De fiecare dată când deschideți dressingul vă cuprind nervii deoarece nu găsiți articolele pe care le căutați sau aveți senzația că nu mai aveți loc pentru achizițiile noi? Problema ar putea fi legată nu atât de mărimea dressingului, ci de modul în care l-ați amenajat. M-am gândit să vă ofer mai multe soluții de amenajare și organizare a dressingului astfel încât să puteți acomoda un număr cât mai mare de articole și să aveți acces ușor la ele, în acest sens am tras o fugă la magazinul Mam Bricolaj și v-am făcut o selecție de accesorii super utile.
Sfaturi utile de amenajare a dressingului
Înainte de a începe să amenajați un spațiu, fie că e vorba de dressing sau un simplu dulap, sfatul meu este să faceți o revizuire minuțioasă în toate lucrurile pe care le dețineți și să eliminați din garderobă articolele pe care nu le mai folosiți. Aici mă refer nu doar la articolele de îmbrăcăminte, ci și la cele de încălțăminte, accesorii, bijuterii etc. Aveți posibilitatea să le donați sau să le vindeți în magazinele de tip second-hand. Această acțiune minuțioasă vă poate salva spațiu prețios. Abia acum putem vorbi de amenajarea propriu-zisă a dressingului.
Vă sugerez ca mai întâi să vă faceți o imagine de ansamblu cu privire la tot ceea ce doriți să depozitați în dressing ca să știți cu ce sisteme și accesorii să îl dotați. Evaluați-vă și stilul de viață și tipul hainelor pe care le dețineți. De exemplu, dacă stilul vostru vestimentar este casual sau sport, cel mai probabil mare parte din garderobă se compune din articole sport, iar pentru acestea aveți nevoie de mai multe rafturi și coșuri în dressing. Dimpotrivă, dacă vă îmbracați mai mult office sau elegant, veți avea nevoie de mai multe umerașe pentru a depozita costume, sacouri, cămăși, rochii etc.
Cum compartimentăm dressingul
Foarte mulți dintre noi obișnuiesc să așeze un volum foarte mare de haine în locurile accesibile și foarte puține în cele mai puțin accesibile. Un dressing încăpător, cu înălțime până în tavan rămâne de multe ori neexploatat la maximum. Renunțați la acest obicei și încercați să folosiți tot spațiul disponibil din interiorul dressingului. În acest caz, de mare ajutor sunt accesoriile pentru dressing – cutii, coșuri, organizatoare, separatoare – care rezolvă problema depozitării uniforme în interiorul dressingului, dar oferă totodată acces facil și rapid la obiectele de care aveți nevoie.
Cum organizăm dressingul
În ceea ce privește modul de organizare a articolelor de îmbrăcăminte, încălţăminte şi a accesoriilor, criteriul principal este în funcţie de anotimp. Apoi țineți cont de frecvenţa cu care le folosiți şi de categoria din care fac parte: sport, de zi, de seară, casual etc. Așezați hainele pe care la îmbrăcați frecvent pe rafturi ușor accesibile, la vedere, iar pe cele cu utilizare rară în locuri mai greu accesibile.
Vă recomand ca, atunci când vă organizați dressingul, să începeți cu hainele. În funcţie de spaţiul pe care îl ocupă, vă puteți da seama cât loc mai rămâne pentru alte obiecte pe care intenționați să le depozitați în dressing. Aranjați hainele în grămezi mici, pentru a le scoate ușor pe cele de dedesubt fără să faceți multă dezordine. Când aranjați hainele, valorificați spaţiul pe verticală. În acest caz, sunt de mare ajutor separatoarele și coșurile, deoarece vă permit să delimitați hainele curate de cele murdare sau în tranzit.
Cum amenajăm dressingul în funcție de cameră
Teoretic, dressingul poate fi montat în orice cameră spațioasă, chiar și pe hol sau într-o debara. Ideal ar fi ca spațiul în care amplasați dressingul să fie ferit de umezeală sau bine ventilat. Modul în care amenajați și organizați dressingul este strâns legat și de tipul încăperii. Dacă locuiți la casă și aveți camere cu înălțime mare, aveți posibilitatea să realizați pe comandă un dressing foarte înalt, dar în acest caz sunt necesare accesorii speciale care să permită accesul la hainele depozitate foarte sus. Dotați dressingul cu un lift de haine reglabil pentru umerașe, deoarece vă ajută să folosiți spațiul din partea de sus a dresssingului, dar și să aduceți hainele de la înălțime la un nivel accesibil atunci când aveți nevoie de ele.
Amenajarea dressingului în camera copilului
În cazul în care aveți unul sau mai mulți copii mici, vă recomand să alegeți pentru camera lor un model de dressing cu accesare facilă, de preferat cu uși clasice, fără oglinzi, deoarece pot fi periculoase pentru ei) și nu glisante întrucât pot fi greu de manevrat de către cei mici. Când le compartimentați dressingul, țineți cont de particularitățile vârstei. Cei mici au nevoie de mai puține umerașe, însă au nevoie de cât mai multe organizatoare pentru a-și găsi ușor articolele de care au nevoie, dar și pentru a și le menține în ordine. De exemplu, puteți folosi coșuri în partea de sus a dressingului pentru e depozita jucăriile pe care nu le mai folosesc sau cu care se joacă rar, rafturile din mijloc să le folosiți pentru depozitarea hainelor, iar rafturile din partea de jos să le dotați cu organizatoare pentru a păstra lenjerie intimă, ciorapi, șosete, fulare, mănuși etc.
