Cum să faci față prafului. Cele mai bune metode care funcționează

by

Unii sunt mai exigenți în ceea ce privește curățenia, alții mai toleranți, însă cu certitudine praful constituie o neplăcere pentru toți. În rândurile următoare voi prezenta câteva dintre cele mai eficiente metode de îndepărtare a prafului, dar și sfaturi practice de a preveni depunerile mari de praf.

Cât de dăunător este praful

Poate ajungem în stadiul de a nu-l mai observa, însă praful se depune oriunde: pardoseală, mobilier, aparatele electronice etc. Pe lângă inconvenientul de ordin estetic, acesta poate afecta sănătatea familiei. De regulă, praful fin sau microparticulele aproape invizibile cu ochiul liber nu sunt înlăturate în timpul curățeniei, ci doar împrăștiate în încăpere prin ventilația aspiratorului (dacă acesta este un model obișnuit, fără filtre speciale). Astfel, după câteva minute de la aspirare, praful se așază din nou pe diverse suprafețe. Particulele rămase în atmosferă ajung, prin respirație, în mucoasa nazală, iar apoi direct în plămâni. La persoanele alergice apar neplăceri majore precum migrene, amețeli, iritabilitate, nervozitate, strănut, indigestie, dureri în piept, dificultăți de respirație, creșterea tensiunii arteriale și chiar boli astmatice. Așadar, găsirea unor măsuri de îndepărtare a prafului este mai mult decât necesară.

Metode eficiente de a preveni depunerile de praf în etapa de amenajare

Dacă sunteți în etapa de amenajare a casei, puteți lua unele măsuri care să prevină depunerea excesivă a prafului. De exemplu, creați cât mai multe spații de depozitare ascunse (după uși, sub ferestre, în colțurile moarte etc.), astfel încât să păstrați cât mai puține lucruri la vedere. De asemenea, renunțați la ideea achiziționării unor piese de mobilier cu multe rafturi deschise (tip bibliotecă) și optați pentru unități de mobilier cu spații de depozitare închise. Recomand ansamblurile de mobilier pentru living sau dining tip vitrină, cu uși din sticlă, în care puteți depozita decorațiuni, vase și alte obiecte pe care altfel s-ar depune ușor praful. În acest fel le veți avea la vedere, dar totuși protejate de praf. Covoarele groase cu fir lung sunt ca un absorbant de praf. Sugestia mea este să cumpărați covoare mai subțiri, cu fir scurt, deoarece rețin mai puțin praf și se curăță mai ușor.

O altă modalitate de a diminua pătrunderea prafului în interiorul casei este de a monta plase de țânțari la ferestre. Acestea nu doar că stopează invazia insectelor, ci reprezintă totodată un obstacol pentru praf. Sunt de un real ajutor, trebuie doar ca, din când în când, să le curățați. De asemenea, dacă sunteți în stadiul de amenajare a locuinței, cumpărați un aparat de aer condiționat cu filtre de purificare a aerului. În completare sau ca alternativă, puteți cumpăra și un purificator de aer, mai ales dacă locuiți într-o zonă poluată și cu foarte mult praf.

Cum țineți praful sub control

Curățenia constantă este soluția numărul 1 de a face față prafului, însă îndepărtarea eficientă a acestuia depinde și de aparatele electrocasnice și soluțiile pe care le folosiți la curățenie și care pot fi mai mult sau mai puțin eficiente. De exemplu, în locul unui aspirator simplu, alegeți un model cu filtru Hepa, care este nu doar mai eficient, ci și mai bun pentru sănătate. Aspiratoarele cu filtru Hepa garantează cea mai eficientă purificare a aerului, de 99,98%, prin reținerea particulelor de praf. Vă sugerez ca atunci când faceți curățenie să aspirați nu doar pardoseala, ci și tapițeria mobilierului, precum și pereții, mai ales dacă aceștia din urmă sunt finisați cu materiale care prin natura lor atrag sau absorb praful.

Dacă aveți o locuință spațioasă, cu pardoseală neacoperită de covoare sau aveți covoare subțiri, atunci un aspirator robot este foarte util. Un astfel de aparat vă scutește de efort fizic, deoarece face treaba în locul vostru. Există modele cu filtru antibacterian sau cu funcție de spălare, mai exact șterg suprafețele cu un mop care este udat într-un rezervor încorporat.

În cazul în care pardoselile din casă sunt acoperite cu mochetă, recomand aspiratoarele cu funcția de spălat-aspirat. Pe lângă capacitatea de aspirare, acestea pot spăla pardoseli, mochete și covoare. Dacă locuiți la bloc și aveți covoare mari, puteți rezolva simultan problema aspirării și spălării lor fără a mai fi nevoie să le duceți la o curățătorie. Aspiratoarele cu funcția de spălat-aspirat sunt extrem de utile în spațiile în care există foarte mult praf.

Din seria aparatelor și soluțiilor de curățat utile aș mai menționa curățitorul cu aburi, care, odată cu murdăria, elimină și praful. Curățitorul cu aburi are utilizări pentru diverse funcțiuni și suprafețe (sticlă, lemn, inox, plăci ceramice) și este foarte eficient deoarece îndepărtează cele mai mici particule de mizerie cu minimum de efort, iar odată cu acestea și praful.

Soluții eficiente de curățat

Curățenia casei necesită timp, bani, efort, dar și soluții de curățat potrivite. Așadar, pe lângă aparatele electrocasnice performante, ar trebui să vă dotați casa cu mop și găleată, lavete, pămătufuri (îndepărtează praful în spațiile greu accesibile), sprayuri pentru mobilă, dar și sprayuri speciale pentru suprafețele sensibile (calculatoare, laptop-uri, televizoare, ecrane tactile etc. pe care se depune foarte mult praf). Cu aceste sprayuri speciale îndepărtați nu doar praful, ci și mizeria, grăsimea și nicotina. Datorită efectului antistatic, se formează o peliculă protectoare împotriva murdăriei și prafului. Există tendința de a ignora curățarea aparatelor electronice de praf, însă praful excesiv poate conduce în timp la proasta funcționare a lor.

În încheiere, vă amintesc că, dacă aveți animale de companie, este necesar să faceți curățenie mai des, deoarece părul, praful și mizeriile de orice fel compun un mediu nesănătos. Din fericire, în prezent există multe tipuri de aspiratoare care îndepărtează eficient părul de animale.

Sper ca aceste sfaturi să vă ajute să faceți față mai ușor prafului și să vă bucurați de un ambient plăcut, curat și sănătos.

Sursă foto: Pinterest, unsplash.com

Articol scris pentru Forbes Life.

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *