Cum să facem un interior mai luminos și să-l mărim vizual

by

În domeniul designului de interior întâlnim foarte des  problema spațiilor mici și întunecoase, regăsite în apartamentele din blocurile vechi sau în cele compartimentate nefuncțional.

Știm cu toții că într-un spațiu luminos și primitor, te simți confortabil și ai multă energie pozitivă. Iar prin articolul de mai jos vă voi povesti despre principiile de bază în ceea ce privește repartizarea luminii și despre posibile modalități de a face interioarele să arate vesel și cât mai vii.

Transformați camera într-un „cub alb”

Nu există o modalitate mai bună de a „lărgi” vizual camera decât soluția de a vopsi pereții, tavanul și pardoseala în alb. Iar mobilierul și accesoriile alese să fie și ele cât mai deschise la culoare, astfel încăperea respectivă se va transforma într-un magic „cub alb”. Albul va diminua intersecția dintre pereți și tavan, în așa fel interiorul va fi perceput mult mai mare decât este în realitate.

Haideți să enumerăm materialele care vă vor ajuta să implementați real aceste idei, dar să aveți grijă la gama cromatică aleasă:

  • Pardoseala – parchet masiv și laminat, din plută (astăzi se produc o mulțimea de modele cu această suprafață, având un efect original, de design), suprafețe de vinil sau pardoseli din șapă ipoxidică;
  • La pereți se vor folosi – lavabilă, vopsea decorativă, tapet sau diverse panouri;
  • Pentru tavan – lavabilă.

Utilizați oglinzile – care au capacitatea de a mări spațiul

Oglinzile au o mare influență în ceea ce privește spațialitatea, în caz că sunt aplicate corect. Poziționați oglinda în așa fel ca să reflecte geamurile, astfel veți  reuși să dublați cantitatea de lumină în cameră. Nu contează ce mărime sau formă va avea oglinda – puteți alege atât o oglindă mare sau să creați o compoziție din mai multe oglinzi aranjate în diferite unghiuri. Important este să înțelegeți avantajele pe care ni le oferă oglinda și cum să o integrați armonios cu restul amenajării.

Alegeți culori pastelate

Într-un interior slab iluminat, să experimentați cu alegerea culorilor este destul de riscant. De aceea, vă recomand să evitați toate culorile închise și nuanțe de gri. Deși într-un spațiu larg și plin de lumină, această gamă cromatică va aduce un aer elegant, într-o încăpere mică riscă să fie respingătoare și deprimantă.

Soluția cea mai bună este să folosiți culori pastelate în tonuri calde: de galben, bejuri, verde virnil sau roz.

Sfat: Aveți grijă la alegerea materialelor și finisajelor atunci când le cumpărați dintr-un showroom. Aici lumina de cele mai multe ori deschide materialele la culoare. Să nu ajungeți să vă dezamăgiți după montaj, când interiorul vostru va fi mai întunecat decât v-ați așteptat.

Evitați draperiile încărcate

Geamurile reprezintă o sursă sigură de lumină naturală, iar într-un interior intunecos este păcat să le acoperiți prea mult. Nu trebuie nici să le lăsați libere, dar câteva soluții vă vor ajuta să decorați acest element important.

Pe cât posibil evitați draperiile grele și închise la culoare, puteți însă folosi perdele ușoare semitransparente. În cazul în care geamurile si pervazurile arată bine și nu este nevoie obligatorie să mascați caloriferele, atunci puteți opta și pentru jaluzele romane, care și în varianta strânsă arată foarte bine.

Se cunoaște faptul că razele soarelui au proprietatea de a se reflecta, de aceea textura și materialul din care sunt tratați pereții influențează gradul de reflexie. De exemplu, suprafețele lucioase reflectă lumina mai intens decât cele mate, cele deschise – mai bine decât cele închise. O suprafață netedă în acest sens este mai benefică decât o textură în volum. Nu uitați că fiecare obiect din cameră (mai ales suprafața pereților) influențează obiectele și suprafețele din jur, iar acestea, la rândul lor, le afectează reciproc. Cu cât aveți mai multe suprafețe lucioase, cu atât veți obține un interior mai luminos.

De exemplu, dacă renunțați la covorul care acoperă cea mai mare parte a pardoselei, veți descoperi cât de luminos poate fi spațiul. Gândiți-vă încă de la început care sunt prioritățile voastre: dacă scopul inițial era să mariți vizual interiorul, atunci alegeți cât mai multe finisaje lucioase cu textură netedă și culori deschise.

Aplicând aceste simple metode, vă puteți îmbunătăți în mod semnificativ iluminatul în spațiul unde vă relaxați sau vă desfășurați activitatea. Puteți aplica toate sfaturile de mai sus sau să adaptați cele care se potrivesc interiorului vostru. Nu ai cum să schimbi orientarea locuinței ca să obții mai multă lumină naturală, însă cu doar câteva trucuri poți îmbunătăți ambianța existentă.

Succes și spor la schimbări!

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *