
Te-ai hotărât să începe o afacere în design de interior și nu știi de unde să începi? Studiile au arătat că principalul lucru este dorința, dar ai nevoie și de câteva cunoștințe în domeniul managementului. Celelalte vin cu experiență.
Designul de interior este un domeniu de activitate destul de vast, care necesită cunoștințe atât în domeniul amenajarilor de interior, cât și în marketing, vânzări, recrutare și organizare de lucru.
Și dacă te simți pregătit și ai voință de a începe propria afacere, atunci trebuie să iei în considerare mai multe aspecte pentru a construi un business de succes.
Designul de interior este un domeniu de activitate destul de vast, care necesită cunoștințe atât în domeniul amenajarilor de interior, cât și în marketing, vânzări, recrutare și organizare de lucru.
Dorința
Primul lucru de care vei avea nevoie, desigur, este dorința! Acea putere care te va face „să cucerești lumea”. Însă următoarea sarcină este să dai jos ochelarii roz și să cobori cu picioarele pe pământ. Miracolele nu se întâmplă în viață, iar pentru a deveni un designer de succes, ai nevoie de două lucruri – multă muncă și puțin noroc.
Trebuie să te obișnuiești cu această idee, deoarece, în România, doar un sfert de companii noi supraviețuiesc. Și acest lucru este normal – nu trebuie să-ți fie teamă. Trebuie să încerci, să testezi, să cazi jos, și iar să urci, pentru a merge înainte. Așa se acumulează experiența atât pe plan creativ, dar și pe cel de afaceri.
Încă nu te-ai răzgândit? Atunci să trecem la ceva mai concret.
Fii original
Nu uita de originalitate! Încearcă să creezi o imagine unică și personalizată. Inovația este cea mai bună modalitate de succes!
Dar să vorbim și despre echipă. Dacă ai deja o persoană cu care să împărtășești complet valorile tale personale și profesionale, sunteți gata să lucrați zi și noapte, și să vă ajutați reciproc în situații dificile (aveți încredere unul în celălalt), împărțind frățește banii, atunci Go Ahead! (Mergi mai departe!)
Dar dacă nu există o astfel de persoană, atunci va trebui să iei totul în mâinile tale și să căutați doar angajați sau colaboratori. Nimeni niciodată nu va face treaba mai bine decât tine!
Fii calculat
Uită de stereotipul că orice afacere are nevoie de o finanțare inițială. Nu este chiar așa. Principalele investiții sunt timpul, puterea și nopți nedormite. Prima dată vei lucra foarte mult „aproape gratis” pentru a strânge un portofoliu de lucrări (dar să nu lucrezi niciodată în pierdere!). Foloște-te de oportunitatea de a amenaja casa ta sau a prietenilor și rudelor.
Evită să te muți cu biroul direct în centrul orasului, unde chiriile sunt foarte mari. De la început poți lucra chiar de acasă, însă încearcă să nu ajungi în „capcana” de a lenevi pe canapea în timpul zilei, doar pentru că stai acasă. Crează-ți un program de lucru și respectă-l cu strictete.
O altă alternativă sunt hub-urile, aici poți veni cu laptopul personal și să lucrezi cu mulți alți colegi freelanceri pentru o sumă acceptabilă de bani pe lună (pe bază de abonament lunar).
Creează un plan
Dacă ești încrezător în abilitățile și cunoștințele tale, în plus nu îți este frică de schimbări și ai decis de a lucra exclusiv pe cont propriu, fă-ți un plan de afaceri – este important să abordezi această problemă cu toată seriozitatea. Dar nu mai devereme de a stabili câteva aspecte importante:
- Ce poți oferi unui potențial client?
- Care sunt abilitățile tale profesionale?
- Care este nișa ta pe piața locală?
- Ce cunoștințe ai și de ce ai nevoie pentru a evolua?
- Chiar îți place ceea ce faci?
Este necesar să elaborezi un studiu de piață cu privire la modul de lucru și prețurile concurenților. Stabilește o imagine generală despre cum vor arăta partenerii, furnizorii, clienții tăi. Poți chiar desena un portret al potențialului tău client:
- Ce vrea?
- Cu cât te va plăti?
- Gândește-te la ce servicii suplimentare ai nevoie?
Detalii juridice
Acordă atenție aspectelor juridice – impozite, răspundere civilă etc. Analizează:
- Ce este/va fi rentabil pentru afacerea ta?
- Când vei începe să câștigi un profit net?
- Cât timp pe zi ești dispus să acorzi creației, dar și părții administrative?
- Ai nevoie de investiții din afară?
Acestea sunt, de asemenea, întrebări care vor necesita inevitabil răspunsul tău.
Cea mai importantă etapă este atragerea clienților. Există numeroase moduri de a te adresa publicului, însă principalul lucru este să convingi clientul prin calitatea serviciile pe care le oferi, dar și prin seriozitatea firmei tale. Iar pentru asta vei avea nevoie de un portofoliu cu lucrări, un site profesional de prezentare, recomandări, publicații în presă și câteva concursuri câștigate.
După o bună pregatire, vei avea o șansă mult mai mare de a vă începe o afacere cu succes!
Cum ai observat, există o mulțime de întrebări și nuanțe, dar principalul lucru pe care un designer trebuie să-l facă este găsirea echilibrului și evoluția pas cu pas a propriului studio. Pentru că mi-am propus să vă povestesc despre cum să faci afacere în domeniul designului de interior, lucrez intens la un curs avansat despre acest subiect. Urmărește noutățile pe TheFamousDesign.ro ca să afli când va fi organizat seminarul.
1 Răspuns
Ianos Mariana
decembrie 12, 2019Noi suntem acel frumos – lumina si viata