Cum amenajăm un dressing la mansardă
Amenajarea dressingului la mansardă implică o serie de adaptări legate de particularitățile spațiului precum tavanul înclinat, prezența obstacolelor (stâlpi de rezistență etc.). În acest caz recomand să achiziționați cât mai multe coșuri extractibile pentru zonele mai înalte ale dressingului și organizatoare pentru rafturile mai înguste de jos, unde puteți depozita mărunțișuri.
Un dressing pentru toată familia?
Un alt aspect pe care doresc să îl menționez este numărul membrilor familiei care utilizează dressingul. Dacă întreaga familie beneficiază de un singur dressing, atunci se impune repartizarea unei părți din dressing fiecărui membru pentru a evita haosul. De asemenea, luați în calcul că un copil nu ajunge la rafturile înalte, prin urmare alocați-i acea parte din dressing la care poate avea acces.
Sisteme care fac dressingul funcțional
Coșuri de rufe, diverse modele și mărimi
În orice dulap coșurile sunt de un real ajutor, mai ales atunci când doriți să delimitați hainele curate de cele murdare, cele subțiri de cele groase, dar și atunci când doriți să depozitați accesorii pentru care nu aveți alt loc în casă (genți, portofele etc.). Puteți dota dressingul cu coșuri de rufe reglabile și montabile în interiorul dressingului sau al dulapului de haine. Mai jos câteva variante pe care le găsiți în magazinul Mam Bricolaj:
Masă de călcat glisantă cu amortizor
Dulapurile și dressingurile mari oferă infinite posibilități de dotare și utilizare, iar aici mă refer inclusiv la obiectele cu utilizare casnică precum măsuța de călcat. Dacă aveți un dressing mare pe hol, propun să renunțați varianta clasică și să optați pentru o masă de călcat glisantă cu amortizor, pe care să o fixați pe una dintre ușile dressingului. Astfel, rezolvați problema depozitării, dar vă bucurați și de o utilizare mai ușoară.
Oglindă extractibilă
În cazul în care nu mai aveți loc în dormitor sau hol pentru a monta o oglindă clasică, vă sugerez ca, atunci când vă amenajați dressingul, să îl dotați cu o oglindă extractibilă cu glisieră pe bile. O puteți monta pe partea dreaptă sau stângă în dressing. O oglindă de acest tip oferă o foarte bună fiabilitate și prin urmare o bună rezistență la utilizare timp îndelungat.
Lift de umerașe reglabil
Când înălțimea spațiului vă permite și puteți crea spații de depozitare până în tavan, atunci în ajutor vin sistemele ingenioase cum ar fi un lift reglabil pentru umerașe. În acest caz puteți depozita hainele aranjate pe umerașe pe două nivele, cel inferior cu o bară fixă, iar pe parte superioară, unde accesul este mai greu, se vor folosi sistemele de lift reglabil. Iată câteva modele care ni le recomandă cei de ma Mam Bricolaj:
Sertare dotate cu organizatoare
Multe dintre doamnele și domnișoarele care beneficiază de un dressing generos doresc să-și păstreze majoritatea accesoriilor în dressing, iar aici nu mă refer la genți și poșete, ci în special la bijuterii. Dacă vă numărați printre ele, cel mai indicat este să dotați unul dintre sertarerele dressingului cu un organizator special conceput pentru accesorii (ceasuri, bijuterii, broșe, agrafe etc.), deoarece vă oferă posibilitatea depozitării în condiții de maximă protecție. Astfel de organizatoare găsiți ușor în magazinele de bricolaj la prețuri accesibile.
Suport culisabil pentru cravate și pantaloni
Pentru a evita utilizarea unui unui număr mare de umerașe, dotați dressingul cu suporți pentru pantaloni, cravate și alte articole similare, deoarece vă ajută să îi păstrați într-o formă optimă (nu se șifonează ca atunci când îi depozitați pe rafturi).
Suport extractibil pentru tricouri și umerașe
În cazul în care aveți un dressing cu adâncime mai mică de 60 de cm (dar nu numai) vă sugerez să îl dotați cu suporturi extractibile pentru tricouri și umerașe. Acest sistem vă permite o depozitare inteligentă a articolelor de îmbrăcăminte, dar și o accesare ușoară a lor.
Iluminarea dressingului cu benzi LED
Cu siguranță, vi s-a întâmplat și vouă să nu găsiți rapid hainele în dressing din cauza întunericului, să vă enervați și să trageți de ele la întâmplare. Pentru a avea o vizibilitate bună asupra lucrurilor care nu sunt la vedere, vă recomand să dotați interiorul dressingului cu benzi LED cu senzor de mișcare. Aceste LED-uri se aprind la deschiderea dressingului și vă oferă suficientă lumină atunci când căutați articole așezate în zonele mai puțin accesibile.
Sper ca aceste soluții de organizare a dressingului să vă facă muncă mult mai plăcută și ușoară. Și nu uitați să vizitați site-ul mam-bricolaj.ro pentru și mai multe idei și soluții sau puteți merge direct în magazinele fizice din București.
Să aveți spor la bricolat!
Sursă poze: Mam Bricolaj & Pinterest