarea acestei încăperi trebuie să pornească nu doar de la pasiunile sale, ci și de la particularitățile vârstei și nevoile actuale. Evident, orice proiect de amenajare include câteva aspecte independente de dorințele și preferințele viitorului utilizator: dimensiunea camerei, caracteristicile sale și bugetul disponibil. Voi insista însă pe elementele care pot fi modificate sau schimbate, deoarece o cameră de copil trebuie adaptată la copilul în continuă creștere.
Înainte de a vă apuca de treabă, faceți-vă un plan de amenajare. Pentru început, împărțiți camera ținând cont de cele patru zone distincte: zona de noapte (patul), zona de lucru (birou, calculator), zona de odihnă și relaxare (televizor) și zona de depozitare (dulapuri, rafturi etc.). Delimitarea acestor zone o puteți face cu ajutorul cromaticii, vopsind, de exemplu, peretele din zona de studiu într-o altă culoare față de cel din zona de relaxare, sau cu ajutorul pieselor de mobilier.
Culori recomandate într-o cameră de școlar
Când copiii sunt mici, este plăcut ca pereții camerei lor să fie pictați cu scene din desene animate, cu eroii preferați sau cu animăluțe și peisaje din natură. Însă pe măsură ce cresc, un astfel de decor nu li se mai potrivește. Dacă reamenajați complet camera juniorului, zugrăviți pereții în tonuri vesele, dar temperate și păstrați un singur perete de accent, pe care să-l acoperiți cu un autocolant interesant, cu fototapet sau să-l zugrăviți cu vopsea lavabilă. Subliniez că într-o cameră de copil sunt contraindicate culorile agresive precum roșu aprins, mov etc., deoarece îi vor induce stări de agitație. Atmosfera de aici trebuie să transmită sentimentul de linişte, dar totodată să reprezinte o sursă de energie, care să contribuie la asimilarea unei cantităţi mai mari de informaţie. Specialiştii consideră că cele mai potrivite culori pentru pereţi sunt galben pastel sau portocaliu, deoarece ajută la creşterea capacităţii de concentrare, stimulează procesul de învăţare şi sporesc eficienţa. O alegere bună sunt și culorile luminoase, calde, în nuanțe pastelate.
Mobilierul potrivit pentru un copil de vârstă școlară
Dacă la vârsta preșcolară amenajarea camerei micuțului era axată pe dotarea încăperii cu multe unități de depozitare a jucăriilor și pe crearea unui spațiu cât mai mare de joacă, acum atenția trebuie îndreptată către utilarea camerei cu mobilier ergonomic și practic. Aceste piese de mobilier trebuie poziționate în așa fel încât să nu pericliteze siguranța copilului. Riscuri există, chiar dacă juniorul sau juniorii sunt ceva mai mari. De exemplu, daca aveți comode cu sertare, vă recomand să le fixați cât mai bine de perete deoarece, la accesarea sertarelor, acestea se pot răsturna peste ei. Și încă un aspect important: odată cu creșterea copilului, jucăriile și jocurile specifice perioadei (vârstei) anterioare trebuie eliminate din decor, deoarece pot cauza întârzieri de dezvoltare.
Biroul, un must have în camera unui școlar
Dotarea camerei copilului cu un birou este o necesitate. Alegeți un birou ergonomic, deoarece oferă multiple avantaje comparativ cu unul simplu, improvizat. În primul rând, asigură corpului o poziție corectă, previne durerile de spate și diminuează oboseala. În al doilea rând, este mult mai confortabil. Masa de birou trebuie să permită ca brațul să stea vertical, iar antebraţul să fie poziţionat faţă de acesta la un unghi de 90 de grade. Chiar dacă nu dispuneți de mult spaţiu, nu cumpărați o masă de birou prea mică. O masă cu dimensiuni optime permite ca monitorul să fie amplasat într-un punct care permite o vedere de 35 de grade sub nivelul ochiului. În ceea ce privește scaunul de birou, recomand un model rotativ, cu spătar potrivit, care menține o poziție dreaptă a coloanei. Partea de şezut trebuie să menţină coapsele la nivel orizontal şi genunchii la un unghi de 90 de grade. Scaunul trebuie să fie realizat în așa fel încât tălpile să atingă pardoseala.
Care este cel mai bun loc pentru amplasarea biroului
Locul în care amplasați mobilierul de birou este de asemenea important: aproape de o sursă de lumină naturală, preferabil lângă fereastră, la o oarecare distanţă faţă de uşă şi cât mai aproape de rafturile cu cărţi, pentru a face uşoară utilizarea acestora. Atenţie la sursele de lumină artificială! Între sursa de lumină şi suprafaţa biroului ar trebui să existe o distanţă de cel puţin 30 cm.
Rețineți că mobilierul de birou poate “crește” odată cu copilul! Ce vreau să spun este că, dacă nu doriți să investiți bani peste câțiva ani într-un birou mai mare, cumpărați acum un mobilier inteligent, cu masă extensibilă și scaun cu picioare reglabile. Mai târziu veți putea regla înălțimea și/sau lungimea mesei (ceea ce înseamnă că va crește semnificativ spațiul de lucru) și înălțimea scaunului pentru a fi pe măsura copilului.
O cameră, doi copii. Cum o mobilați
Dacă aveți doi copii care împart o singură cameră, compartimentarea trebuie să fie inteligentă ca necesitățile amândurora să fie satisfăcute. În ceea ce privește mobilierul, puteți alege un pat supraetajat sau un ansamblu de mobilier cu paturi care se pot ascunde sub zona de studiu și care se pot trage noaptea. O altă soluție ar fi să creați zona de studiu între două paturi supraetajate, iar scara de acces către patul supraetajat să includă sertare pentru depozitarea jucăriilor sau rechizitelor.
Spațiile de depozitare
Într-o cameră de copil trebuie să existe suficiente spații de depozitare pentru cărți și rechizite, dar fără ca acestea să limiteze libertatea de mișcare. O soluție practică sunt corpurile de mobilier încastrate în perete (în cazul în care configurația camerei permite acest lucru). Ideal ar fi ca piesele principale de mobilier să conțină cât mai multe spații de depozitare.
Sfaturi de amenajare a camerelor mici de copii
- Achiziționați un pat pliabil, care să fie deschis doar noaptea. În timpul zilei, rabatarea acestuia va crea senzația că încăperea este mai mare. De asemenea, puteți opta pentru un pat cu ladă în care să păstrați așternuturi, jucării, chiar și articole de îmbrăcăminte.
- Optați pentru mobilier modular, deoarece este foarte practic și gândit pentru spații mici. Unitățile de mobilier vor putea fi mutate și reașezate în moduri diferite ori de câte ori copilul va simți nevoia unei schimbări decorative. Poziționarea mobilierului trebuie realizată în așa fel încât să rămână suficient spațiu în cameră, mai ales în mijlocul ei.
- O modalitate de a salva spațiu constă în încorporarea biroului în ansamblul de mobilier pentru haine.
- Folosiți cât mai multe corpuri suspendate pentru depozitarea cărților și jucăriilor. Astfel, va rămâne la sol mai mult spațiu pentru joacă, iar copilul se va bucura de mai multă libertate de mișcare.
- Dulapurile și cutiile pe roți sunt o metodă ingenioasă de a economisi spațiu, mai ales că pot fi mutate ușor dintr-o parte în alta a camerei, în funcție de nevoi.
- Nuanțele deschise, materialele subțiri, imprimeurile discrete creează senzația de spațialitate și conferă camerei un look lejer.
Sursă poze: Pinterest