Cum să echilibrăm o amenajare cu ajutorul accentelor de culoare?

by

Pe lângă alegerea corecta a culorilor (citește articolul Cum să alegem corect culorile într-o amenajare?) , apare o dilemă: cum trebuie distribuită aceasta într-o încăpere? Vă destăinui un secret – designeri folosesc  o formulă testată de-a lungul timpului care permite alegerea proporțională a culorilor, astfel să rezulte un interior echilibrat.

Iar această formulă înseamnă:

  • 60% o reprezintă culoarea de bază;
  • 30% aparține culorii adiționale sau secundare;
  • 10% este dedicată accentelor!

Cu cât sunt mai puține accente de culoare, cu atât acestea vor ieși mai mult în evidență și vor atrage atenția asupra sa și a obiectelor ce îi înconjoară!

Pentru a lămuri această regulă, vă dau un exemplu: în cazul unui interior, unde pereții și tavanul sunt vopsiți în culoarea bej, iar pardoseala și o parte din mobilier sunt din lemn deschis, aceasta înseamnă că 60% din încăpere o reprezintă culoarea bej-maro. Draperiile și mobilierul tapițat sunt în tonuri de violet, care este o culoare secundară și înseamnă acei 30%. Iar rolul de accent (10%) în acest caz se datorează câtorva accesorii: un covor și câteva perne decorative în culori de verde, galben sau albastru.

Cifrele sunt aproximative, însă această regulă vă ajută să dozați corect culoarea. Vizual culoarea de baza trebuie să fie puțin peste jumătate, culoarea secundară – de trei ori mai puțină decât cea de bază, iar accentul – o zecime din culoarea principală.

Sfat: Lemnul este considerat o culoare neutră și poate fi exclus din formulă. Adică, pardoseala din lemn nu o luați în calcul, însă covorul sau alte piese de mobilier și accesorii situate pe pardoseală – sunt obligatorii. Puteți ignora și pereții albi sau tavanele, ușile albe sau ramele geamurilor dacă sunt în culori neutre.

Desigur, nu toate interioarele au nevoie de accente puternice și vii. Câteodată o încăpere monocromă sau neutră poate arăta la fel de bine, dar asta în funcție de efectul dorit. Însă, dacă la un moment dat veți simți nevoia unei schimbări, atunci câteva accente de culoare vor înviora atmosfera. Și nu este nevoie să faceți o nouă renovare sau să schimbați mobilierul, uneori doar câteva decorațiuni și accesorii colorate pot face minuni. Mergeți pe instinct, însă nu uitați de regulile de baza pentru a crea o ambianță armonioasă și confortabilă.

Vreți să descoperiți și mai mult psihologia din spatele culorilor vă recomand să citiți aceste 3 cărți: PSIHOLOGIA CULORILOR de Karen HallerCULORILE ȘI VIAȚA LOR SECRETĂ de Kassia St ClairCULORILE. PASIUNE ȘI MISTER de David Scott Kastan, Stephen Farthing.

PS. Descarcă  mai jos și infograficul: PROPORȚIA CULORILOR ÎNTR-O ÎNCĂPERE

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *