Cum să folosiți corect culorile în amenajarea unei camere

by

Culorile ne fac viața mai frumoasă, mai plină de semnificație. Cu siguranță, fiecare dintre voi are cel puțin o culoare preferată, pe care o folosește în vestimentație și în amenajarea interioară a casei. Poate mai puțini dintre voi știu că aceste culori au un puternic impact psihologic asupra noastră, inducând anumite stări și sentimente. Nu degeaba culorile au fost împărțite în diverse categorii, cum ar fi culori energizante, și aici includem galben, portocaliu, fucsia, culori relaxante, cum ar fi diverse tonuri de verde sau albastru.

Dacă culorile au impact asupra minții noastre, îl au și în designul interior. În funcție de modul în care le alegem și le dozăm vom obține diverse tipuri de ambiente. Utilizarea eronată a culorilor și aici ne referim la mixuri nefericite de culori sau folosirea în exces a unor culori puternice poate duce în final la un decor obositor sau anost, departe de ceea ce ne-am dorit de fapt să obținem: un cămin plin de viață și culoare, prietenos și primitor. Așadar, îmi propun ca în acest articol să dezvălui câteva dintre secretele utilizării culorilor, astfel încât, dacă le urmați, să ajungeți la un rezultat reușit atât din punct de vedere estetic, dar și mental.

Schema de culori ideală într-o amenajare interioară

Prima regulă: nu vă grăbiți să folosiți în exces culoarea sau culorile preferate în amenajarea locuinței. Menținerea echilibrului este este o regulă valabilă și în alegerea și dozarea culorilor într-o amenajare. Așadar, chiar dacă adorați o culoare, nu faceți abuz de ea și nu o folosiți în spații nepotrivite. Dacă anumite culori sau nuanțe sunt potrivite pentru living, nu înseamnă că sunt la fel de bune și pentru dormitor sau camera copilului.

De aici deducem o altă regulă și anume, alegerea culorilor în funcție de destinația și configurația încăperii. Așa cum menționam mai sus, culorile calde și temperate pot fi utilizate cu succes în camerele de zi, care trebuie să fie primitoare și plăcute (doar aici ne petrecem timpul cu familia și prietenii ), culorile odihnitoare sunt indicate pentru dormitor (diverse tonuri de verde sau albastru), culorile vesele sunt ideale în camerele de copii (galben, portocaliu, bleu, verde, roz, dar în tonuri mai desăturate/pastelate). Și încă un pont: folosiți tonuri deschise și cât mai mult alb în spațiile mici sau în care nu pătrunde suficientă lumină naturală.

„Proporția de aur” în utilizarea culorilor în designul interior

O altă regulă foarte importantă se referă la „proporția de aur”, potrivit căreia trebuie să vă concentrați pe trei culori principale pe care să le folosiți în proporțiile 70/20/10. Dacă le aplicați corect, nu veți face greșeli cromatice în amenajarea casei. Să le luăm pe rând.

  • Cel mai mare procent al formulei (70%) se referă la culoarea predominantă. În cele mai multe cazuri, este vorba despre culoarea care acoperă pereții.
  • Culoarea secundară, prezentă în proporție de 20%, se poate regăsi la mobilierul principal sau la pardoseală.
  • Ultima valoare, de 10%, este culoarea de accent, destinată în principal accesoriilor (pernuțe, perdele, unele finisaje decorative).

Din această regulă trebuie reținut faptul că, atunci când amenajați o cameră, este ideal să vă rezumați la trei culori de bază pe care să le utilizați corect pentru a nu obține un decor obositor și greu de suportat. Pe lângă cele trei culori din schemă, puteți folosi cu în credere nonculori precum alb, negru și gri, care nu influențează schema cromatică aleasă.

Vreți să descoperiți și mai mult psihologia din spatele culorilor vă recomand să citiți aceste 3 cărți: PSIHOLOGIA CULORILOR de Karen HallerCULORILE ȘI VIAȚA LOR SECRETĂ de Kassia St ClairCULORILE. PASIUNE ȘI MISTER de David Scott Kastan, Stephen Farthing.

Sper ca informațiile de mai sus te vor ajuta să faci alegerea cromatică corectă. Nu uita să citești și următoarele articole pe același subiect:

Cum să alegem corect culorile într-o amenajare?

Acasă – Culoarea potrivită în spațiul potrivit 

Cum să echilibrăm o amenajare cu ajutorul accentelor de culoare?

Sursă poze: Pinterest, thenordroom.com

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *